Arakan'da Müslümanlara soykırım uygulanıyor

Burma'da (Myanmar) hükümet tarafından, ülkenin batısında Müslümanları hedef alan saldırıları araştırması için kurulan komisyon, Müslümanlar arasında nüfus artışını kontrol altına almak için doğum kontrol programı uygulanması önerisinde bulundu.

30-04-2013


Burma'da (Myanmar) hükümet tarafından, ülkenin batısında Müslümanları hedef alan saldırıları araştırması için kurulan komisyon, Müslümanlar arasında nüfus artışını kontrol altına almak için doğum kontrol programı uygulanması önerisinde bulundu. Komisyon tarafından hükümete sunulmak üzere hazırlanan raporda, Budistlerin komşu ülke Bangladeş'ten gelen, yasa dışı göçmenler olarak gördükleri Müslümanların artan nüfusuyla ilgili endişelerinin iki toplumun barış içinde birlikte yaşamasına büyük engel oluşturduğu belirtildi. Çareyi Müslümanların nüfusunu kontrol altına almak için aile planlaması programları uygulamakta bulan komisyon, bölgedeki çeşitli merkezlerde doğum kontrol eğitimi verilmesini önerdi.

 
125 BİN KİŞİ EVLERİNİ TERKETTİ
 
Hükümete Arakan (Rakhine) eyaletinde yaşayan herkesin vatandaşlık durumunun belirlenmesi çağrısında bulunan komisyon, en azından gerilim azalana kadar iki toplumu birbirinden mümkün olduğunca uzak tutmak için güvenlik görevlilerinin sayısının artırılması gerektiğine işaret etti. Söz konusu komisyon Devlet Başkanı Thein Sein tarafından geçen yıl atanmış 27 üyeden oluşuyor. Geçen yıl Myanmar'ın Arakan eyaletinde Budistlerin düzenlediği saldırılarda çoğu Müslüman 200 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. İnsan hakları kuruluşları bu rakamların daha yüksek olduğunu elirtiyor.
 
Örgüt raporu: Etnik temizlik!
 
İnsan Hakları İzleme örgütü, Burma hükümeti'ne bağlı komisyonun hazırladığı raporu son derece yetersiz olarak nitelendirdi. Örgüt, geçen hafta yayımladığı 153 sayfalık raporda, Burmalı yetkilileri, Arakan eyaletinde Rohingya Müslümanlarına karşı etnik temizlik yapmakla suçlamıştı. Örgütün Asya'dan sorumlu Müdür Yardımcısı Phil Robertson, şunları ifade etmişti: 'Burma hükümeti, evlerini terk etmek zorunda kalan Müslümanlara yardım ulaştırılmasını engelleyerek ve seyahatlerini kısıtlayarak etnik temizlik kampanyasına katkı sağlamaktadır. Saldırılara bir an önce son vermemesi ve suçluları yargılamaması durumunda Burma hükümeti olaylardan sorumlu olacaktır.'
 
(Kaynak: Venhar Haber)

Etiketler : #Arakan'da   #Müslümanlara   #soykırım   #uygulanıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN