Başörtüsü eylemlerinden notlar

Türkiye’nin 10 farklı bölgesinde eylemlerine devam eden başörtüsü platformları, 2010’un ilk haftasında da herkes için adalet ve özgürlük çağrısını yükseltirken, hak ihlallerinin son bulmasını istediler.

03-01-2010


İslam ve Hayat

Başörtüsü Platformları, her cumartesi günü haftalık olarak yaptığı özgürlük eylemlerine devam ediyor. 2010’un yılındaki ilk eylemlerde, başörtüsü yasağının bitmediği hatırlatılırken, Türkiye’nin ve dünyanın gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu 246. eyleminde Gazze’deki ambargoyu ve Mısır yönetimini protesto ederken, platform adına açıklamayı Şuurlu Öğretmenler Derneği üyesi Abdülmecid okudu. Eylemde “Bil ki ey halkım sen istemezsen hakkın geri verilmeyecektir. Sen kendini değiştirmezsen Allah senin hakkındaki hükmünü değiştirmeyecektir” denilirken, “Firavun Hüsnü” yazılı posterler açıldı, “Mısırlı firavun Hüsnü, İhanete son ver, Gazze’ye yol ver” pankartı açıldı.

Sakarya Adalet Girişimi Başörtüsü Platformu 225. hafta basın açıklamasını Adapazarı AKM önünde gerçekleştirdi. Diriliş Saati Dergisinden Berat Gürler’in okuduğu açıklamada; İslami kimliğinden ötürü vicdani reddini açıklayan Enver Aydemir’e askeri cezaevinde yapılan işkence şiddetle kınandı. Ayrıca mazlum bir Çeçen aileye yardımcı olmaktan başka hiçbir niyeti olmayan Nuray Canan Bezirgan ve eşine yönelik saldırı eleştirildi. Eylemde Diyarbakırlı 6. sınıf öğrencisi Ece Nur’un yalnız bırakılmaması çağrısıyla birlikte “Sakarya yeni Ece Nurlar çıkararak bu direnişe ortak olmalıdır.” denildi. Ayrıca Yemen’de devam eden soykırıma dikkat çekildi.

Platformlardan Enver Aydemir’e destek

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu 206. hafta basın açıklamasında Enver Aydemir’e yapılanları protesto etti. Açıklamayı  Mazlumder Ankara Şubesi’nden Üstün Bol okudu. Bol, “Enver Aydemir Maltepe askeri cezaevinde işkence gördüğü odada video kayıt sisteminin bulunduğunu video kayıtları incelenirse ve eğer kayıtlar yok edilmediyse işkencenin ispat edilebileceğini belirtmiştir. Hangi sebeple olursa olsun, işkence kabul edilemez bir insan hakkı ihlalidir. Felsefi, dinsel, kültürel veya başka nedenlerle zorunlu askerliği reddetmek bir insan hakkı olarak kabul edilmelidir. Enver Aydemir’in işkence iddialarına ilişkin olarak bugüne kadar herhangi bir yasal işlem gerçekleştirilmemiş ve sorumlularına ilişkin soruşturma başlatılmamıştır. Savcılığın bir an önce fiziksel ve psikolojik işkence iddialarını dikkate alarak işlem başlatmasını, Maltepe Askeri Cezaevi görüntü kayıtlarını temin etmesini, soruşturmanın selameti açısından Maltepe Askeri Cezaevinde görevli rütbeli ve rütbesiz personelin “delillerin karartılması tehlikesine karşı” görevden el çektirilmesini, işkence iddiaları doğru ise suç işleyenlerin yasaların verdiği en ağır ceza ile cezalandırılmasını istiyoruz.” denildi.

Van Hak ve Özgürlükler Platformu, her ay sürdürdüğü “Başörtüsüne Özgürlük” eylemlerinde 147 haftayı geride bıraktı.  Platform adına bir açıklama yapan Mazlumder Van Şb.Yön.Krl.Üyesi Fuat DEĞER, geçtiğimiz yıl devam eden zulümlerin kısa bir özetini sundu. “Başörtülülere yönelik sistematik ayrımcılık devam etmekte ve tüm boyutları ile rahatsızlık vermeyi sürdürmektedir. Devlet, diğer siyasi güçleri sindirmek için kullandığı yöntemlerin bir benzerini, başörtüsü yasağıyla Müslümanları etkisiz kılmak, enerjisini tüketmek, bıktırmak ve ümitsizliğe düşürmek alanında kullanıyor.” denilen eylemde, Kürt sorununun çözümüne ilişkin de şu talepler ifade edildi: “Acilen ne yapılması gerektiği ortadadır. Kürtler, Türkler gibi her alanda eşit haklara sahip olacaklardır. Türk çocuğuna anadilini öğretiyorsa Kürt de öğretecek. Taş atan çocuğa, sekiz yıl hapis cezası veren ve Türkleri bu ülkenin efendisi olarak gösteren 80 anayasasını değiştireceksiniz, partilerin kapatılmasını önleyecek, dağdaki insanların sosyal alanlara kaymasını sağlayacaksınız. Silahını bırakanların siyaset yapmasına imkan tanıyacaksınız. Bunu yaparken de, yasal güvenceyle eşit haklara sahip olmalarını sağlayacaksınız. Ülkenin buna acil olarak ihtiyacı vardır.”  



Vicdani Red hakkı tanınsın

Van Hak ve Özgürlükler Platformu
da Enver Aydemir’e destek verirken “Sadece Enver Aydemir değil ondan önce bu haklarını kullanmış ya da kullanmaya çalışmış kişilere karşı girişilen bu militarist linç Türkiye’nin utancı olmaya yeter.Türkiye’nin bu ve bu mantığın ürettiği utançlardan kurtulması için yapması gereken tek şey, yeni bir anayasadır.” denildi.

Enver Aydemir’e bir destek de Mazlumder Kütahya Şubesi tarafından düzenlenen 12. hafta eyleminde geldi. Şube Başkanı Lütfiye Özkul, “Kendi inanç değerleri sebebiyle askere gitmek istemeyen, bu nedenle hapse atılan ve işkenceye maruz kalan “vicdan-i redd’ci” Enver Aydemir’e destek veriyoruz. Vicdani Red Hakkı temel bir insan hakkıdır. Ülkemizde bu denli İnsan Hakkı ihlali olmasını reddediyoruz. Buradan son olarak şunu duyuruyoruz zalimler yerli de olsa, yabancı da olsa, dik duruşumuzu koruyacağımızı, haklı taleplerimizi dillendirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Ne kozmik oda ne de NATO

Konya İnanç Özgürlükleri Platformu 121. başörtüsüne özgürlük eyleminde “Bir ülkenin, karanlık geçmişi, kozmik oda belgeleriyle aydınlatılamıyorsa bu ülkede yapılacak, yapılması gereken çok şey var demektir.” derken, Türkiye’nin halen bir NATO ülkesi olduğunun altı çizildi. Eylemde “Türkiye - NATO ilişkileri NATO’nun Türkiye’deki ilişkileri darbelerle ve darbecilerle olan ilişkileri gün yüzüne çıkarılmadan, NATO’nun Türkiye’nin yönü, istikameti ve anlayışındaki baskın gücü giderilmeden ülkemizde özgür karar mekanizmalarının ve özgürce sonuçlar elde etmenin imkânı olmayacaktır. NATO, dünyanın özel harekât birimidir. Mevcut sorunlarının evrensel ölçekte kaynağını oluşturmaktadır. NATO’nun gayr-ı meşru çocuğu İsrail’in vahşeti devam etmekte, Gazze halkının yok edilmesi projesi uygulanmaktadır. Yıldönümlerini yaşadığımız, dökme kurşun adlı vahşi operasyonları, bu eli kanlı çete’nin dünya için ne büyük bir tehlike olduğunu geçen yıl, bütün boyutlarıyla ortaya koymuştu. Gazze’nin ve Filistin’in özgürlük çabalarına engel olan, başta Mısır olmak üzere, tüm işbirlikçi yapılanmaların da NATO ile ilişkileri aşikâr bir gerçektir.” denildi.

Akyazı ve Bursa’da da eylem vardı

Akyazı Başörtüsüne Özgürlük Platformu 152. hafta eyleminde platform adına açıklamayı okuyan Almanya İHH Eski Başkanı Necati Kaya, platformlara destek çağrısı yaparken, başörtüsü yasağıyla ilgili olarak “Kerbela‘da Hazreti Hüseyin’e yapılanları hangi zihniyet yapmış ise bugün ülkemizde başörtüsüne, tesettüre karşı olanlar inançlı insanlara zulmedenler aynı zihniyetin ürünleridir. Ergenekon diye tarif edilen fakat içindeki karışımların hala net olarak ortaya çıkarılamadığı yapılanmanın da aynı zihniyetin devamı olduğu kanaatindeyiz.” değerlendirmesini yaptı.

Bursa Mazlum-Der Şubesi öncülüğünde gerçekleştirilen başörtüsü yasağına karşı “direniş” eyleminin ikincisi Orhangazi Parkı’nda kötü hava şartlarına rağmen gerçekleştirildi. Mazlum-der üyesi Cihat Oruç tarafından yapılan açıklamada başörtü yasağının uluslar arası kumpasın bir parçası olarak uygulandığı belirtildi. Açıklamada ayrıca Ece Nur’a destek verilirken Enver Aydemir’e yönelik işkence protesto edilerek, “Kim Olursa Olsun Mazlumdan Yana, Kim Olursa Olsun Zalime Karşı düsturunun gereği olarak, Enver Aydemir’e yapılan işkenceyi ve kötü muameleyi reddediyor, konunun takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Enver Aydemir’in vicdani kararı nedeniyle onurunun çiğnenmesi, inancının ve haklarının yok sayılması ve özgürlüğünün gasp edilmesi kabul edilemez. Coplanması, sabaha kadar iç çamaşırlarıyla soğukta bekletilmesi gibi maruz bırakıldığı insanlık dışı muameleyi kınıyoruz. Enver Aydemir’e uygulandığı iddia edilen sistematik işkenceden sorumlu olanlar soruşturulup yargılanmalı, cezalandırılmalıdır. Türkiye, vicdani red hakkıyla ilgili uluslar arası anlaşmaların gereğini yerine getirmelidir. Enver Aydemir’e özgürlüğü ve tüm hakları iade edilmelidir.  Herkes İçin Özgürlük, Herkes İçin Adalet…Yaşasın özgürlük, yaşasın adalet…” denildi.  

 
Başörtüsüne Özgürlük eylemlerine bir destek de Antalya’dan geliyor. Antalya Özgür-Der Temsilciliği, her ayın ilk Pazar günü eylem yaparak, hem başörtüsü yasağını hem de diğer toplumsal sorunları gündemde tutuyor.

Başörtüsü Platformları, adil ve özgür bir gelecek için eylemlerine devam edeceklerini bildiriyorlar.

Etiketler : #Başörtüsü   #eylemlerinden   #notlar   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN