BM: 2,5 milyon Suriyeli yardıma muhtaç

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin İnsani İlişkiler Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'deki iç savaşın 2,5 milyon insanı mağdur ettiğini söyledi. Dünyaya acil yardım çağrısı yaparak ülkede durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği uyarısında bulundu.

24-08-2012


Zaman gazetesinin Cihan ajansına dayanarak verdiği habere göre Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin İnsani İlişkiler Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle bugün 2,5 milyon insanın olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu kişilerin insani yardıma acil ihtiyaç duyduğunu belirten Amos ülkede durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği uyarısında bulundu. New York'ta BM genel merkezinde konuşan Amos, Türkiye'nin sınırı kapatmayacağını söylediğini ifade etti.

Geçen hafta Suriye ve Lübnan'ı ziyaret ettiğini hatırlatan Amos, en son mart ayında bölgeye yaptığı ziyaretten bugüne kadar geçen zamanda insani durumun çok daha kötüye gittiğine tanıklık ettiğini bildirdi. Suriye hükümetinin kendi verdiği bilgiye göre 1,2 milyon insanın çadır ve kamu binalarında barındıklarına işaret eden Amos, yine birçok kimsenin de akraba ve tanıdıklarının yanlarına sığınmak zorunda kaldığını ifade etti. Esed rejiminin ülkedeki 2,5 milyon yardıma muhtaç insanın ihtiyaçlarını karşılayacak güçte olmadığını belirten Amos, uluslararası toplumun desteğine acil ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Suriye halkının acilen sağlık malzemeleri, çadır, gıda, su ve temizlik maddelerine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Amos, özellikle sağlık konusunda ülkede durumun giderek daha da kötüleştiğini ifade etti.

Suriye'de savaşan tarafların uluslararası insan haklarını ihlal etmelerinden dolayı ciddi kaygılar içinde olduğunu belirten Valerie Amos, "Devam eden şiddet kadın, erkek, çocuk ayrımı gözetmeden devam ediyor. Benim taraflara söyleyeceğim bir an önce sivillerin haklarına saygı gösterip uluslararası insani yardımın yapılabilmesi için gerekli kolaylıkları göstermeleridir." dedi.

AF ÖRGÜTÜ'NDEN SERT ELEŞTİRİ

Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü, "Halep'in kontrolünü ele geçirmeye çalışan hükümet güçleri ile muhalif savaşçılar arasındaki çatışmada sivillerin korkunç düzeyde şiddete maruz kaldığını" bildirdi. Açıklamasında, örgütün Halep'e gerçekleştirdiği 10 günlük ziyarette, saldırılara katılmamış ve çoğu çocuk olan onlarca sivilin öldüğü 30 kadar saldırıyı soruşturduğu belirtildi. Açıklamada, "Bu saldırılarda ölen ya da yaralananların çoğu o sırada ya evlerinde ya da ekmek kuyruğundaydı. Bazıları ise çatışma yüzünden yerlerinden edilenlerin sığındığı bölgelerde gerçekleşti." ifadeleri kullanıldı. Bu arada, rejim güçlerinin aralıksız süren operasyonlarda son 24 saatte ölenlerin sayısının 250'yi aştığı belirtildi. Ölenlerin yarısına yakını, Şam'da hayatını kaybetti.

Türkiye-ABD zirvesinin gündemi Suriye

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un 11 Ağustos'ta İstanbul'a yaptığı ziyaret sırasında Suriye'deki iç savaştan kaynaklanan sorunların çözülmesine yönelik oluşturulması kararlaştırılan Ortak Operasyonel Mekanizma'ya ilişkin ilk toplantı Ankara'da yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan toplantıda Türk heyetine Ortadoğu'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik başkanlık etti. Her iki heyette Dışişleri'nin yanı sıra istihbarat ve askeri yetkililer de yer alıyor.

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye'ye komşu ülkeleri 30 Ağustos'ta düzenlenecek BM Güvenlik Konseyi toplantısına davet etti. Fabius, Paris'te düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "İlgili ülkelerin dışişleri bakanlarına toplantıya katılmaları için bugün davette bulundum." dedi. Toplantıya, aralarında Türkiye de olmak üzere Irak, Ürdün ve Lübnan dışişleri bakanlarının katılması bekleniyor.

(Kaynak: İktibas.com)

Etiketler : #BM:   #2   #5   #milyon   #Suriyeli   #yardıma   #muhtaç   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN