"Güneşin doğduğu ülke"de Ramazan

Adı "Güneşin doğduğu ülke" olan Japonya da İslam'ın aydınlık mesajıyla her geçen gün daha fazla buluşan bir ülkeler arasında. Günde yaklaşık 5 ila 50 kişinin Müslüman olduğu Japonya'da Müslümanlar Ramazan'ı bir bayram havasında geçirirler.

10-09-2008


Adı "Güneşin doğduğu ülke" olan Japonya da İslam'ın aydınlık mesajıyla her geçen gün daha fazla buluşan bir ülkeler arasında. Günde yaklaşık 5 ila 50 kişinin Müslüman olduğu Japonya'da Müslümanlar Ramazan'ı bir bayram havasında geçirirler.  

Japonya'da yaşayan Müslümanların büyük çoğunluğu göçmenlerden müteşekkil. Japonlardan Müslüman olanların sayısı göçmenlere oranla az ancak son yıllarda bu sayıda belirli bir artış yaşanıyor. Ramazan ayı Japonya'da yaşayan Müslüman göçmenler için kendi ülkelerini hatırlatan nostaljik bir atmosferde geçmektedir.

Japonya'da İslam

Japonya'ya İslam bundan yaklaşık 100 yıl önce İslam ülkelerine giderek orada İslam'la tanışıp Müslüman olan Japonlar aracılığıyla ve Müslüman tüccarlar vasıtasıyla girmiş. Japonya'da yerli halktan yaklaşık 100 bin insan İslam’la kucaklaşmış… Japon asıllı olmayan Müslümanların sayısı, 300 bini geçmekte. İslam’ın Japonya'da oldukça parlak bir geleceğe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Zira günde 5 ile 50 civarında Japon İslam dinini kabul ediyor.

Japonya’da Ramazan

Ramazan ayında Japonya'daki camiler kapılarını İslam'ı daha yakından tanımaları için gayrimüslimlere de açar. Japonya'da Ramazan ayının en açık tezahürü, toplu halde yenen iftar yemekleridir. Bu şekilde Japonya'da yaşayan, ticaret ve benzeri maksatlarla kısa süre bu ülkede bulunan Müslümanlar Ramazan'ın manevi havasını birlikte yaşarlar. Ramazan ayında düzenlenen toplu iftarlar, diğer ülkelerde İslami hayır kuruluşlarının düzenlediği İslami tebliğ faaliyetlerinin yerini tutar.

Japonya'da yaşayan Müslümanlar Ramazan ayında teravih namazlarını kaçırmamaya özen gösterirler. Bu ülkede Müslümanlara teravih namazı kıldırmak için İslam ülkelerinden güzel sesi hafızlar Japonya'ya gelir. Müslümanlar arasında en çok sevilen ve kasetleri ve CD'leri en çok satılan Kur'an hafızları rahmetli Abdülbasıt Abdüssamed ve Muhammed Sıddık Minşavi'dir.

Japonya'daki İslam Kültür Merkezi'nin Japon toplumunda ve Japonya'da yaşayan Müslümanlar arasında büyük saygınlığı vardır. İslam Kültür Merkezi, Ramazan ayında hayır faaliyetlerinde harcanmak üzere Müslümanlardan zekât ve sadaka toplar.

Japonya'da yaşayan Müslümanlar, Ramazan'ın son on günü girdiğinde bayram namazı organizesi için çalışmalara başlarlar ve Müslümanları hep birlikte bayram namazı kılmaya davet ederler.

Eskiden sadece cami ve mescitlerde kılınan bayram namazları son yıllarda daha geniş alanlarda, Müslümanların sayılarındaki artış nedeniyle oyun sahalarında ve piknik alanlarında kılınmaktadır. 

Müslümanların Ramazan ayında birlikte iftar yaptıklarını ve bayramda geniş kalabalıklar şeklinde birlikte namaz kıldıklarını gören Japonlar, İslam'a rağbet etmekte ve böylece Ramazan ve bayram İslam'a davet için önemli bir fırsat sağlamaktadır. 

Japonya İslam Merkezi ve Dr. Salih es-Sammarrai 

Japonya’nın en tanınmış ve yaklaşık 40 yıldır ülkede İslami davet çalışmaları yürüten Müslüman şahsiyetlerden Japonya İslam Merkezi Başkanı Salih Samarrai ile buluştuk. Bu röportajda Samarrai bize, güneşin doğduğu yer olan Japonya’daki İslam’ı, Japonya’daki Müslümanların Ramazan’ı nasıl geçirdiklerini bizlere anlattı.   

-Müslümanlar Japonya’da Ramazan’ı nasıl karşılıyorlar? 

-Japonya’da Ramazan’la ilgili hazırlıklar, mübarek ay gelmeden başlar. İslam merkezi bünyesinde kurduğumuz daimi komisyon kurduk. Bu komisyonun görevi, Ramazan ayının gelişini tespit ve bu ayla ilgili gerekli hazırlıkları yapmak. Komisyon çalışmalarına, Ramazan hilalini görmekle başlar. Hilalin görülmesi konusunda hep sıkıntı olur ve en yüksek yerlere çıkmış olmamıza rağmen hava bulutlu olduğu için genelde hilali göremeyiz. Bu nedenle de bize en yakın İslam ülkesindeki Ramazan’ın başlangıcına tabi oluruz ki bu ülke bizim için Malezya’dır.  

Japonya’da bulunan Malezya büyükelçiliği bizim için Ramazan’la ilgili en önemli bilgi kaynağıdır. Büyükelçilik sürekli olarak, ülkenin dört bir yanından hilalin görünmesiyle ilgili gelen sorulara cevap verir. Biz bu ülkedeki Müslümanların Ramazan’la ilgili sorularını ve ihtiyaçlarını karşılamak için imsakiye bastırdık. Bunları, çeşitli buluşma yerlerinde, camilerde, mescitlerde, Japonya’nın dört bir yanına dağılmış olan İslami kuruluşlarda dağıtırız. Ramazan ayı Japonya’da İslami faaliyetler açısından en bereketli aydır.

(Timeturk)

Etiketler : #Güneşin   #doğduğu   #ülkede   #Ramazan   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN