Başörtüsü platformları Konya'da buluştu

Türkiye’nin çeşitli illerinde başörtüsü yasağına karşı kararlı direniş sergileyen platformlar, 7. istişarelerini yapmak için Konya’da buluştu. Konya Buluşması panel, fotoğraf sergisi ve ortak basın açıklamasına sahne oldu.

17-11-2009


Türkiye’nin çeşitli illerinde başörtüsü yasağına karşı kararlı direniş sergileyen platformlar, 7. istişarelerini yapmak için Konya’da buluştu. Konya Buluşması panel, fotoğraf sergisi ve ortak basın açıklamasına sahne oldu.

Konya Buluşması’nın ilk etkinliği halka açık yapılan bir paneldi. 14 Kasım Cuma akşamı, Konevi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panelde  giriş konuşmasını Konya Sivil Toplum Kuruluşları dönem başkanı Lütfü Selvi yaptı. Selvi’nin kısa fakat güzel konuşmasında başörtülülere, inançlı insanlara, inançlarını özgürce yaşayabileceği açılımların ne zaman geleceğini sorarak, inançlı kesimin taleplerinin görmezden gelinmeye çalışıldığı söylendi.

Daha sonra , İmkan-Der ‘den Nuray Canan Bezirgan, Sakarya Adalet Girişimi'n Kadrican Mendi, Kocaeli’nden MAZLUMDER Kocaeli Şubesi eski başkanı Nigar Gümrükçüoğlu, Van hak ve Özgürlükler Platformu VAHÖP’den Fuat Değer, Antalya ADAP’dan Alparslan Arslan ve tefsir hocası Ali Küçük, başörtüsü yasağı karşısında geliştirilmesi gereken hareket metodları hakkında konuşmalar yaptılar.

Yoğun bir katılımın gözlendiği programda başörtüsüne özgürlük için yapılan eylemlerin protesto olarak değil de neden direniş olarak adlandırıldığı izah edildi. Platformlarda sayının değil sürekliliğin önemine vurgu yapıldı. Daha önce milyonların katıldığı eylemlerin herhangi bir sonuç vermediğine dikkat çekilerek, önemli olan kalabalığın çok olması değil, eylemlerin sürekli olması, denildi.

Filistin’e özgürlük ve başörtüsüne özgürlük arasında herhangi bir farkın olmadığını dile getiren konuşmacılar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen Leyla Şahin davasının aleyhte sonuçlanmasına karşın başörtüsü yasağının dünya gündemine gelmesi bakımından yaptığı etkiye işaret ettiler.

7 merkezde yapılan başörtüsü direnişi eylemlerine son günlerde 8. il Kütahya ve 9. il olarak Afyon katılmıştı. Başörtüsü yasağına karşı direnişin basın açıklaması ve haftalık eylemlerle sayılarının artırılması konuşulan bir anda konuşmacının eline bir kağıt parçası geldi. Kağıtta yazanlar okununca tüm salonu heyecanlandırıp, alkış dalgasına dönüştü.

Bursa’dan Gelen Güzel Haber

Bursa’nın da başörtüsü direnişçisi iller arasına katılacağı ve basın açıklaması, başörtüsüne özgürlük eylemlerinin bundan sonra Bursa’da da başlatılacağı haberiydi.

“Başıma bir şey gelmeyecekse Atatürk’ü sevmiyorum!” çıkışıyla gündeme gelen Nuray Canan Bezirgan buluşmanın en dikkat çeken ismiydi. Van Başörtüsü Platformu adına konuşma yapan Fuat Değer de “Başörtüsü yasağının iyice küllendiği günümüzde, basın açıklamalarında Van’da yüzlerce insanın başörtüsüne özgürlük için bir araya geldiğini görmek bizi heyecanlandırıyor, direniş sona ermedi devam edecek” dedi.

Konuşmacılardan hemen sonra sahneye çıkan Grup Yürüyüş yeni çıkan albümü Adanış Günü’nden birkaç şarkı okudu. Program hep birlikte söylenen Özgürlük Türküsüyle sone erdi.

Başörtüsü platformları bir sonraki gün ise Kayalıpark’ta biraraya gelerek, başörtüsüne yönelik baskılara karşı ortak basın açıklaması yaptı.

(İslam ve Hayat / Platform Haber)

 

Etiketler : #Başörtüsü   #platformları   #Konya'da   #buluştu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN