"İkna Odası" zorbalığına ilk sorgu

YÖK, CHP'li Nur Serter'in kameralı ikna odaları kurduğu İstanbul Üniversitesi’ne müfettiş gönderdi. İ.Ü. Öğrenci İşleri Müdürü, 12 kişilik ‘ikna ekibi’nin listesini verdi.

29-03-2012


ÜKSEK Öğretim Kurulu (YÖK) müfettişleri 14 yıl aradan sonra 28 Şubat’ın sembollerinden biri olan ve binlerce kız öğrencinin mağdur olduğu ikna odalarına ilişkin ilk incelemeyi başlattı. İstanbul Üniversitesi’nde o dönem görev yapan 12 kişi ifadesi alınmak üzere İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünde kurulan çalışma merkezine davet edildi. Önceki gün için randevu verilen ancak mazeret bildirmeden gelmeyenlerin ise YÖK Başkanlığında ifadeye çağrılacağı belirtildi.

İ.Ü. Öğrenci İşleri Müdürü verdi

Mucidi dönemin İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan CHP Milletvekili Prof. Dr. Nur Serter’in olduğu başörtülü öğrencilerin başlarını açmaları için kurulan ‘İkna Odaları’nı mercek altına alan YÖK, ilk resmi incelemeyi önceki gün başlattı. YÖK tarafından görevlendirilen müfettişler ilk olarak İstanbul Üniversitesi’nin 20 yıllık Öğrenci İşleri Müdürü ile görüştü. Öğreci İşleri Müdürü’nün, ikna odalarında kız öğrencilerle görüşyüp baskı yaparak başlarını açtırmaya çalıştıkları iddiasıyla 12 kişinin ismini verdi.

Müfettişlere verilen 12 kişilik “ikna ekibi”nde ağırlıklı olarak Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği üyelerinin isimlerinin bulunduğu öğrenildi. İkna ekibinin içinde geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden ve o dönem İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi olan ÇYDD eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın da yer aldığı belirtildi. 12 kişilik ‘ikna etkibi’ için harekete geçen müfettişler, vefat eden Saylan’ın dışındaki isimleri önceki gün için ifade vermek üzüre randevu verdi.

İfadeye gelmeyen YÖK’e gidecek

Müfettişlere ifade için listedeki isimlerden kaçının randevuya gittiği tam olarak öğrenilemezken, randevuya gelmeyenler için ise YÖK Başkanlığı tarafından işlem yapılacağı öğrenildi. Müfettişlerin ‘bu konunun üstüne gidilecek, ikna odalarında görev alan herkesin ifadesine başvurulacak’ dediği iddia edildi. YÖK’ün çok gizli başlattığı incelemede ikna odalarında kız öğrencilerin başörtülerini çıkarmaları konusunda telkinde bulunan isimlerin yanısıra mağdur öğrencilerin de ifadelerinin alındığı öğrenildi. İfade veren öğrencilerin, kehndilerine yapılan baskıyı ve baskıyı kimlerin yaptığını ayrıntılarıyla anlattıkları öğrenildi.  

Nur Serter kayıtları vermiyor

İkna odalarının mimarı Nur Serter, 2010’da STAR’a verdiği bir röportajda ikna odasındaki görüşmelerin tümünü kayda aldığını itiraf etmişti. Serter’in açılacak herhangi bir davaya karşı kendini korumak üzere bu kayıtları elinde tuttuğunu ifade etmesi üzerine mağdurlar Serter hakkında YÖK ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.. YÖK, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nden döneme ait doküman ve kayıtları istemiş, ancak üniversite, Serter’in, video kayıtlarını kendi arşivine aldığını ve ellerinde herhangi bir belgenin olmadığı cevabını vermişti. Daha sonra İ.Ü. Rektörü Yunus Söylet, Serter’e bir yazı göndererek kayıtları istemiş ancak Serter bu talebi de reddetmişti. Dosya, Serter’in milletvekili dokunulmazlığı zırhına takılmıştı.

Bu güzelliğini niye kapatıyorsun?

2001 yılına kadar İstanbul Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ÇYDD eski Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan’ın ismi ikna odasına giren mağdur öğrenciler tarafından gündeme getirildi. Saylan’ın ikna odalarında öğrencilere “Çok güzelsin niye böyle kapanıyorsun, bu güzelliği niye kapatıyorsun” diyerek tatlı bir dille öğrencileri ikna etmeye çalıştığı ifade edildi. Saylan, bir röportajında ise ‘’Genç kızlar başörtüsü yüzünden üniversiteye gidemiyorlar diye üzüldüğünüz olmuyor mu?’’ sorusuna ‘’Asla. O kızları militan yapıyorlar’’ diye yanıt vermişti.  ‘’Burs verdiğiniz öğrenciler arasında başörtülü çocuklar var mı’’ sorusu üzerine Saylan ‘’Hayır. O çocukların bir kısmı militan olarak kullanılıyor. Biz de böyle casus gibi aramızda onları istemiyoruz” demişti. 

(Kaynak: Star)

Etiketler : #İkna   #Odası   #zorbalığına   #ilk   #sorgu   
YORUMLAR
  • Meltem    30-03-2012 22:28

    ''İkna odalarının mimarı Nur Serter, 2010’da STAR’a verdiği bir röportajda ikna odasındaki görüşmelerin tümünü kayda aldığını itiraf etmişti......'' Bu ikna odaları hani kendilerinin yıllarca varlığını reddettiği ikna odaları değil mi? Allah insanın yalanını işte böyle kendi diliyle ortaya çıkarır.

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN