Afganistan meclisi, işgalcileri Lahey’e şikayet edecek

73 Afgan milletvekili, ülkedeki işgal güçlerinin savaş suçlarına dair rapor hazırlayıp, Lahey'e göndermye hazırlanıyor.

07-06-2009


73 Afgan milletvekili, ülkedeki işgal güçlerinin savaş suçlarına dair rapor hazırlayıp, Lahey'e göndermye hazırlanıyor.

Afganistan parlamentosundan, ülkedeki yabancı askerlerin savaş suçlusu olduklarına dair bir karar çıkabilir. 73 Afgan milletvekili, yabancı askerlerin savaş suçlarına dair bilgi topluyor.

Afgan parlamentosunun alt kanadının sözcüsü Abdülsattar Kavasi, "Afganistan parlamentosu bunu onaylamayı ve ilgili tüm belgeleri ülkenin Yüksek Mahkemesi'ne ve uluslararası Lahey mahkemesine göndermeyi düşünüyor" dedi.

Yabancı birliklerin Afganistan'da hem Anayasa'yı, hem de uluslararası anlaşmaları en az 20 defa ihlal ettiklerini belirten Kavasi, "Yabancı birlikler ülkeye güvenlik getirme iddiasıyla geldiler, fakat işledikleri suçlar affedilecek cinsten değil" diye konuştu.

Afganistan'da ABD ve NATO birlikleri, özellikle hava saldırılarında yüzlerce sivili ölümüne yol açıyor. Geçen ay ABD tarafından Bala Baluk bölgesindeki bir köye gerçekleştirilen hava saldırısında 150'ye yakın sivil hayatını kaybetmişti.

ABD DAHA ÖNCE SİVİL KATLİAMINI İTİRAF ETMİŞTİ

Afgan Milletvekillerinin bu yönde rapor hazırlamaları sanılandan kolay gözüküyor. ABD resmi yetkilileri daha önce de Afganistan'da sivil katliamı yaptığını kabul etmişti.

Amerikan ordusu daha önce, 4-5 Mayısta Taliban militanlarının hedef alındığı hava saldırısında sivillerin öldüğünü kabul etmiş ancak sayı vermemişti.

Afganistan'ın Bala Baluk bölgesinde 4-5 Mayısta ABD'nin iki köye düzenlediği hava saldırısında kaç kişinin öldüğü kesinleşmemiş, ancak Afgan hükümeti köylülerden aldığı listede yer alan ve öldüğü belirtilen 140 kişi için ailelere tazminat ödemişti.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Afganistan meclisi   #   #işgalcileri   #Lahey’e   #şikayet   #edecek   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN