Afganistan'da ABD'nin gizli hapishaneleri bulundu

01-05-2014


Afganistan'da Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere'nin gizli hapishaneleri bulundu. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai yönetimi ABD ve İngiltere ordusunun Afganistan'da gizli tutuklama merkezi faaliyetlerinde bulunduğunu ileri sürdü. Bu iddianın ortaya atılması Batı ile Afganistan ilişkilerinde yeni bir gerginliğe neden olacağı ifade ediliyor.

Gazeteport.com'da yer alan habere göre bulunan üslerde Afgan tutuklular hakkında haberin alınmasından sonra Karzai konuyu araştırmak için gerçekleri inceleme komisyonu kurdurdu. Salı günü komisyon altı tutuklama merkezinin olduğunu, bu hapishanelerin Afganların işlettiği hapishanelerde tutulan tüm mahkumlara uygulanan kanunlarla çeliştiği ifade edildi.

Komisyon üyesi Abdülşükür Dadras, Helmand eyaleti Bastion Kampı'ndaki iki hapishanenin İngiliz askerler tarafından denetlendiğini, üçüncü hapishanenin ise Amerikan kontrolündeki üste olduğunu söyledi. Ülkenin güneyindeki Kandahar Havaalanı'nda üçten fazla yabancıların idare ettiği hapishane tespit ettiklerini ifade eden Dadras, birinin Amerikan askerleri, birinin İngiliz ve birinin de koalisyon güçlerinin ortak yönettiğini belirtti.

Hapishanelerin derhal kapatılacağını söyleyen Dadras yabancıların kesinlikle Afganları alıkoyamayacağı veya sorgulayamayacağını yönünde talimatları hatırlatarak "Bu hapishaneler Başkan'ın talimatlarına açıkça ters" dedi.

Pentagon ve koalisyon yetkilileri ise Afgan liderlerin konuyu bu şekilde dile getirmeleri karşısında şaşkınlık yaşadıklarını söyledi. Kabil'deki ABD öncülüğündeki askeri koalisyon "tutuklama için koalisyon güçlerinin kullandığı her tesis Afgan hükümeti tarafından çok iyi biliniyor ve rutin olarak Kızılhaç izliyor" dedi.

Yapılan açıklamada "Biz bulguların ve suçlamaların temelini daha iyi anlamak için komisyonun resmi raporunu almayı bekliyoruz" denildi.

Washington'da bir ABD yetkilisi Dadras paralelinde bir açıklama yaparak alıkoyma merkezlerine değinerek NATO askerlerinin yabancı savaşçıları çatışma alanında aldıktan sonra 96 saat tuttuğunu belirtti. Adının açıklanmasını istemeyen yetkili "Bu alanlar hakkında Afganların bilgisi var" dedi.

Dadras ise komisyonun bir tutuklunun orada 31 ay kaldığını belirlediğini söyledi. Karzai'nin sözcüsü Aymal Faizi "Bu Afgan egemenliğini ve Afgan kanunlarını açıkça ihlaldir. Konuyla ilgili Amerikan ve İngilizler ile doğrudan temas halindeyiz" dedi.

(Dünya Bülteni)

Etiketler : #Afganistan'da   #ABD'nin   #gizli   #hapishaneleri   #bulundu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN