Çek Cumhuriyeti'nde Müslüman sayısı hızla artıyor

Resmi istatistiklere göre Çek Cumhuriyeti'nde 2007 yılında 12 bin olan Müslüman sayısı, şimdilerde en az 20 bin olarak tahmin ediliyor.

19-06-2009


Yakın bir geçmişte "İslam" ve "Çek Cumhuriyeti" sözleri hemen hemen bir araya gelmezdi. Bu iki kelimeyi kimse bir kelime halinde düşünmezdi. Fakat şimdi, Çekoslovakya'da komünizmin yıkılmasından 20 yıl sonra, Müslümanların sayısı artıyor. Müslümanlar daha aktif oluyor ve örgütleniyorlar.

İslamic News'in bildirdiğine göre, Prag camii yönetim kurulundan Umar (Vladimir) Sankoh, "Camide yaklaşık 300 kişi var. Namaz kılınan yerde 200'den az kişi olmuyor. Her Cuma çok sayıda kişi geliyor" dedi.

Kurban bayramında Prag İslam Merkezi, 1500 kişilik bir spor salonunu kiralıyor.

Çek cumhuriyetinde Müslümanların sayısının artması sadece göçe bağlı değil. Her geçen gün daha fazla Çek'in İslam'ı kabul ettiğini söyleyen Sankoh ekliyor: "Prag'daki camimizde hemen her hafta bir ihtida gerçekleşiyor."

2007 nüfus sayımına göre, 12 bin Müslüman vardı, fakat şimdi tahminlere göre yaklaşık 20 bin Müslüman var. Parag'daki Müslüman sayısının çoğu ihtida etmiş Çekler olmak üzere 10 bini geçtiği düşünülüyor.

Çek cumhuriyetinde resmen ilk İslami kuruluş İslam Vakfı adıyla 1991'de kuruldu. 1998'de Brno'da ilk cami açıldı, bir yıl sonra da Prag'da cami açıldı. Özellike küçük sayfiye kasabalarında, diğer yerlerde de cami inşa girişimleri var. Sayfiye kasabalarında daha çok Araplar yaşıyor. Ancak cami inşa girişimleri, yerel halk ve kilisenin direnişi ile karşılaşıyor.

İslam, ancak 2004'te Çek Cumhuriyeti'nde resmi din olarak tanındı. Yakın zamana kadar tek resmi İslami merkezler ise Brno ve Prag'daki camilerdi. Fakat Müslüman toplumunun büyümesi ve yeni vakıflarla birlikte cami sayısı artmaya başladı.

Örneğin, medya dünyasında tanınan Muhammed Abbas'ın kurduğu yeni bir İslam vakfı var. Muhammad Abbas aynı zamanda yayıncı. İslami kitaplar basıyor, bunlar arasında Kur'an ve Riyad-üs Salihin'in Çek dilindeki yayını da bulunuyor.

Topluluğun resmen bir vakıf olabilmesi için 300 imza toplanması lazım. Sonra Çek cumhuriyetindeki ikinci İslam vakfı resmen kurulacak. Resmen kurulan vakıflar devlet yardımı da alıyorlar.

Abbas, "Şimdi vakıfta çok az Müslüman ülkeyi temsil ediyoruz. Durumu değiştirmek istiyoruz ve herkes için bir vakıf kurmak istiyoruz. Demokratik ve şeffaf olacak" dedi.

Vakfın resmen kayıt olmasıyla, kuruluş bina kiralayabilecek, İslam merkezleri inşa edebilecek, dini okullar açabilecek ve zamanla ordudaki Müslümanlara dini eğitim verilmesi ve hapishanedekileri ziyaret gibi diğer hakları de elde edecek.

Bir diğer yeni kuruluş ise, halihazırda var olan diğerlerinden tamamen farklı. Facebook'ta İslam Dzhitkoy Servinkovoy tarafından "Çek Cumhuriyeti Müslümanları" adında bir grup kuruldu.


Geçen sene Eylül'de Müslüman bir kadın olan Dzhitkoy, ülkedeki Müslümanlarla tanışmak istiyor. Böyle bir grup bulamadığı için Facebook'ta "Muslims of the Czech Republic"i kurmuş. Hızla artan grubun üye sayısı şu anda 300'den fazla.

İslam Online'ın muhabirine konuşan Dzhitka, "Facebook'un Müslümanların toplanma ihtiyaçlarına çok iyi uyduğunu düşünüyorum. Çünkü Prag'daki camimize gitmek zorunda kalmıyorum. Benim için çok uzak. Oradaki kadınların çoğu evli ve çocukları var. Oraya gittiğimde, kendi yaşımdaki kızlarla tanışamıyorum" dedi.

Şimdi Dzhitka, grubun diğer yöneticileri ile birlikte Çek Cumhuriyeti'nin en hızlı büyüyen ve en etki Müslüman kuruluşu olmaya aday.

Dzhitka, "Çek Cumhuriyeti'ndeki Müslüman sayısının hızla arttığını düşünüyorum. İstatistikleri bilmiyorum, fakat her geçen gün burada daha fazla Müslümanla karşılaşıyorum" ifadesini kullanıyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Çek   #Cumhuriyeti'nde   #Müslüman   #sayısı   #hızla   #artıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN