Bin 200 Filistinli mahkum açlık grevinde

Siyonist rejim hapishanelerinde tutuklu bulunan Filistinliler, hapishane şartlarının düzeltilmesi için açlık grevine başladı.

17-04-2012


Siyonist rejim hapishanelerindeki yaklaşık bin 200 Filistinli tutuklu bugün açlık grevine başlarken, iki bin 300 tutuklu da 24 saat boyunca yemek yememe kararı alarak kendilerine destek olacak.

İsrail cezaevleri servisinin bildirisinde, Filistinli Esirler Günü çerçevesinde 2300 tutuklunun bugün yemek yemeyi reddedeceklerini söylediği, bin 200 tutuklunun ise açlık grevi başlattıklarını açıkladığı belirtildi.

Filistin yönetiminin tutuklulardan sorumlu Bakanı İsa Karaki dün yaptığı açıklamada, Filistinli Esirler Günü'nün bu yıl farklı olduğunu, çünkü İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumunun kötüleştiğini açıklamıştı.

Karaki, tüm tutukluların serbest bırakılması için Filistin halkının mücadelesini sürdüreceğini söylemişti. İsrail hapishanelerinde en az 10 bin Filistinli tutuklu bulunduğu bildiriliyor. 

AİLELER EYLEMDE

İSrail cezaevlerinde açlık grevi sürerken, mahkum yakınları da Filistin'in birçok kentinde eylemler düzenledi.

Ellerinde yakınlarının fotoğraflarıyla Gazze'deki Kızılhaç ofisi önünde toplanan Filistinli kadınlar, yakınlarının serbest bırakılması için oturma eylemi yaptı.

Çocuğu İsrail hapishanelerinde tutuklu bulunan bir Filistinli anne feryadını şu sözlerle dile getirdi:

“Çocuklarımı 8 yıldır göremiyorum, onlardan hiç bir haber alamıyorum. Her beş ayda bir bize yolladıkları mesajda çocuklarımı bulamadıklarını söylüyorlar. Sadece Batı Şeria’da bulunan akrabalarımla görüşebiliyorum, onlar da yeterli birlgiye sahip değil.”

Batılı ülkelerden 8 gönüllü de Filistinlilere destek için eyleme katıldı.

YARGILANMADAN YILLARCA TUTUKLU KALIYORLAR

İsrail askeri mahkemeleri bir zanlının 6 aya kadar gözaltında tutulmasına karar verebiliyor ve bu kararını sonsuz yineleyebiliyor. Çok sayıda Filistinli, hiçbir yargılama yapılmadan yıllarca İsrail hapishanelerinde tutuluyor.

Hapisanelerde bu durumda olan Filistinli mahkumlar da, çareyi açlık grevi yapmakta buluyor. Son olarak hakkında hiçbir suçlamada bulunulmadan 9 haftadan uzun süredir alıkonulan Filistinli mahkum Hıdır Adnan'ın ardından da Hanan Şalebi'nin serbest bırakılmasına karar vermişti.

"SABRIN ÖNDERLERİ"

Filistinli Esirler Derneği Türkiye Temsilcisi Ahmed Ebu Salih, "Filistin Kurtuluş Örgütü'nün 1974 yılında 17 Nisan'ın 'Filistinli Esirler Günü' olmasını kararlaştırdığını hatırlattı.

Batı Şeria ve Gazze’nin 1967'de işgalinden bu yana tutuklanan Filistinlilerin sayısının 750 bine ulaştığını belirten Salih, "Filistin meselesine verdikleri önemden dolayı Türkiye'ye teşekkür ederiz" dedi.

İsrail hapishanelerinde halen 4 bin 700 tutuklu bulunduğunu dile getiren Salih, şunları ifade etti:

“İsrail hapishanelerinde bulunan tutuklular arasında 190 çocuk, 27 de Filistinli lider ve milletvekili bulunuyor. Ayrıca 320 kişi suç isnadı olmaksızın tutuklu. 120 kişi ise Oslo Anlaşması'nın imzalandığı 1994 yılı öncesinde tutuklanmıştı ve halen serbest bırakılmadı. Biz onlara eski tutuklular diyoruz. Kerim Yunus 1983 yılından bu yana tutuklu bulunuyor. Biz ona esirlerin lideri diyoruz. 59 kişi de 20 yıldır, 23 kişi ise çeyrek asırdır İsrail hapishanelerinde bulunuyor. Biz onlara sabrın önderleri diyoruz.”

HANİYYE: ESİRLERİ KURTARMAK GÖREVİMİZ

Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin Başbakanı İsmail Haniyye, "Esirleri kurtarmak milli, meşru ve ahlaki görevimizdir, bundan vazgeçmemiz düşünülemez. İsrail ve dünya bilsin ki, esirlerin onuru bu halkın onurudur" dedi.

Haniyye, Filistinli esirler günü nedeniyle bir konuşma yaptı. Konuşmasında Arap ve İslam ülkelerine çağrıda bulunan Haniyye, özellikle Filistinli mahkumlara uygulanan hak ihlallerine karşı tepki vermelerini ve İsrail ile ilişkilerini kesmelerini istedi.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Bin   #200   #Filistinli   #mahkum   #açlık   #grevinde   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN