"Gazap Cuması" eylemlerinde yine kan aktı

Mısır'da "Gazap Cuması" gösterilerine katılan darbe karşıtları güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı. Göstericilere açılan ateş sonucunda ilk belirlemelere göre 14 kişi yaşamını yitirdi.

16-08-2013


Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Gazap Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Göstericilere açılan ateş sonucunda ilk belirlemelere göre İsmailiye'de 6, Dimyat'ta 3, Ramses Meydanı'nda ise 5 kişi yaşamını yitirdi.
Mısır'da darbe karşıtı ''Gazap Cuması'' adı verilen gösteriler birçok camide kılınan Cuma namazlarının ardından başladı.

Göstericilere karşı meydan girişlerinde zırhlı araçlarla önlemler alan güvenlik güçleri, İsmailiye ve Tanta kentleri ile Kahire'deki Giza ve Ramses'teki darbe karşıtları üzerine gerçek mermiyle ateş açtı.

İsmailiye'de göstericilere ateş açılması sonucunda en az 6 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerden birinin kadın olduğu öğrenildi.

Olay yeri görgü tanıklarına göre, Salihin Mescidi'nden başlayan yürüyüşte, şehrin stratejik cadde ve sokaklarında konuşlanan güvenlik güçleri, gösteriye katılan darbe karşıtlarına müdahale etti.

Yürüyüşe katılan mobil meydan hastanesi doktoru Ahmed el Leben, biri kadın 6 kişinin hayatını kaybetmiş olarak hastaneye geldiğini, 2'si ağır 22 kişinin açılan ateş sonucu yaralandığını aktardı.

15 Mayıs köprüsünde de göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışma sırasında güvenlik güçlerinin biber gazı kullandığını ve göstericilere ateş açtığını aktaran kaynaklar, "Baltacı" ismi verilen suç örgütünün de göstericilere saldırdığını belirtti.

Tanta'da güvenlik güçleri emniyet müdürlüğü önünde toplanan göstericileri dağıtmak için biber gazı kullandı. Ara sokak ve caddelere dağıtılan göstericilerin yeniden dağıtılmaya başladığı bildirildi

Şehirdeki bir karakola taş atan göstericileri dağıtmak için güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığı ve karakol yanında, darbe yönetimini destekleyen "Halk Komiteleri" isimli grupla göstericilerin karşı karşıya geldiği bildirildi. Çıkan olaylarda yaralananlar olduğu belirtildi.

Kahire'nin Gizza semtindeki cadde ile kent merkezindeki Ramses Meydanı'nda toplanan göstericilere de güvenlik güçleri tarafından müdahale edildi. Gerçek mermilerle sivil halk üzerine açılan ateş sonucu çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtiliyor.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Garbiyye ve Dekahliye vilayetlerinde de göstericilere gerçek mermilerle ateş açılıyor.

Diğer vilayetlerde ise güvenlik güçlerinin gösterilere gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği ifade ediliyor.

Ordu Kahire'nin birçok stratejik noktasında konuşlanarak yolları kapamaya başladı.

Darbe karşıtı gösterilere katılım yüksek

İskenderiye, Hurgada,Mansura, Marsa Matruh ve El Ariş kentlerinde Cuma namazlarının darbe karşıtı miting şeklinde geçtiği ve gösterilere katılımın yüksek olduğu bildiriliyor.

Tanta kentinde ise göstericilere güvenlik kuvvetlerinin göz yaşartıcı bomba ve biber gazı ile müdahale ettiği belirtildi.

Gösterilerin, Kahire, İskenderiye ve Mansura başta olmak üzere ülkenin 27 kent ve 11 ilçesinde başladığı ve katılımın yüksek olduğu gözleniyor.

El Selam Cami'ndeki cenaze törenine binlerce kişi katılıyor

Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesi sonucunda hayatını kaybedenler için Nasır City'deki Es Selam Cami'nde cenaze namazı kılındı.

Caminin içerisine yerleştirilen 50 cenaze için Cuma namazına mutakip cenaze namazı kılındı. Es Selam Cami'ndeki törende, baskın sırasında askerler tarafından öldürülen çocukların cenazeleri de bulunuyor.

Cami imamı Şeyh Muhammed her bir cenazenin başına gelerek dua ettikten sonra törene katılanlardan helallik istiyor. Cenaze törenine katılan binlerce kişi camide yer olmadığı için dışardaki meydanda toplanarak katliamda yaşamlarını yitirenler için gözyaşı döküyor.

Bazı cenazelerin camide yer olmadığı gerekçesiyle ayrı bölgelerdeki camilere götürüldüğü ve burada kılınacak namazdan sonra defnedilecekleri öğrenildi.

Ailelerden edinilen bilgiye göre, Mısır ordusunun elinde halen alınamayan cenazeler bulunuyor. Cenazelerin bir kısmının, otopsi yapılmadığı, bazı cesetleri yakıldığı ve birçok aileye, polisin ölen yakınları için "İntihar etti" şeklinde belge imzalattırmak istediği gerekçesiyle alınamadığı bildiriliyor.

Biltaci'nin kızının cenazesi bugün defnedilecek

Mısır'da güvenlik güçlerinin darbe karşıtı gösterileri dağıtırken yaşanan katliamda gerçek mermiyle vurularak hayatını kaybeden Müslüman Kardeşler liderlerinden Muhammed Biltaci'nin kızının cenazesi bugün Cuma namazına müteakip Rabia'tül Adeviyye Meydanı yakınındaki Nasr City 7. Bölge'deki El Selam Camisi'nden kaldırılacak.

Öte yandan, katliamlarda hayatını kaybeden göstericilerden bazılarının cenazeleri de bugün toprağa veriliyor.

(Ajanslar)

Etiketler : #Gazap   #Cuması   #eylemlerinde   #yine   #kan   #aktı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN