Çin Doğu Türkistan'da camileri yıkıyor

Çin yönetimi, Doğu Türkistan'da asimilasyon faaliyetleri kapsamında tarihi camileri yıkıyor.

09-04-2019


Doğu Türkistanlı Müslümanlara sistematik bir şekilde saldıran Çin, İslam'ın değerlerini bir bir ortadan kaldırmaya çalışıyor. Çinli aktivistlerin sosyal medya hesaplarında paylaştıkları görseller, Çin yönetiminin geçmişe dayanan bir çalışmayla camileri tek tek ortadan kaldırdığını gözler önüne seriyor.     

Yapılan araştırmalara göre, son 22 yılda Çin yönetimi tarafından bin 200 cami kapatıldı ve yüzlerce cami de yıkıldı. Bu camiler arasında özellikle asırlardır ayakta duran tarihi camiler de bulunuyor. Hotan şehrinde bulunan ve tarihi 1237 yılına dayanan tarihi Keriya Aitika Camisi de yıkıldı. 2017 yılında uydu görüntülerinde bulunan cami 2018 yılında yıkıldı ve uydu görüntülerinden de kaldırıldı.

Yıkılan bir başka tarihi cami ise Kaşgar şehrindeki Kargılık Camisi oldu. Yüzlerce mescidin kapısına kilit vuran Çin, ibadete açık olan bazı camileri ise kamerayla izliyor ve ibadete giden Müslümanları deşifre ederek tutukluyor.

"Camilerin yıkılması yeni bir uygulama değil"

Çin, kapattığı bazı camileri de Çin Komünist Partisi'nin irtibat bürolarına dönüştürüyor.

Yaşananlara tepki gösteren insan hakları aktivistleri, camilerin yıkılmasının yeni bir uygulama olmadığını, Çin'in daha önce de bu tür eylemleri gerçekleştirdiğini, Doğu Türkistan'da 2016 yılında, yerel yönetimler tarafından 3 ay içinde yüzlerce caminin yıkıldığını ifade ediyorlar.

Aktivistler, camilerin "eski ve yıkılma tehlikesi olduğu gerekçesi" adı altında sistematik bir şekilde yıkıldığını dile getiriyorlar.

Konuya ilişkin paylaşımda bulunan aktivist Shawn Zhang, "Bu cami nereye gitti? Keriya Aitika Camii. 800 yıldan fazla bir süre tarihi geçmişi var ve 2017 yılı sonlarında Çin mimarisinin önemli mirası seçilse de 2018'in başlarında ortadan kayboldu." diye yazdı.  

İnsan Hakları İzleme Örgütü Genel Direktörü Kenneth Roth da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, söz konusu uydu görüntülerinin Doğu Türkistan'daki 2 tarihi caminin yok edildiğini ortaya koyduğunu kaydetti. 

(İLKHA)

Etiketler : #Çin   #Doğu   #Türkistan'da   #camileri   #yıkıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN