Ak-Der'den "Örtülemeyen Sorun Başörtüsü" kitabı

Son on yıldır sistematik olarak uygulanan başörtüsü yasağı üzerine akademik bir çalışma olan "Örtülemeyen Sorun Başörtüsü" adlı kitap AKDER Yayınları arasında çıktı.

18-12-2008


Son on yıldır sistematik olarak üniversitelerde, devlet dairelerinde ve bazı özel kurumlarda uygulanan başörtüsü yasağı üzerine akademik bir çalışma olan "Örtülemeyen Sorun Başörtüsü" adlı kitap AKDER Yayınları arasında çıktı.

1997 yılının 28 Şubat tarihinden itibaren "post modern darbe" olarak nitelenen bir askeri müdahale sonrasında uygulamaya konan başörtüsü yasağı, bugüne kadar hararetlenip durulsa da ülke gündeminden hiç düşmedi. Son 10 yıldır kanunen net bir şekilde adi konmayan fakat kararlılıkla sürdürülmekte olan yasak kendi mağdur kitlesini oluşturdu. Yasağa maruz kalan kadınların bir kısmı işlerinden, okullarından uzaklaştırıldı. Diğer bir kısmı ise başörtülerini şapka, peruk vb. şekilde kamufle ederek, bunların dahi izin verilmediği kurumlarda ise başörtülerini çıkararak okul ya da iş hayatlarına devam etti.

22 Temmuz 2007 seçimlerinde yeniden iktidar olan AKP'nin konuyla ilgili Anayasa maddelerinde değişiklik yaptığı süreçte yoğun bir şekilde sürdürülen tartışmalarda yasağın temel hakları ihlal edilen kadın kitlesi üzerinde oluşturduğu çok yönlü sonuçları gözardı edildi.

Bu tespitten hareketle ortaya çıkan kitap çalışmasında yer alan makaleler başörtüsü yasağını bugün ulaştığı sonuçlarıyla birlikte siyasal, sosyal, psikolojik, hukuki ve dini boyutu ile yeniden değerlendirmektedir. Beş temel boyutta yedi makaleden oluşan kitap çalışmasının bölüm başlıkları ve yazarları ise şöyle:

1. İnsan Hakları ve İhlaller Ekseninde Bir Örnek: Türkiye'de Başörtüsü Yasağı Sorunu
Doc.Dr. Bekir Berat Ozipek

2. Bir Direnişin Anatomisi: Teorinin Raconunu Bozan "Başörtüsü"
Doc.Dr. Ferhat Kentel

3. "Yoksun Bırakma" ve "Dışlama"dan "Özgürleşim" Olanaklarına Başörtüsü-Kamusal Alan İlişkisi
Yrd.Doç.Dr. Alev Erkilet

4. Ruhsal Dengenin İzinde Yasağın Zorlayıcı Etkileri Üzerine
Uzm. Âdem ÇAKIR

5. Din İlminden Din Bilimine Kadinin Örtünmesinin Dini Boyutu
Prof.Dr. Salim Öğüt

6. Hukuki ve Siyasal Boyutlariyla Türkiye'de Başörtülü Kadınlara Yönelik Ayrımcılık Sorunu
Av. Fatma Benli

7. Avrupa'nın "Örtülü Öteki"si İle Yeniden Karşılaşması
Dr. Ayşe Başıbüyük 

Akder İrtibat:
Millet Cad. Hale Apt. K.5 D.7 No: 21/1 Aksaray / İstanbul
[email protected]
+9 0212 5290456
+9 0212 5898585 (Faks)

Etiketler : #AkDer'den   #Örtülemeyen   #Sorun   #Başörtüsü   #kitabı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN