"Sanatçı, çağına tanıklık etmelidir"

"Sanat, yaşadığı çağa tanıklık etmelidir. Bizler de İslami kimliğimizle yaşadığımız an'a tanıklık etmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle güncel hayattan kopuk değil albümümüz."

23-09-2009


2005'te ilk albümleri "Umuda Yürüyüş" ile dinleyicileriyle buluşan Grup Yürüyüş, yeni bir albüm çıkardı. "Adanış Günü" adlı albüm ile Grup Yürüyüş, zengin bir müzik ziyafeti sunuyor dinleyicilerine. 13 eserin bulunduğu albümde bir Arapça ve bir Kürtçe eser de var. Çoğunun söz ve müziklerinin Grup Yürüyüş'e ait olduğu albümde en dikkat çeken şarkı ise "Ergenekon". Grup Yürüyüş üyesi M. Ali Aslan ile yeni albümlerini konuştuk:

- Uzun bir süre sonra "Adanış Günü" adında yeni bir albümle dinleyicilerinizle buluştunuz. Yeni albüm sürecinizi kısaca anlatabilir misiniz?

- Evet, ilk albümümüz "Umuda Yürüyüş"ten tam 4 yıl sonra çıktı "Adanış Günü" albümümüz. Müzikal çalışmalarımızın özünü İslam ümmeti olarak yaşadıklarımız oluşturuyor. Ancak yoğun duygular içerisinde olmamıza rağmen albüm yapma şartlarının zorluğu, müzikal çalışmalarımızı akamete uğratabiliyor. İlk albümden sonra ortaya çıkan birikimi uzun süredir bir albümde toplamayı istiyorduk. Gazze'de yaşanan son katliam bu süreci hızlandırdı. Yaşanan acılar ve direniş coşkusunu çalışmalarımızda yansıtmaya gayret ederek albüm çalışmalarımızı nihayete erdirdik.

- Albümün ismi de Gazze'ye yönelik bir vurgu mu?

- Filistin halkı, bombalara karşı topyekûn direnerek yeni bir destana imza attı. Bebekleri, çocukları, kadınları ve erkekleriyle Allah'a adanmanın, şehadet bilinciyle mücadele etmenin eşsiz örneğini ortaya koyan Gazze; bizlere de zorbalar karşısında direnmeyi öğretti. Albümün ismi de bu direnişe bir atıf.

- Ergenekon, ilk kez bir şarkıya konu oldu. Neden Ergenekon'la ilgili bir şarkı yapma ihtiyacı hissettiniz?

- Sanat, yaşadığı çağa tanıklık etmelidir. Bizler de İslami kimliğimizle yaşadığımız an'a tanıklık etmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle güncel hayattan kopuk değil albümümüz. Ergenekon şarkısı da bu perspektifin ürünü... Türkiye'de İttihat Terakki'den bu yana halk düşmanı çeteci-darbeci bir çizgi var. Ergenekon, ülkeyi karanlığa boğan bu çizginin, sistemin, mantığın bir tezahürü. Yaşadığımız çağda ayyuka çıkan darbe planları, GATAkulliler, toprağı kazdıkça fışkıran bombalar, bürokraside ve "sivil" ya da "resmi" devlet kurumlarında örgütlenmiş birileri tarafından militarizmin ve darbeciliğin fetişleştirilmesi karşısında söyleyecek sözümüz olmalıydı. Biz de Ergenekon şarkısında halkın özlemlerini yansıtmaya çalıştık. Ve istiyoruz ki bu karanlığın kökü kurutulsun; bu karanlığa karşı verilen mücadeleye kayıtsız kalınmasın.

- Peki, nasıl karşılık buldu bu şarkı?

- Şimdiye kadar gelen tepkiler "Ergenekon"un en çok beğenilen şarkılarımızdan olduğunu ortaya koyuyor. Bu konuyu gündeme taşımamızın yanı sıra müziği ve yorumu da çok başarılı bulundu.

- İlk albümünüzde olduğu gibi, bu albümde de başörtüsüyle ilgili yeni bir şarkınız var.

- Başörtüsü zulmü maalesef 10 yıldır yüz binlerce kardeşimizi mağdur etmeye devam ediyor. Başörtüsü yasağı, Kur'an'ın açık bir emrini yasaklamak demektir. Başörtüsü Müslüman kadının kimliği, inancımızın nişanesidir. Ancak üzülerek gözlemliyoruz ki, artık bu zulüm önemli bir kesim tarafından artık kanıksanmış durumda. Hayır, bu kabul edilemez. Rabbimizin emri, İslami değerlerimiz yasaklanamaz. Bunun için başörtüsü orucumuz, namazımız gibidir deyip örtülerini, inançlarının nişanesi olarak taşıyanlara ithafen yeniden bir şarkı yaptık.

- Albümünüzde konu çeşitliliğinin yanı sıra müzikal zenginlik de hissediliyor. Nasıl tanımlıyorsunuz müziğinizi?

- Genel olarak müziğimizi içerdiği mesaj nedeniyle "İslami müzik" olarak nitelendiriyoruz.

- Ve "Ey Şehit" adlı eseri sormak istiyoruz. Çok sevilen bir eseri yeniden yorumlamışsınız.

- İlk albümde olduğu gibi bu albümümüzde de çok eskilerde yorumlanmış, ancak sevilen bir eseri yeniden yorumlamayı istiyorduk. "Ey Şehit" yaşadığımız süreç dolayısıyla anlamlı bir içeriğe sahipti. Abdulbaki Kömür'ün 90'lı yılların başında İran devrim marşlarından uyarlayarak yorumladığı ve çok kişide iz bırakan bu eseri bugünün imkanlarıyla yeniden yorumlamak kaydıyla hayatı iman ve cihad belleyen tüm şehitlerimize de vefa borcumuzu yerine getirmek istedik.

- Başarılı bir albüm ortaya koymuşsunuz. Peki, albüme nasıl ulaşılabilir?

-"Adanış Günü" albümünü temin için 0212 524 10 28 nolu telefondan sipariş verilebilir. Ayrıca Özgür-Der şubeleri ve Azim Dağıtım'dan da albüme ulaşmak mümkün.

(Röportaj: Muhammed Emin / Vakit)

 

Etiketler : #Sanatçı   #   #çağına   #tanıklık   #etmelidir   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN