Bağış: İran'a yaptırım yerine McDonalds açın

Yaptırımların işe yaramadığına işaret eden Bağış, "Eğer İran da takımın bir üyesi olsun istiyorsanız, mesela McDonalds açmaya çalışın, filmlerle, müzik yoluyla bu ülkeyi kazanmaya çalışın'' tavsiyesinde bulundu.

07-12-2010


Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, uygulanan çifte standartlara rağmen Türkiye'nin AB üyeliği için sabırlı olmaya sürdüreceğini belirterek, Türkiye'nin kendi iç çalışmalarını tamamlayarak 2014 yılında AB'ye üyeliğe hazır olacağını kaydetti.

Bakan Bağış, Türkiye'nin İslam ile demokrasiyi iyi bütünleştiren bir ülke olarak diğer İslam ülkeleri için de iyi bir model olduğunu belirterek, Avrupa ülkelerinin Müslüman vatandaşlara sahip olduğunu, bu ülkelerdeki terör olaylarının da genelde kendi içindeki vatandaşlardan geldiğini, bunun için bu kişilere yanlış değil doğru mesajlar verilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Bağış, bu nedenle Türkiye'nin İslamiyet ile demokrasinin aynı anda olabileceğinin en önemli kanıtlarından biri olarak doğru mesajlar verdiğini belirtti.

Türk halkının AB üyeliğine desteğinin düştüğü yönündeki görüşlerin hatırlatılmasına karşılık Bağış, bunun sorulan sorunun şekline göre değiştiğini belirterek, halka "Türkiye AB'ye kabul edilecek mi" diye sorulduğu zaman buna inanan oranın yüzde 35 olduğunu, ancak "AB'ye üye olmak istiyor musunuz?" diye sorulması durumunda ise bu oranın yüzde 60'a yükseldiğini kaydetti. AB sürecinin Türkiye'yi pek çok açıdan güçlendirdiğine inanan kesimin yüzde 75 olduğunu söyleyen Bağış, ancak Türk halkının büyük kısmının uygulanan çifte standartlar nedeniyle AB'ye güvenini kaybettiğini de anlattı.

Bir katılımcının Kıbrıs'taki Türk askerlerinin çekilmesinin gündemde olup olmadığını sormasına karşılık Bağış, Annan planı kabul edilseydi öngörüldüğü üzere 5 yıl sonunda, yani bu yıl askerlerin büyük bir bölümünün çekilmiş olacağını, ancak bilindiği üzere bu planın Rumların kendileri tarafından reddedildiğini kaydetti.

Bağış, AB ile ilgili bir başka soruya karşılık da, zaman zaman hayal kırıklığına uğransa da AB'ye üyelik konusunda sabırlı olmaya devam edeceklerini söyleyerek, "çünkü bunun sadece bir birlik değil, aynı zamanda bir barış projesi olduğunu" bildirdi.

BM'de İran'a yaptırımlarla ilgili tasarının Türkiye tarafından reddedilmesine ilişkin soru üzerine de Bağış, nükleer silaha sahip bir İran görmeyi Türkiye'nin de istemediğini, ancak yaptırımların faydalı olacağına da inanmadığını kaydetti.

Yaptırımların işe yaramadığına işaret eden Bağış, "Eğer İran da takımın bir üyesi olsun istiyorsanız, mesela McDonalds açmaya çalışın, filmlerle, müzik yoluyla bu ülkeyi kazanmaya çalışın'' tavsiyesinde bulundu. Bağış, yaptırım uygulamanın İran'ı daha çok izole edeceğini, araya duvarlar öreceğini ifade ederek, buna karşılık diyalog yoluna gidilirse sorunun çözümlenebileceğini bildirdi.

Bakan Bağış, İran'ın zengin doğalgaz yataklarına sahip olduğunu ve bu gazı da satmak zorunda olduğunu, AB'nin de bu gaza ihtiyacı olduğunu hatırlatarak, iki taraf arasında bu alanda işbirliği için büyük bir potansiyel bulunduğunu, yaptırımların hiçbir zaman başarılı olmadığını, geçmişte Libya'ya da uygulandığını, ancak sonuç alınamadığını bildirdi.

Bağış, diyalog için imkan bulunduğunu söyleyerek, Türkiye'nin de buna inandığı için yaptırım tasarısına hayır dediğini kaydetti.

(Kaynak: Anadolu Ajansı)

Etiketler : #Bağış:   #İran'a   #yaptırım   #yerine   #McDonalds   #açın   
YORUMLAR
  • necati türkoğlu   09-12-2010 16:13

    iran halkı ve yönetimi bu insanlara güveniyorsa hapı yuttu demektir

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN