ABD ve NATO, Afganistan’daki savaş suçlarını örtüyor

Uluslararası Af Örgütü, Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerinin en belirgin savaş suçlarının dahi incelenmediğini ve cezalandırılmadığını açıkladı.

12-08-2014


Uluslararası Af Örgütü, Afganistan’daki ABD ve NATO güçlerinin en belirgin savaş suçlarının dahi incelenmediğini ve cezalandırılmadığını açıkladı.
 
Uluslararası örgütün dün yayınladığı 108 sayfalık raporda, öldürülen binlerce sivil Afgan’ın ailelerinin adaletten mahrum bırakıldığı ifade edildi. İşgalden bu yana binlerce Afgan’ın, ABD güçleri tarafından öldürüldüğünü veya yaralandığını hatırlatan grubun Asya Pasifik sorumlusu Richard Benneth, “Amerikan askerî hukuk sistemi, yasa dışı öldürmelerde ve diğer suiistimallerde askerlerini sorumlu tutmakta neredeyse her zaman başarısız oluyor.” dedi.
 
2009 ile 2013 yılları arasındaki 10 vakayı özel incelemeye alan uluslararası kurum, bu olaylarda en az 50’si çocuk, bir kısmı da hamile kadınlar olmak üzere 140’tan fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Af Örgütü yetkilisi Benneth, inceledikleri sivil ölümlerin tek bir tanesinde bile ABD ordusu tarafından sorgulama yapılmadığını belirtti. Richard Benneth, “Görünen o ki, savaş suçları ve yasa dışı öldürmelerin kanıtları hiçe sayılmış.” şeklinde konuştu.
 
Uluslararası savaş hukuku, bütün sivil ölümleri savaş suçu kapsamında değerlendirmiyor. Ancak sivillerin kasten öldürülmesi, rastgele ateş açılması ya da orantısız güç kullanımı gibi fiiller savaş suçu sayılıyor. Böyle bir şüphe oluştuğunda, en kısa zamanda tarafsız bir soruşturma yapılması ve ihlâl tespit edildiğinde de kovuşturma başlatılması gerekiyor. Af Örgütü, binlerce hak ihlâline karşın, 2009’dan bu yana sadece 6 askerin hâkim karşısına çıktığına dikkat çekti.
 
(Zaman)

Etiketler : #ABD   #ve   #NATO   #   #Afganistan’daki   #savaş   #suçlarını   #örtüyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN