Geçen yıl 2 bin 716'sı yabancı olmak üzere toplamda 32 bin 342 kişinin ziyaret ettiği Helal ve Sağlıklı Helal Expo, bu yıl da 4-7 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul'da düzenleniyor.

04-09-2014


CNR Expo Fuarcılık organizasyonuyla Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES)'in işbirliğinde, World Helal Council (WHC) ve KOSGEB desteğinde ,Türkiye'de alanının tek fuar organizasyonu olan Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı'nın 2010 yılında ilk defa düzenlenmesine rağmen büyük ses getirmesi ve ilk fuarın ardından, bugün sertifikalı firma sayılarında meydana gelen büyük artış  da göz önüne alındığında bu yıl fuara katılımın çok daha büyük olması, yerli yabancı yaklaşık 200 firmanın bir araya gelmesi  ve 40.000 yerli ve yabancı ziyaretçinin ziyaret etmesi bekleniyor. youtube haber

Bununla birlikte fuar ile eş zamanlı yapılacak olan 7. Uluslararası Helal ve Tayyib Ürünler Konferansının bu yıl da fuar alanının konferans salonlarında gerçekleştirilecek olmasının ilgiyi artırması bekleniyor. Fuar süresince devam edecek olan konferanslara dünyanın pek çok yerinden gelecek olan alım heyetleri, akademisyenler, helal sertifika veren kurumların yetkilileri ve bu pazarda olup alım sorumlusu olarak görev yapanlar, fuar alanından geçerek konferansa katılabilecek. 

Bugün tüm dünyada Helal ürün potansiyel talebinin 2.5 trilyon  doları, sadece helal gıda sektörün ise 850 milyar  doları aştığı biliniyor, gerçekleşme ise ne yazık ki %14-20 lerde seyretmektedir. Bu rakamı yükseltmede Türkiye çok önemli bir potansiyeldir. “Türkiye bu konuda dünya liderliğine namzet olan ülkelerin  başında yer alıyor.”

Farklı coğrafyalarda bile olsa İslam inancını kabul etmiş nüfusun bilinçlenmesi ile birlikte helal üretim standartlarının belirlenmesi ve helal ürün sertifikasyonu ihtiyacı kendiliğinden doğmuştur. Bu ihtiyaç elbette paralelinde bir pazar doğmasını sağlamıştır ve hızla büyümektedir.

Fuar konusunda bilgi veren GİMDES Başkanı Dr.Hüseyin Kâmi BÜYÜKÖZER şu bilgileri verdi;  
“Müslüman ülkelerde üretilen çok sayıda ürünün kötü paketleme, yetersiz tanıtım, kalite ve üretimde istikrarsızlık, çok hassas değerler üzerine kurulu olan Helal sektöründe uyumluluk ve bütünlük sağlanamaması gibi faktörler  yüzünden beklenen talebi görmemesine önemli bir çözüm,  bu pazarın en çok hareket ettiği coğrafyada Türkiye'nin lider konuma gelmesidir. Pek çok sektörde olduğu gibi Helal pazarı için de Türkiye rahatlıkla lojistik bir üs olabilecektir.” devamla,

“Eğer pazara çıkacak ürün/hizmet varsa, normal olarak bununla ilgili fuar gereksinimi de doğmaktadır. Türkiye'nin Helal Gıda pazarına hızlıca girmesi adına Fuar organizasyonunun İstanbul'da düzenlenmesi önem arzetmektedir.” vurgusunu yaptı.

Fuara katılım konusunda da  bilgi veren GİMDES Başkanı  BÜYÜKÖZER şu bilgileri verdi; 

“Bu yıl beşincisi gerçekleştirilecek Fuara şu ana kadar katılım gösteren alt sektörler : Et ve et ürünleri, Süt ve süt ürünleri,Zeytin,  Zeytin yağı ve diğer sıvı yağ ürünleri, reçel, helva, çikolata, şekerleme ve unlu ürünler, çay, kahve, tatlı ürünleri, konserve ürünleri, dondurma ürünleri, mayalama ürünleri, temizlik ürünleri,vücüt bakım ve çevre temizlik kozmetik ürünleri, Hediyelik eşya, soğutma ürünleri ve laboratuarlar, Helal ürün marketleri gibi insanların ana temel ihtiyaçlarını karşılayan sektörlerdir. Bu yıl 6 bin çeşide yükselen Helal ve Tayyib ürünümüz ziyaretçilerimizin beyenisine sunulacaktır.”

Türkiye Dışından Katılım

25 firma ile Tayland, Endonezya, Suudi Arabistan, Fransa, Almanya, Taivan, Güney Kore gibi ülkeler. Geçen yıl ziyaretçi profinde Türkiye dışından AB ülkeleri,  Amerika, Asya ve Afrika 'dan 77 ülkenin alım heyetleri ve bireysel alıcılar ziyaret etti . Bu yl da başta, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Çin, Endonezya, Fas, İspanya, Libya, Malezya, Mısır, Mozambik, Nijerya, Pakistan, Rusya, Tataristan, Singapur, Suudi Arabistan, Tayland, Türkmenistan, Azerbeycan, Suudi Arabistan gibi ülkelerden ziyaretçi beklenmektedir.

Fuarda ne gibi etkinlikler olacak?

Bu konuda GİMDES Başkanı BÜYÜKÖZER  ezcümle;

“Yurt içi ve yurtdışı satın almacı firma temsilcileri ile bire bir görüşmelerin yanında Fuarda, GİMDES tarafından “Helal Ürün Ticaretini Artırmada Küresel Tek Bir Standardın Önemi” teması ile '7.Uluslararası Helal ve Tayyib Gıda Konferansı gerçekleştirilecek ve helal ürün standardı, ticareti ve problemleri masaya yatırılacak. Konferansta kamu temsilcileri, tüketici örgütleri, gıda sektörü profesyonelleri ile akademisyenlerin yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve meslek mensupları bir araya gelecek. “ dedi  ve ekledi,

“Etkinlikte, küresel helal olma istekleri, helal sertifikalama programları, İslami sertifika kuruluşlarının müşterek bir standartta buluşma imkanları, bu programlardan küresel ortamdaki ulusal ve uluslararası pazarlarda nasıl faydalanılacağı ve helal kavramına üretici-tüketici yaklaşımları da konuşulacak. Ayrıca 5. Helal ve Sağlıklı Ürünler Fuarı Helal Gıda konusunda farklı coğrafyalarda oluşan pazarlarda akredite olan, bu pazarlarda ticaret yapma imkanı veren tek sertifika kurumu WHC ( World Halal Council ) de bir stand açacaktır.”

(Ajanslar)

Etiketler : #   
YORUMLAR
  • yasin   07-09-2014 11:42

    Selamu aleyküm yazdıklarınıza bildiğim kadarıyla şöyle bi açıklık getirmek istiyorum . Avrupa dan ülkelere ihraç edilen ürünlerin a dan z ye ne var ise Ülkesine göre gönderildiğini bilmenizi isterim.Fransa ing. ihraç ettiği malzeme veya gıda nın aynısını türkiyeye göndermiyor... Bilginize ...

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN