Çin katliamına protestolar sürüyor

Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerini katleden ve insanlık dışı uygulamalarını sonlandırmayan Çin devleti İstanbul'da protesto edildi.

07-07-2009


Doğu Türkistan'da Müslüman Uygur Türklerini katleden ve insanlık dışı uygulamalarını sonlandırmayan Çin devleti İstanbul'da protesto edildi.

Sarıyer’deki Çin Konsolosluğu önünde toplanan İHH İnsani Yardım Vakfı ve Mazlumder üyeleri ve duyarlı Müslümanlar, “etnik temizliğe hayır”, “Çin katliamını kınıyoruz”, “Doğu Türkistan işgal altında” başlıklı pankart ve sloganlarla Çin yönetimini kınadılar.

Eyleme katılan Doğu Türkistanlı kadınlar Çin’in katliam ve baskılarına maruz kalan Urumçin’deki yakınları için göz yaşı döktüler.

Eylemde ortak basın açıklamasını okuyan Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Avukat Cihat Gökdemir, “Doğu Türkistan’da büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Bölgeyle internet ve telefon bağlantısı kesildi. Sağlıklı bilgi alınamıyor. Ölü sayısının her geçen arttığı gelen bilgiler arasında. Üniversiteler abluka altına alındı. Uygur erkekleri sorgusuz sualsiz gözaltına alındı.

Çin’deki bu kıyımın durdurulması için başta Türkiye olmak üzere tüm küresel camiaya çağrıda bulunuyoruz.

Doğu Türkistan dünya üzerinde insan hakları ihlallerinin en yüksek oranda yaşandığı bölgelerden. Buradaki insanlar yıllardır Çin’in insanlık dışı uygulamaları altında inliyor. Dinlerini ve kimliklerini yaşayamıyorlar, cami ve okullara gidemiyorlar, evlenemiyorlar, çocuk sahibi olamıyorlar, başka şehirlere gidemiyorlar. Bu uygulamalar dünyanın başka bölgelerinde görülmemiş uygulamalar” dedi.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan ise gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında “Uygur halkı yıllardır Çin baskıları altında eziliyor, işkencelere maruz kalıyor. Çin’de her türlü insanlık dışı uygulama yaşanıyor. Başka coğrafyalarda yaşanan kıyımlara seyirci kalmayan dünyanın Doğu Türkistan’da yaşanan katliamlara da seyirci kalmamasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

TGTV Başkanı Necati Ceylan da konuşmasında baskıcı Çin yönetimini kınadı.

Oldukça kalabalık olan ve sürekli izdihamların yaşandığı eylem, Çin Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakılması ve Çin bayrağının yakılmasıyla sona erdi.

Etiketler : #Çin   #katliamına   #protestolar   #sürüyor   
YORUMLAR
  • barat hacı videosu   07-07-2009 20:58

    Barat Hacı (Berat Hacı'da denilir) (16 Ekim 1910 - Şubat 2003) Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrinde doğan Doğu Türkistan bağımsızlık mücadelesinde bulunan büyük bir mücahittir. video şurada: http://www.sanatakademi.net/haber/637/Barat-Haci.html

İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN