BM 'siyonizm'i savundu

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyonizm ile ilgili yaptığı değerlendirmenin ''talihsiz sözler'' olduğunu savundu.

01-03-2013


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Siyonizm ile ilgili yaptığı değerlendirmeye Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun da tepki gösterdi. 

BM Genel Sekreteri Ban, Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı'nın kurulmasında gösterdiği çabaları takdir ile karşıladığını da dile getirdi.

Açıklamada, "Genel Sekreter'in Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın Medeniyetler İttifakı 5. Forumu'nda yaptığı açıklamalara saygı duyuyor." ifadeleri de kullanıldı.

Bu açıklamanın ardından ise Erdoğan'ın, "faşizm, anti-Semitizm ve siyonizm gibi İslamofobia'nın da insanlık suçu sayılması" yolundaki değerlendirmesi için Genel Sekreter, "talihsiz sözler" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında, ''Tıpkı Siyonizm gibi, tıpkı anti Semitizm gibi, tıpkı faşizm gibi İslamofobiya'nın da bir insanlık suçu olarak görülmesi kaçınılmaz bir hal almıştır..." demişti.

BM 1975'TE SİYONİZM'İ IRKÇILIK OLARAK KABUL ETMİŞTİ

BM Genel Kurulu 10 Kasım 1975 tarihinde çıkardığı 3379 no'lu kararıyla Siyonizm ideolojisinin bir tür ırkçılık ve ırk ayrımı olduğunu tescil etmişti. BM'nin aldığı kararda Türkiye "Evet" oyu kullanmıştı.

BM Genel Kurulu'nun bu kararı farklı tarihlerde yayınlanan ve muhtelif uluslararası kuruluşların hazırlamış olduğu raporları, bildirileri ve ayrımcılığa karşı düzenlenen toplantılarda alınmış kararları dayanak edinmişti. Söz konusu raporların, bildirilerin ve kararların tümünde Siyonizmin, belli bir ırkın üstünlüğünü esas alan ideolojik doktrin mahiyeti taşıdığına dikkat çekildiği gibi dünya barışı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulanıyor, bütün dünya ülkelerinin bu tehdide karşı ortak tavır sergilemesi için çağrı yapılıyordu.

ABD'NİN BASKISIYLA KARAR İPTAL EDİLDİ

ABD Başkanı Baba Bush döneminde ise BM'ye yapılan baskılar sonucu 16 Aralık 1991'de çıkarılan 4686 sayılı BM Genel Kurulu kararıyla karar iptal edildi.

DURBAN KONFRENASI

2001 yılında da Güney Afrika'nın Durban şehrinde BM gözetiminde ırkçılıkla ve ayrımcılıkla mücadele amacıyla bir uluslararası konferans düzenlenmişti. Sekiz gün süren konferansın ana gündem maddelerinden biri Siyonizm'di.

Durban Konferansı'nı izleyen bütün gönüllü kuruluşlar Siyonizmin, ırkçılık olarak tanınması ve İsrail'e karşı tavır alınması için yoğun faaliyet yürüttüler. Bu konfrens sırasında da İsrail yanlısı bütün devletler temsilcilerini geri çağırmıştı. ABD de çekilenler arasındaydı.

SİYONİZM

Siyonizm, bugün Filistin topraklarının bulunduğu alanı da içine alan geniş bölgede büyük Yahudi devletinin kurulmasını hedefleyen siyasi bir hareket olarak biliniyor. Bu siyasi hareket, Avusturya-Macaristanlı gazeteci Theodor Herzl tarafından, Der Judenstaat (Yahudi Devleti) adlı eserinin yayımlanmasının ardından, 19. yüzyılın sonlarında resmen kurulmuştu. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #BM   #'siyonizm'i   #savundu   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN