'Çeçenistan'da hiç kimse güvende değil'

Norveç'te yaşayan psikolog ve Kafkasya uzmanı Zoia Grannes, Zoia Grannes: 'işgal altındaki Çeçenistan'daki Çeçen sivillerin ya da Rusya Federasyonu içerisinde herhangi bir yerdeki Çeçenlerin, zulüm ve saldırı riskiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Grannes, savaş yüzünden mahvolmuş bu bölgede geçtiğimiz yıllar içerisinde çok sayıda Çeçen sivilin ortadan kaybolduğunu dile getirdi.

12-06-2012


Nitekim ülkedeki durumun halen muhalifler ve hatta özgürlük savaşçılarının (mücahidlerin) aileleri için tehlikeli olduğu, sadece Zoia Grannes tarafından dile getirilmiyor. Norveç Menşei Ülke Bilgi Merkezi (Landinfo) tarafından 21 Mayıs 2012 tarihinde yayınlanan özel bir raporda benzer bir tablo çiziyor. Rapora göre, geçtiğimiz yıllarda Çeçen özgürlük savaşçılarının aileleri insan hakları ihlallerinin doğrudan kurbanları oldular.
 
Özellikle bu durum, bölgedeki Rus destekli hükümetin işbirlikçi lideri Ramzan Kadirov’un alenen özgürlük savaşçılarının eylemlerinden ailelerinin sorumlu tutulacağını açıkladığından bu yana gittikçe kötüleşiyor. Rus destekli yönetim Çeçen savaşçıların ailelerine yönelik sistemli bir baskı uyguluyor. En çok rastlanılan uygulamalar ise ailelerin işlerinden çıkarılmaları veya tehdit edilmeleri.
 
Ayrıca pek çoğu sosyal statülerini ve pozisyonlarını da kaybetmiş durumda. “Landinfo” raporunda, Çeçen savaşçıların akrabalarından evleri ateşe verilenler, tehdit edilenler ve zorla alıkonularak sorgulananlar hakkında ilgili spesifik bilgiler veriyor. Raporda, 2011 yılında, Rus destekli paralı Çeçen güçlerin, Çeçen mücahidlere karşı birkaç aileyi ormana götürerek operasyonlarında insan kalkanı olarak kullandığı bilgisine de yer verilmiş.

(Kaynak: Kuzey Kafkasya.com)

Etiketler : #'Çeçenistan'da   #hiç   #kimse   #güvende   #değil'   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN