"Bosna'daki İslami uyanış ümit verici"

Kur’an Nesli Kültür Merkezi’nde “Bosna’da Yeşeren İslam” konulu bir seminer sunan Oktay Korkmaz, Bosna’da İslam’a yönelişin ümit verici olduğunu söyledi ve Bosnalı Müslümanlarla dayanışmanın önemine değindi.

19-05-2010


İslam ve Hayat

 

Kur’an Nesli Kültür Merkezi’nde “Bosna’da Yeşeren İslam” konulu bir seminer sunan Oktay Korkmaz, Bosna’da İslam’a yönelişin ümit verici olduğunu söyledi ve Bosnalı Müslümanlarla dayanışmanın önemine değindi.

 

İlk olarak Boşnakların İslamlaşması sürecini anlatan Korkmaz, Müslüman olmadan önce teslis inancını reddeden Bogomil mezhebine mensup olan Boşnakların, Ortodoks ve Katoliklerin baskısı altında olduklarını ve bu sebeple Osmanlı aracılığıyla İslam’la karşılaştıklarında tercihlerini İslam’dan yana kullanmakta tereddüt etmediklerini anlattı. 14. asırdan 19. asra kadar Bosna’nın Osmanlı idaresi altında yaşadığını ve bu sürede İslam’ın halk arasında yerleştiğini kaydeden  Korkmaz, 19. yy’da ülkenin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun egemenliğine girdiğin, 20. yy’da ise Yugoslavya’nın dağılmasına kadar komünist yönetimler altında yaşamak durumunda kaldığını anlattı.

 

Komünist rejim döneminde Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşalrınca kurulan “Mıladi Muslumani / Genç Müslümanlar” teşkilatının, Bosna’da İslami bilincin diri tutulmasında son derece etkili olduğunu belirten Oktay Korkmaz, “1993’te bağımsızlığın ilan edilmesi ve ardından başlayan savaş dönemindeki direnişin altyapısının, bu teşkilata dayandığını söyleyebiliriz. Birçok kurucusu ve üyesi 1945’li yılarda Tito rejimi tarafından genç yaşta katledilmiş olsa da, Aliya İzzetbegoviç ve arkadaşları zor şartlarda İslami çalışmalarını sürdürerek bosna’da İslam’ın izlerinin yok edilmesine engel olmuşlardır.” diye konuştu.

 

Günümüzde Bosna’da çok canli bir İslami hayata şahit olunduğunu, hemen her hafta bir cami açılışı yapıldığını anlatan Korkmaz, Elçi İbrahim Paşa Medresesi ve Gazi Hürrev Paşa Medresesi gibi çeşitli medreselerde de kız ve erkek öğrencilere yönelik İslami eğitim müfredatlarının uygulandığını, bunun da Bosna’nın İslami geleceği açısından ümit verici olduğunu sözlerine ekledi.  

Etiketler : #Bosna'daki   #İslami   #uyanış   #ümit   #verici   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN