15 Temmuz öncesi CIA ne plan yaptı?

Darbe girişimine FETÖ imza attı, bununla birlikte planın merkezi CIA gibi duruyor.

22-07-2016


15 Temmuz gecesi gölge CIA olarak bilinen istihbarat kurumu Stratfor’un gelişmeleri yakından takip edip, darbeye yönelik yorumlarda bulunması, hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağını takip ediyor olması, kafalardaki CIA kuşkusunu iyice arttırmıştı.

Darbe girişiminden sonra ise CIA’in en tepesindeki isimden alt kademelerine kadar bir çok istihbaratçı bundan sonraki sürece dair açıklamalar yaptı. CIA kaynaklı analizlerin bir çoğu ise 15 Temmuz sürecinde Amerikan gizli servisinin irtibatına işaret ediyor.

İşte o açıklamalar:

CIA Direktörü John Brennan: Bu tür durumlarda ilk yapmaya çalıştığınız şey kesinleşmiş gerçeklere ulaşmaktır, bu çok çok zordur. Çünkü birçok bilgi gelir ve bunları söylentilerden ayırt etmeniz gerekir. Hükümetin altında olduğu baskıların ve insanların ifade ettiği bazı düşüncelerin farkındaydık.

Eski CIA direktörü Robert  Baer:  "Darbeciler CNN Türk'ü almalıydılar ve orayı ilk dakikalarda kapatmalıydılar. Radyo istasyonları, sosyal medya ve interneti de. Erdoğan'ı tutuklamasalar bile bunların hepsini baştan yapmalıydılar. “Birkaç ay önce Türkiye’deydim. Türk ordu yetkilileriyle darbe ihtimalini konuştum, kesinlikle darbe olmayacağını söylediler."

CIA direktörü ve Think-Tank kuruluşunun öncülerinden James Woolsey: “Geçtiğimiz yıl 6 ayını Türkiye'de geçirdim, darbenin Türkiye'nin ABD ile olan yakın ilişkilerinin değiştirmemesini umuyorum. Bu darbe taktiksel başarısızlıktır. "darbelerde ve askeri operasyonlarda planlar asla operasyonun ilk kısmından sonra kurtarılamaz. taktiklerinizi değiştirecek kadar esnek olmalısınız. bu darbeyi düzenleyenlerde bu türden bir esneklik yok gibi görünüyordu”.

Emekli ABD Generali, NATO’nun Eski Avrupa sorumlusu  Wesley Clark: “Tarih gösteriyor ki darbe yapacaksanız bundan gerçekten emin olmanız lazım. Kararsızlıkla darbe yapılmaz.

Eski ABD ve Nato Generali Ralph Peters: “Darbe yapan çocuklar iyi çocuklar. Eğer darbede başarılı olmak istiyorlarsa Erdoğan’ı ve başbakanı almak zorundalar. Eğer darbe yapanlar kazanırsa biz kazanırız Erdoğan bu olayı bastırırsa biz kaybederiz”.

Ve bir not daha.
Kuzey Irak’ta Türk askerlerinin kafasına çuvar geçirildiği dönemde bölgedeki en yetkili ABD komutanı olan sonrasında CIA’i de yöneten David Petraeus’un da darbe girişimi öncesi İncirlik üssünde komutanlarla buluşup, gizli görüşmeler gerçekleştirdiği iddiaları var.

(Haber 7)

Etiketler : #15   #Temmuz   #öncesi   #CIA   #ne   #plan   #yaptı?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN