ABD'de Müslüman gençler evde öğrenimi tercih ediyor

ABD'de yaşaşan Müslüman aileler, orta öğrenim çağındaki çocuklarını Amerikan hayatının kötü alışkanlarından korumak gayesiyle öğrenimlerine evde devam etmelerini tercih ediyor.

26-03-2008


ABD'de yaşaşan Müslüman aileler, orta öğrenim çağındaki çocuklarını Amerikan hayatının kötü alışkanlarından korumak gayesiyle öğrenimlerine evde devam etmelerini tercih ediyor.

Pakistan kökenli ABD'li kızların bazıları ergenlik yaşına gelince devlet okullarına gitmekten vazgeçip evlerinde eğitim görmeye başladılar.

ABD'de günlük yayınlanan International Herald Tribune gazetesinin haberine göre, Müslüman aileler okullarda diğer Amerikalı öğrencilerin kızlarının dini ve kıyafeti ile alay edilmesini istemiyor, bu sebeple eğitimlerine evde devam etmelerini istiyor. Ayrıca ergenlik çağına gelen kızlar temizlik ve yemek yapma gibi ev işlerine de yardımcı oluyor.

San Francisco'nun yaklaşık 110 kilometre doğusundaki bir şehirde yaşayan 17 yaşındaki Hajra Bibi, diğer Müslüman kızlar gibi evde eğitime devam etmeye başladı. Bibi, gazeteye, "Ailelerimiz Amerikan kıyafetleri giymemizden hoşlanmıyor. Bunun kızlar için iyi bir şey olacağını düşünmüyor. Saygın olmamız gerekiyor." dedi.

ABD'de, Müslümanlar; devlet okullarının Müslüman dini ve kültürel adetleri ile çatıştığını gördüğünde ev okuluna dönüş yapıyor. Ayrıca Müslüman aileler çocuklarının okullarda Amerikan hayatındaki yozlaşmadan etkilenebileceğini düşünüyor.

Pakistan ve diğer güney doğu Asya kökenli kızların yaklaşık yüzde 40'ı bölge liselerine kayıt olmak yerine ev okullarında öğrenimlerine devam etmeyi tercih ediyor.

EVİ TERCİH EDENLER SADECE MÜSLÜMANLAR DEĞİL

İstatistiklere göre Amerikalı Müslüman gençlerin büyük bir kesimi evlerinde öğretim hayatlarına devam ediyor, buna da ev okulları deniliyor. Bu arada, ev okullarında öğretimlere devam etme olayı sadece Müslümanlarla sınırlı değil. ABD'de evde öğretimlerine devam eden öğrenci sayısı tahminlere göre bir milyondan iki milyona çıktı.

İnançları ne olursa olsun ebeveynlere göre devlet okullarının bazı sosyal hastalıkları var. Uyuşturucu kullanılması bu sosyal hastalıklardan birisi.

San Jose yakınlarında dört çocuğuna evde öğrenim aldıran Müslüman anne Aya İsmail, "Böyle davranışlar hoşlanmıyorum. Küçük kızlar yetişkin Amerikalılar gibi açık giyinmeye özeniyor. Küfrediyorlar. Büyüklerine saygı göstermiyorlar. İslam'da biz saygı, haysiyet ve şerefe değer veririz." dedi.

EV OKULLARI FİKRİNE KARŞI ÇIKAN MÜSLÜMANLAR DA VAR

Çocukların ev okullarında öğrenimlerine devam etmesi konusunda yine de Müslümanlar arasında görüş farklılıkları yaşanıyor. Bazıları; Müslüman çocukların sistem içinde kalmalarının daha iyi olacağını ve bu sistem içinde haklarını aramaları gerektiğini savunuyor.

Kaliforniya'nın Stockton şehrinde sosyal bir işte çalışan Müslüman Robina Aşgar, oğluna okul koridorlarında devamlı olarak "terörist" denildiğini, bu sebeple oğlunun kişiler haklara ilgi duymaya başladığını ve avukat olmak istediğini söyledi. Şimdi oğlu bir Katolik lisesine devam ediyor.

Aşgar, "Oğlum okulda zor günler geçirdi. Her bir olay meydana geldiğinde, bunlardan ders çıkardı. Nasıl mücadele edileceğini öğrendi. Bu ülkede bir çok insan ayrım görüyor. Ancak bunu değiştirecek olan da yine eğitimdir." şeklinde konuştu.

MÜSLÜMAN AİLELER ÇOCUKLARININ OKULLARDA ZOR DURUMLARDA KALMASINI İSTEMİYOR

Bazı aileler ise çocuklarının sorunlarla fazla karşılaşmayacakları bir çevrede öğretimlerine devam etmesini istiyor. Böylece ev okullarını tercih ediyor.

Hina Han Muhtar, üç oğlunun evde öğretim görmesine karar verdi. Ayrıca çocuklarını, 15 Müslüman ailenin kurduğu küçük bir Müslüman okuluna gönderiyor. Çocuklar burada Arapça, fen ve marangozluk öğreniyor. Han Muhtar, ana okulunda oğluna "Domuzları neden sevmeliyiz" adlı kitap okutulduğunu gördükten sonra bu kararı aldığını belirtti.

Ev okullarını tercih eden Amerikalıların çoğu sonradan Müslüman olanlar. Göçmen Müslüman aileler ise ABD'ye gelmelerinin bir amacının da çocuklarına iyi bir eğitim aldırmak olduğunu belirtiyorlar. Yalnız göçmen Müslüman aileler içinde de istisnalar bulunabiliyor.

Çinli Müslüman göçmen Fevziye Mai Tung, Phoenix'te üç kızına evde öğretim sağlıyor. Çocuklarının standart imtihanlarda başarılı olamayacakları endişesi ile bir çok uykusuz gece geçirdiğini söyleyen Fevziye Mai, fakat daha sonra devlet okullarındaki öğretim seviyesinin düşüklüğünü farkettiğini kaydetti. Orta öğretimini evde gerçekleştiren en büyük oğlu şimdi Tıp Fakültesi'ne gidiyor.

Lodi bölgesinde Pakistan ve diğer güney doğu Asya kökenli lise öğrencisi kızların yüzde 90'dan fazlası ev okullarında öğrenim görürken, erkek çocuklarda bu oran değişiyor. 107 erkek çocuktan sadece 7'si evde öğrenim görüyor.

Evde öğrenimlerine devam eden kızlar normal lise müfredatını takip ediyor. Bu arada yemek, ibadet gibi diğer faaliyetlerini yerine getirebiliyor. (Dünya Bülteni)

Etiketler : #ABD'de   #Müslüman   #gençler   #evde   #öğrenimi   #tercih   #ediyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN