"Demokrasi" bombaları şimdi de Mali'ye yağacak

Emperyalist saldırganlar kana doymuyor. Irak, Libya ve Afganistan'dan sonra şimdi de gözlerini Mali'ye diktiler. Afrika'nın Müslüman nüfusuyla öne çıkan ülkesi Mali'de Müslümanlar giderek daha da güçleniyor. Bu duruma seyirci kalmayacağını açıklayan Fransa eski sömürgesi Mali'nin kontrolünden çıkacağı endişesiyle, askeri harekâta başlayacağını duyurdu. Bahane tanıdık: Ülkede istikrarı sağlamak...

28-09-2012


Nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman

Mali, Afrika'nın en büyük yedinci ülkesi. Nüfusunun büyük bölümü Müslüman. Mali'nin Cezayir, Nijer, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gine, Senegal ve Moritanya ile sınırı bulunuyor. Batı destekli merkezi yönetim, ülkenin kuzeyini ele geçiren Müslümanlara karşı, Avrupa Birliği ve ABD'yi uzun süreden beri askeri harekata zorluyor. Fransa, eski sömürgesi Mali'deki etkinliğini kaybetmemek için askeri harekâtın başını çekiyor.

Afrika'nın 7. büyük ülkesi Mali yeni bir emperyalist işgalle karşı karşıya. Uzun yıllar Fransa'nın sömürgesi olan, bağımsızlığını ilan ettikten sonra Batı yanlısı hükümetler tarafından idare edilen Mali'de, Müslümanlar ülkenin kuzeyini ele geçirmiş durumda. Bu durum Batı yanlısı merkezi yönetimi oldukça rahatsız ediyor. Kuzey'de etkinliğini kaybeden merkezi iktidar çareyi Batılı ülkeleri askeri harekata çağırmakta buldu. Mali topraklarını parçalayarak Afrika'yı birbirine düşman eden Fransa, bu çağrıya ilk karşılık veren ülke. Fransa Mali'ye askeri harekat düzenleyeceğini ve bunun için çalışmalara başlayacağını açıkladı.

Bombalanacak Müslümanlar olunca çıt yok

Fransa'nın Mali'ye askeri müdahaleye hazırlandığını açıklamasının ardından gözler, diğer Avrupa ülkelerine çevrildi. ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya, Fransa'nın düzenleyeceği askeri harekâta yeşil ışık yaktı. Rusya ve Çin'inde Fransa'ya destek veriyor. Bomba yağdırılacak ülke Müslüman olunca kimseden çıt çıkmıyor. BM Güvenlik Konseyi' de Fransa'nın askeri harekâtına karşı değil. Mali'nin Kuzeyi'nde büyük bir bölgenin hakimiyetini ele geçiren Müslümanlara askeri operasyon yapacağını açıklamasının ardından Fransa'ya destek yağıyor. En büyük destek İngiltere'den. İngiltere her türlü desteğe hazır olduğunu açıklarken, Almanya, Polonya, İtalya ve İspanya'da operasyonda yer alacaklarını açıkladılar.

Bu tehlikeli bir girişim olur

Mali'nin Kuzeyi'ne yapılacak olası bir askeri harekatı değerlendiren Uluslalrı ilişkiler uzmanı Mustafa Özcan, "Fransa Mali'de, Cezayir'de nüfusunu devam ettirmek istiyor. Çünkü Fransa'nın nüfus alanı oralar. Fransa baştan beri müdahale sinyalleri veriyordu ancak başaramadı. Şimdi yeniden müdahale sinyalleri vermeye başladı. Fakat bu işin siyasi boyutları var. Fransa'nın Emperyalist emellerini onaylamak mümkün değil. Bu tehlikeli bir girişim olur. Bu girişim Fransa için ne getirir, ne götürür bilinemez. Çamura batma gibi bir ihtimal de var tabiî ki. Bu müdahale dünya açısından kabul edilemez. Biz illaki böyle bir girişimin olması taraftarı değiliz" dedi.

Afrika'nın üçüncü en büyük altın üreticisi

Fransa'nın ve diğer emperyalist devletlerin Mali saldırmak için gün saymalarının nedeni çok açık. Mali, Güney Afrika ve Gana'nın ardından, Afrika'nın üçüncü en büyük altın üreticisi. Müslümanların kontrolü altında olan ülkenin Kuzeyinde, Fransa halen işletilen büyük uranyum yataklarına sahip. Mali uranyum açısından çok zengin maden yataklarına sahip. Son yıllarda Kuzeyde önemli petrol ve doğal gaz keşifleri de yapıldı. Merkezi yönetimin denetimi altında bulunan Bamako'da çok sayıda ABD üssü var. 2005yılından bu yana Mali'de askeri faaliyetlerde bulunan ABD'nin 12 yıldır Mali'de süren savaşta aktif rol aldığı belirtiliyor.

Fransa, hemen vuralım, ABD, biraz bekleyelim

Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), Batı Afrika ülkesi Mali'ye Afrika birliklerinin "bir an önce müdahale edebilmesi" için karar alma çağrısında bulunurken, ABD yönetimi müdahale öncesinde ülkede demokratik bir hükümet kurulması gerektiği görüşünde.

Müzakere olmaz tek çözüm askeri müdahale

BMGK'da, Afrika'daki bazı olayların ele alındığı toplantıda, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Mali merkezi hükümetinin ülkenin kuzeyinde yeniden hakimiyeti sağlaması amacıyla yapılması planlanan askeri müdahaleyi gündeme getirdi. Hollande, Fransa ve Afrika Birliği'nin, Batı Afrika birliklerinin Mali'nin kuzeyine yapacakları askeri müdahaleye destek sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Bölgedeki örgütleri "El-Kaide bağlantılı terörist oluşumlar" olarak niteleyen Hollande, bu gruplarla müzakerenin söz konusu olmadığını vurguladı.

Güvenlik güçlerine eğitim verilmeli

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Mali'deki güvenlik güçlerinin yardıma ihtiyacı olduğunu, Somali ve Fildişi Sahilleri'nde yaşanan olaylara Afrika birliklerin müdahil olmasının başarılı sonuçlar getirdiğini belirtti. Clinton, Mali'deki "kaos ve vahşetin" bölgede istikrarı tehdit ettiğini belirterek, "Mali'de neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Şiddet yanlısı uç görüşlü kişiler, kendi gaddar ideolojilerini dayatmak, insan hakları ihlalleri yapmak ve yeri doldurulamayan kültür mirasını yok etmek için çok yoğun şiddete başvuruyor" diye konuştu. Clinton,"Mali'deki güvenlik güçlerini eğitmemiz gerek, böylece radikal kişileri bölgeden çıkarabilir, sınır bölgelerini savunabilir ve insan haklarını koruruz" ifadelerini kullandı.

Fransa gün sayıyor

Mali'de gelişmeleri yakından izleyen Fransa, bir süredir Mali'nin kuzeyine askeri müdahalede bulunulması için ısrar ediyor ve ECOWAS ülkelerini bu amaçla destekliyor. Ancak gerek ECOWAS gerek Fransa, müdahale için BMGK'dan karar çıkartılmasını bekliyor.

(Kaynak: Milli Gazete)

Etiketler : #Demokrasi   #bombaları   #şimdi   #de   #Mali'ye   #yağacak   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN