ABD, Peşmergeye doğrudan silah vermeye hazırlanıyor

ABD Temsilciler Meclisi'nde, IŞİD'e karşı savaşan Peşmerge güçlerine doğrudan silah yardımı için Başkan Obama'ya yetki veren tasarı hazırlandı.

22-11-2014


ABD Temsilciler Meclisi'nin dışişleri komitesi, IŞİD'le savaşan Peşmerge'ye silah sağlanması için ABD Başkanı Barack Obama'ya yetki verilmesini öneren bir tasarı hazırladı. Tasarı, sahada IŞİD'e karşı savaşan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) askerlerine doğrudan silah sağlanması için 3 yıl süreyle geçici yetki verilmesini öngörüyor. Dışişleri Komitesi Başkanı Ed Royce'un ofisinden yapılan açıklamada, “Obama yönetimi, Iraklı Kürtlere, IŞİD'le etkili şekilde mücadele edebilmeleri için ihtiyaç duydukları ağır silahlar ve zırhlı araçları tedarik etmedi. ABD, Iraklı Kürtlere sınırlı miktarda hafif silah sağladı. Bunu da ancak Bağdat'ın her bir teslimata onay vermesinden sonra yaptı. Bu durum IŞİD ilerlerken kritik malzemeyi geciktirdi” denildi.

PEŞMERGE KRİTİK ORTAK

Komite Başkanı Royce, Peşmerge'yi 'kritik ortağımız' olarak nitelerken, “IŞİD'e karşı mücadelede kritik ortağımız daha zayıf durumda. Modası geçmiş silahlarla donatılmış olmalarına rağmen Iraklı Kürt Peşmerge güçleri, IŞİD'le mücadele eden sahadaki en etkili güç. Bu tasarı, 190 bin kişilik gücün, IŞİD'e karşı etkili biçimde mücadele edebilmek için gereken ateş gücüne sahip olmasını sağlayacak” dedi. Komite'nin kabul ettiği tasarı, “Diğer uluslararası koalisyon üyeleriyle daha etkili ortaklık kurması için, IKBY'ye ileri düzeyde konvansiyonel silahlar, eğitim ve savunma hizmetlerini doğrudan sağlama yönünde politikaya sahip olmasını” öngörüyor. Ayrıca tasarıda IŞİD'in elinde 4 binden fazla ağır silah, 1500 zırhlı araç ve 50 uzun menzilli topçu silahı bulunduğu belirtiliyor. Tasarının Obama'nın onayına gelmesi için Kongre'nin iki kanadı olan Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul edilmesi gerekiyor. 

(Türkiye Gazetesi)

 

Etiketler : #ABD   #   #Peşmergeye   #doğrudan   #silah   #vermeye   #hazırlanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN