28 Şubat tanklarına sürgün

28 Şubat'ta Sincan'dan geçen tankların konuşlu olduğu Zırhlı Birlikler Komutanlığı, tanklarıyla birlikte Sivrihisar'a taşınıyor.

18-11-2013


Ankara Etimesgut’ta bulunan Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı için, taşınma kararı alındı. 28 Şubat döneminde, Ankara Sincan'dan geçen tankların konuşlu olduğu Zırhlı Birlikler Komutanlığı, tanklarıyla birlikte Eskişehir'in Sivrihisar ilçesine taşınacak. Komutanlıktan boşalan geniş arazi ise, hazineye devredilecek.

Dönemin Refah Partili Belediyesinin, İran Büyükelçisinin de katıldığı ''Kudüs'ü kurtarma gecesi'' düzenlemesi sonrası, Zırhlı Birlikler Tümeninden çıkan tanklar Sincan caddelerinden geçmişti. Tankların Refahyol hükümetinin yıkılması için yürütüldüğü iddiaları, Ankara'daki 28 Şubat davasına yansımıştı. 4 Şubat 1997 günü tankları yürüten komutan Tümgeneral Erdal Ceylanoğlu, daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanı oldu ve 28 Şubat davasından tutuklanıp, daha sonra tahliye edildi.

Tankların Sincan'dan geçirilmesi emrini dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal vermiş, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Doğu Aktulga da emri uygulaması için tümenin bağlı bulunduğu EDOK Komutanı Korgeneral İzzet İyigün'ü aramıştı.

İyigün, Zırhlı Birlikler Tümen Komutanı Erdal Ceylanoğlu’na emri iletmiş ve 4 Şubat 1997 günü sabahın erken saatlerinde 20 tank Sincan’dan geçerek Akıncı üssüne gitmişti. Tankların geçişi büyük yankı uyandırmış ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, '’Balans ayarı’’ yorumunu yapmıştı.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #28   #Şubat   #tanklarına   #sürgün   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN