AKP'nin taslağında Demokrasi ve Laiklik vurgusu

AKP, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na anayasa önerisini sundu. AKP'ye göre Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik ve laik değerler inşa etmeli.

06-04-2013


Partiler, son randevudan önce yeni anayasa taslaklarını meclis anayasa uzlaşma komisyonuna teslim etti. 

AKP'de yeni anayasa için öneri niteliğindeki taslak metinini TBMM Başkanlığı'na sundu.

AKP'nin Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu anayasa önerisinde “başkan” vurgusu dikkat çekiyor. AKP’nin önerisinde yürütme yetkisinin “Başkan” tarafından kullanılacağı ifade edildi.

AKP'nin önerisinde "değiştirilemeyecek hükümler" ise yer almadı.

AKP'nin anayasa önerisinde yürütme yetkisinin "başkan" tarafından kullanılacağı ifade edildi.

"Anayasanın değiştirilmesi" konusunda ise, "Başkanca veto edilen kanunu, Meclis tarafından, üye tamsayısının beşte üçünün kararı ile halkoylamasına sunulabilir. Meclis, veto edilen anayasa değişikliğine dair kanunu, üye tamsayısının en az üçte iki çoğunluğu ile aynen kabul ederse Başkan bu kanunu onaylayarak yayınlar. Halkoylamasına sunulan Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların kabul edilmesi için, geçerli oyların yarısından çoğunun kabul oyu olması gerekir" ifadesi yer aldı.

Partinin önerisinde "Türk Milleti" kavramı değişmeden yer alırken, "Atatürk milliyetçiliği" kavramının çıkarıldığı görülüyor.

AKP’nin önerisindeki temel maddeler şöyle:

"Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir"
“Resmi dili Türkçedir”            
Madde 2: Cumhuriyetin nitelikleri;  "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir"
Madde 4: Devletin temel amaç ve görevleri, milletin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleri ile bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır. 
Madde 6: "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir. Millet Egemenlik Yetkisini Temsilcileri Eliyle Kullanır"
Madde 7: "Yasama yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisinindir"

(Kaynak: Küremedya)

Etiketler : #AKP'nin   #taslağında   #Demokrasi   #ve   #Laiklik   #vurgusu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN