Çin'den, Doğu Türkistan'ı asimile politikasında yeni adım

İşgalci Çin Hükümeti, tarihi İpek Yolu kenti olan Doğu Türkistan şehri Kaşgar’ı yıkma kararı aldı. Bu adım, Çin'in İslam izlerini yok etme politikasının bir parçası olarak yorumlandı.

26-03-2009


İşgalci Çin Hükümeti, tarihi İpek Yolu kenti olan Doğu Türkistan şehri Kaşgar’ı yıkma kararı aldı. Yaklaşık 220 bin Uygur’un yaşadığı eski Kaşgar evlerini yıkma kararı alan Çin, bu kararına gerekçe olarak da Kaşgar evlerinin oldukça eski olmasından dolayı yıkılma tehlikesi taşıdığını gösteriyor.

DÜNYAYA ‘ÇİN’İ DURDURUN’ ÇAĞRISI YAPILIYOR
Çin’in tarihi Kaşgar kentini yıkma kararını ‘Uygur kimliğini ortadan kaldırarak, onları asimile etme çabası’ olarak değerlendiren Doğu Türkistan’ın sürgündeki liderlerinden Rabiya Kader, dünyanın Çin Hükümeti’nin bu tarihi mirası yıkmasına izin vermemesi çağrısı yaptı. Kader’in başkanlığını yaptığı Uygur-Amerikan Derneği de yaptığı açıklamada, Çin’in tarihi Kaşgar kentini yıkmasını kınadı. Açıklamada, 1949’daki Komünist rejimden bu yana Çin’in Doğu Türkistan’daki birçok kenti yıktığı ve Uygurları asimile etmeye çalıştığı belirtilen açıklamada, “Kaşgar kenti Uygurların kültürel ve dini mirasından geriye kalan birkaç merkezden biri. Çin Hükümeti, Doğu Türkistan’da yıktığı evlerin yerine apartmanlar dikerek buralara Çinlileri yerleştiriyor” denildi.

“GÜNEŞSİZ, BAHÇESİZ YAŞAMAMIZI İSTİYORLAR”
Öte yandan tarihi Kaşgar kentinde yaşayan Uygur asıllı bir kadın, Amerikan Washington Post gazetesine ilginç sözler söyledi. İsmi açıklanmayan Müslüman Uygur kadın, “Onlar (Çin Hükümeti), bizim, Çinliler gibi yaşamamızı istiyor ama biz bunu kabul etmeyeceğiz. Eğer bizler hükümetin apartmanlarının içinde yaşarsak o zaman ne bahçemiz olur ne de güneşi görebiliriz. Burası bizim toprağımız. Biz burayı hükümetten satın almadık” dedi.

Tarihi Kaşgar kentini yıkma kararı alan Çin ise, evlerin çok eski olduğunu ve bu yüzden yıkılma tehlikesi taşıdığını iddia ediyor.

Kenti yıkmak için 440 milyon Dolar bütçe ayıran Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki yetkilileri, “Bin yıllık bir tarihi olan kent, erozyon tehlikesi altında” açıklaması yaptı. Çin, Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygurları dengelemek için son yıllarda bölgeye on binlerce Çinli aileyi yerleştirdi. Kaşgar, en fazla Çinli ailenin yerleştirildiği kentlerden biri olmasına rağmen Müslüman Uygur nüfus daha fazla.

(Kaynak: Vakit)

Etiketler : #Çin'den   #   #Doğu   #Türkistan'ı   #asimile   #politikasında   #yeni   #adım   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN