ABD Pakistan'a saldırı hazırlığında mı?

İşgal ve savaş devleti ABD'nin Pakistan'ın Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerine tek taraflı askeri saldırı için çalışmalar yaptığı, seçeneklerin gözden geçirildiği bildirildi.

29-05-2010


İşgal ve savaş devleti ABD'nin Pakistan'ın Afganistan sınırındaki aşiret bölgelerine tek taraflı askeri saldırı için çalışmalar yaptığı, seçeneklerin gözden geçirildiği bildirildi.

Amerika'nın önde gelen gazetelerinden Washington Post'un bugünkü sayısında yer alan habere göre, ABD'li üst düzey askeri yetkililerin Başkanı Barack Obama'ya CIA insansız uçak saldırılarının "işe yaramadığına" söyledi. Askeri yetkililer, Pakistan'a muhtemel bir saldırının "sadece olağandışı -ABD'ye yönelik bir saldırı gibi- koşullarda" düşünüleceğini vurgulayarak Obama'yı saldırıya ikna etti ve hazırlıklara başladı.

Gazeteye konuşan yetkililer, hava saldırılarının El Kaide ve diğer gruplar tarafından yöneltilen tehdide karşı en etkili seçenek olduğunu savunuyor. Öte yandan, ABD'nin Pakistan ile askeri ilişkilerine zarar vermemesi gerektiğini vurgulayarak saldırı hazırlıklarını sürdürüyor.

"YILLARDIR GÜNDEMDE"

Obama, seçim kampanyası döneminde Pakistan'a saldırı emri verebileceğini söylemiş, dışişleri bakanı Hilary Clinton da, Times Meydanı'ndaki saldırı girişimiyle bağlantsının belirlenmesi durumunda sonuçların Pakistan için "çok ağır" olacağını belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde Pakistan'a giden CIA şefi ile Obama'nın ulusal güvenlik danışmanının ardından Pakistan yedi vatandaşını tutuklamıştı.

ABD'nin gözden geçirdiği seçenekler arasında en öne çıkanın, halen Afganistan'da bulunan ABD güçlerinin Pakistan'a tank füzeleri ve savaş uçakları ile saldırması olduğu belirtiliyor.

Washington Post'a konuşan bir askeri yetkili, Pakistan'a yönelik askeri müdahalenin "yıllardır gündemde olduğunu ve defalarca gözden geçirildiğini" söyledi, son planının "geniş ve cezalandırıcı değil, ölçülü bir saldırı" olduğunu iddia etti.

Gazete, özel operasyon birliklerinin de devreye sokulabileceğini yazdı.

Bir süredir Pakistan üzerindeki baskıyı artıran ABD, aşiret bölgelerine hemen hemen her gün insansız uçaklarla füze saldırıları düzenliyor. Bu bölgelerde Pakistan ordusunun yaptığı operasyonlar da sürüyor.

Şimdiye kadar yüzbinlerce insanın evlerini terk etmesine neden olan bu saldırıların "işe yaramadığına" karar veren ABD, Pakistan'a yönelik askeri müdahale söylemini New York'ta bir Pakistan vatandaşını sorumlu tuttuğu saldırı girişiminin ardından artırmıştı.

CIA'nın kontrolünde gerçekleştirilen ve Pakistan ile Afganistan'da yüzlerce sivilin de ölümüne neden olan insansız uçaklar, bir süredir dünyanın da gündeminde..

Birleşmiş Milletler'de önümüzdeki hafta yapılacak oturumda, ABD'den "yasadışı" insansız uçak saldırılarının durdurması istenecek, insansız uçak kullanımı ile ilgili uluslararası yasalar belirlenmesi istenecek.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

 

Etiketler : #ABD   #Pakistan'a   #saldırı   #hazırlığında   #mı?   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN