Arap Birliği'nden Suriye rejimine yaptırım kararı

Arap Birliği ülkelerinin ekonomi bakanları, Suriye’ye karşı uygulanması öngörülen yaptırımların taslak planını onayladı. Bu yaptırımlar arasında Suriye’ye ticari uçuşların yasaklanması ve merkez bankasının uluslararası işlemlerine kısıtlamalar getirilmesi bulunuyor.

27-11-2011


Şam hükümetini hedef alan yaptırım kararı, dün Mısır’ın başkenti Kahire’de toplanan Arap Birliği Ekonomik ve Sosyal Meclisi tarafından alındı. Komitede kabul edilen taslak plan, değerlendirilmesi için üye ülkelere sunulacak.

Arap Birliği, Suriye’deki şiddet olaylarının yabancı gözlemciler tarafından denetlenmesine izin verilmesi için Şam hükümetine Cuma günü TSİ 13.00’a kadar süre tanımıştı. Ancak Suriye’den bu talebe bir cevap gelmedi.

SURİYE KARARA TEPKİLİ
Yaptırım paketinde, Suriyeli üst düzey yetkililerin Arap Birliği ülkelerinin bankalarındaki hesaplarının dondurulması da yer alıyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Kahire’de toplanan komitenin aldığı karara tepki göstererek, “Suriye’deki çatışmaları uluslararası boyuta taşımak istedikleri” suçlamasında bulundu.

Muallim, “yaptırımların yabancı ülkelerin Suriye’ye müdahale etmesine engel olacak yerde buna izin verdiğini, yaptırım kararının Suriye’deki olayların uluslararası alana taşınması için yeşil ışık anlamına geldiğini” söyledi. Muallim, “Bu şekilde Suriye’nin iç işlerine müdahale edilmek istendiğini” vurguladı.

IRAK VE LÜBNAN RAHATSIZ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad rejimini hedef alan yaptırımlar, bu plana karşı çıkan Lübnan ve Irak tarafından da tepki gördü. Beyrut ve Bağdat, Arap Birliği tarafından öngörülen yaptırımlara uymayacaklarını belirtti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, dün yaptığı açıklamada, “Irak’ın Suriye’yle olan güçlü ticari bağları ve bu ülkede çok sayıda Iraklı mülteci bulunması sebepleriyle Şam hükümetine karşı yaptırım uygulamayacaklarını” ifade etti.

Arap Birliği, iç kaosun çözümlenmesi adına hazırladığı plana sıcak bakmayan Esad rejimine karşı yaptırımları hayata geçirmeye hazırlanırken, ABD ve Avrupa Birliği (AB) petrol ambargosu da dahil olmak üzere, Şam’a karşı önemli kısıtlamalar getirdi.

SEYAHAT UYARISI
Kahire’de alınan kararın ardından, Bahreyn ve Katar bugün Suriye’deki vatandaşlarının bu ülkeyi terk etmesini istedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı, kararın, “Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle alındığını” açıkladı. Katar ise vatandaşlarının Suriye’yi, “en kısa zamanda terk etmelerini” istedi.

Katar ve Bahreyn’in öncesinde, ABD ve Suudi Arabistan, vatandaşlarına Suriye’yi terk etme çağrısında bulunmuştu.

SURİYE ASKERLERİNİ TOPRAĞA VERDİ
Yaptırımların giderek izole ettiği Suriye, yaşanan en son çatışmalarda ölen 22 askerini toprağa verdi. Ölenlerin altısının üst rütbeli pilotlar olduğu öğrenildi.

Birleşmiş Milletler (BM), sekiz aydan bu yana süren çatışmalarda 3 bin 500’den fazla kişinin öldüğünü belirtti.

YAPTIRIMLAR KAPIDA
Arap Birliği Ekonomik ve Sosyal Meclisi, Suriye’ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım uygulanması kararını onaylayarak, Arap dışişleri bakanları toplantısına sunulmasına karar verdi.

Kararların bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı toplantıda, değişikliğe uğramadan onaylanması bekleniyor.

Öte yandan, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen Arap Birliği Ekonomi ve Sosyal Meclisi’nin toplantısına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Suriye ile ilgili önlemler açısından Türkiye’nin gözettiği temel prensipleri şöyle açıkladı:

‘‘Öncelikle halkın günlük hayatında doğrudan zarar görmesine yol açabilecek önlemlere yönelinmemesi gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca başta su olmak üzere Suriye halkının gündelik hayatını idamesi için elzem olan ihtiyaç maddeleri bu kapsama girmelidir.”

Suriye’ye uygulanacak yaptırımlar içinde, bu ülkeye uçuşların durdurulması, Suriye halkının ihtiyacı olan temel gıda maddeleri haricinde ticari ambargo uygulanması, Suriye yönetiminin dışarda bulunan mal varlığının dondurulması gibi maddeler geliyor.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Arap   #Birliği'nden   #Suriye   #rejimine   #yaptırım   #kararı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN