Çinli Müslümanlar da yardım bekliyor 

Çin’i 12 Mayıs’ta vuran 7.9 büyüklüğündeki deprem Çinli Müslümanlar için de büyük bir yıkıma yol açtı. Depremde en çok kaybın verildiği Beşhan’da sağ kalan Çinli Müslümanlar, Mianyang şehrindeki bir stadyumda diğer Çinlilerle birlikte zor günler yaşıyor.

20-05-2008


Çin'i 12 Mayıs'ta vuran 7.9 büyüklüğündeki depremin Çinli Müslümanlar için de büyük bir kayıba neden olduğu ortaya çıktı. Depremde en çok kaybın verildiği Beichuan'daki 600 Çinli Müslüman'dan 400'ünün öldüğü belirtildi.

Geriye kalanlar ise Mianyang şehrindeki bir stadyumda diğer Çinlilerle birlikte yaşam mücadelesi veriyor. Kurtulan Müslümanlar da diğerleri gibi kilometrelerce yolu yürüyerek buraya gelmişler.

Yaklaşık 20 bin depremzedenin bulunduğu bu stadyumdaki insanların tek isteği başlarını sokabilecekleri bir ev kurmak. Zira depremden kurtulan ve yanlarına hiçbir şey alamayan bu insanların acı ve hüzünden başka sahip oldukları bir şey yok.

Kampta bulunan 200 kadar Çinli Müslüman'ın da sığınabileceği emniyetli tek yer burası. 4 aylık bebeğiyle burada bulunan Yü Ying (29), kocasının ağır yaralı olarak hastanede bulunduğunu, kendisinin de bebeğiyle burada çaresizce beklediğini ifade etti. Yü, deprem anında çöken binanın üçüncü katında bulunduğunu ve ilk iki kattakilerin öldüğünü söyledi. ''Rabbim bizi korusun ve yeniden bir ev kurmamamızı nasip etsin'' diyen Yü, devletin ve Müslümanların kendisine yardım yapmalarını istedi.

“Deprem anında bomba atılmış gibi ses duyduk”

Depremden yaralı olarak kurtulan ve sürekli "Her şeyimizi kaybettik, geri gidemiyoruz'' diyerek ağlayan bayan Ding Qinghui (50), 80 yaşındaki kayınvalidesi ve bir kızıyla kurtulduklarını, diğer tüm yakınlarını kaybettiğini aktardı. Yaşadıkları Beichuan'da sağlam bina kalmadığını anlatan Ding, diğer depremzedeler gibi hükümetin, Çin Komünist Partisi (ÇKP)'nin ve Müslümanların kendilerine yardımcı olmasını arzuladığını söyledi. Deprem anını anlatan ve bilgisayar dükkânı bulunan bir genç de sarsıntı sırasında bomba atılmış gibi büyük bir ses duydukları ifade etti. Kamptaki yardım çalışmalarını organize edenlerden imam Ma Lianglu ise hükümete ve ÇKP'ye gösterdiği yardımlar ve destekten dolayı teşekkür ederken dünya Müslümanlarından yardım beklediklerini vurguladı. İmam Ma, yardımın hükümet kontrolünde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağından şüphe duymadığını vurguladı.

Helal yemek meselesini Mianyang’daki Müslümanlar çözmüş

Kampta dikkatleri çeken bir durum göze çarpıyor. Yemek vakitlerinde kampta hareketlenme gözleniyor. Müslümanlar ise helal olmayan bu yemeklerden yiyemiyor. Müslüman depremzedelerin bu sorununu ise Mianyang'daki dindaşları çözmüş. Stadyumda dağıtılan yemekleri yiyemeyen 200 Müslüman, din kardeşlerinin getirdiği yemeklerle karınlarını doyurmaya çalışıyor. Ekmek ve sulu erişte karşımı yemekleri yiyenler Müslümanlar kamptaki diğerlerinden daha şanslı. Çünkü yedikleri yemek diğerlerinkinden daha iyi. Şehirdeki Müslümanlar ayrıca ellerinden geldiği kadar stadyumdaki diğer Çinlilere de yardımda bulunmaya çalışıyor. Yemekleri ve ekmekleri fazla yapıp, diğer Çinlilere de dağıtıyor. Eline aldığı kuru ekmeği yiyen Çinli bir çocuk ise küçük de olsa kendisine uzanan bu yardım elinden oldukça memnun görünüyor.

Müslümanların yardımları takdir topluyor

Müslümanların yaptığı yardımlar stadyumdaki komünist partili yetkililerin de takdirini kazanmış. Aralarında para toplayan Mianyang Müslümanları ayrıca depremde yetim ve sahipsiz kalmış Çinli Müslümanların dertlerine de çare olmaya çalışıyor. Çevre şehirlerdeki Müslümanlar da bu girişime destek veriyor. Depremde hasar gören inşaat halindeki camilerini onarmak yine Mianyang Müslümanlarının öncelikleri arasında yer alıyor.

Depremzedeler, stadyumda akşamları kurulan dev ekranlarla film ya da deprem haberlerini izliyor. Stadyum dışındaki halk, her gün artçıların hissedildiği şehirde korkudan dolayı yaşamlarını arabalarının içinde ya da yolların kenarına kurduğu çadırlarda sürdürüyor. Ta ki deprem tehlikesi geçinceye kadar. (ihh.org.tr)

Etiketler : #Çinli   #Müslümanlar   #da   #yardım   #bekliyor    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN