500 Iraklı çocuk işgal hapishanelerinde

Yaklaşık 500 Iraklı çocuğun Irak'taki işgalci Amerikan askerlerinin kurduğu hapishanelerde tutuklu bulunduğu, benzer durumun Afganistan için de geçerli olduğu bildirildi.

15-05-2008


Yaklaşık 500 Iraklı çocuğun Irak'taki işgalci Amerikan askerlerinin kurduğu hapishanelerde tutuklu bulunduğu, benzer durumun Afganistan için de geçerli olduğu bildirildi.

Amerikan İnsan Özgürlükleri Birliği ACLU, ABD hükümetinin Birleşmiş Milletler çocuk ajansına sunduğu raporda, "ABD, 2002'den beri 2002'den beri Amerika Birleşik Devletleri, 18 yaşından küçük yaklaşık 2 bin 500 kişiyi, Guantanamo hapishanesi, Irak ve Afganistan'da gözaltında tuttu." denildi.

Raporda, "Nisan 2008 itibariyle, Amerikan kuvvetleri Irak'ta yaklaşık 500 çocuğu tutuklu bulunduruyor. Bütün gözaltında bulunanlar, bağımsız Irak hükümetinin ricası ve BM Güvenlik Konseyi Kararına uygun olarak güvenlik tehdidi oluşturdukları için Amerikan kuvvetleri tarafından tutuluyor" ifadeleri yer aldı.

Pentagon sözcüsü Jeffrey Gordon da raporu doğrulayarak "bu doğru" derken detaylı açıklama ve yorumda bulunmadı.

AFP haber ajansının haberine göre, Irak'ta ABD'nin hapsettiği çocuk sayısı 2007 yılında zirveye çıktı. 800 Iraklı çocuk ABD hapishanelerinde tutuldu. Bunlara ilave olarak şu anda yaklaşık 10 çocuk Afganistan'daki Bagram hapishanesinde Amerikan gözetiminde tutuluyor ve çocuklar "düşman savaşçılar" diye isimlendiriliyor.

ACLU İnsan Hakları Programı Direktörü Jamil Dakwar, "ABD'nin Irak ve Afganistan'da yüzlerce çocuğu hapishanelerde tutması dehşet verici bir olay. Bundan daha dehşeti ise bu çocukların haklarını koruyacak kapsamlı bir politikanın bulunmaması." açıklamasında bulundu. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #500   #Iraklı   #çocuk   #işgal   #hapishanelerinde   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN