Çocuğum nasıl Hasan el Benna olur?

Çocuklarımıza doğru rol modeller vermeliyiz, kahramanları o şu bu olmamalı, İslami öncüler, liderler olmalı diyoruz. Peki bu öncülerden Hasan el Benna’yı çocuğumuza nasıl anlatacağız ve nasıl uygulamaya geçeceğiz.

21-05-2016


 

1. Adım: Önce ebeveynler tanıyacak

 

hasan_el_benna_sözleri_yorgun

 

Kimse bilmediği şeyi öğretemez veya aktaramaz. Yüreğine işlememiş hiçbir kelam karşıya tesir etmez. Demek ki ilk adım olarak öğrenmemiz, hissetmemiz ve hayatımıza yerleştirmemiz lazım. Yoksa sigarayı fosur fosur içip, ‘yavrum sigara içme’ demekle çocuk eğitimi olmaz kardeşler. Hasan el Benna’yı tanımak için kendi hatıralarını okuyabiliriz, adına yazılan kitapları okuyabiliriz.

 

2. Adım: Çocuklara anlatmak

 

hasan el benna

 

“Önce güçlü bedeni, sağlam ahlakı, derin tefekkürü olan, çalışmaya ve kazanmaya muktedir, akidesi pürüzsüz, ibadetine düşkün, nefsi ile mücadele edebilen, vaktine titiz, işleri düzenli, topluma ve devletine yararlı Müslüman yetiştireceğiz.” diyor Hasan el Benna. Öyleyse sadece Hasan el Benna anlatmak yetmez. Çocukları her alanda dengeli beslemek lazım. Zira biz denge ümmetiyiz. İslam nedir, iman nedir, ümmet nedir bilmeyen çocuk Hasan el Benna’yı kavrayamayız. Bu nedenle en başından itibaren çocuğumuz bu kavramlar ve yaşantı içine doğmalıdır. Her akşam anlatılan kıssalar ile, Peygamberimiz ile, küçük soru cevaplar ile bir zemin oturttuktan sonra sıra Hasan el Benna’ya gelir. Çocuklar için o Hasan amca olabilir, böylece özümserler ve yakın hissederler. Onlar için oluşturduğumuz bir görsel kitabımız olabilir. Oradan yavaş yavaş onu tanıtmaya başlarız.

“Bak yavrum bu Hasan amcan.

– Nasıl yani, babamın kardeşi mi (ya da senin kardeşin mi baba)?

– Hayır yavrum, biz Müslümanlar aynı dine inandığımız için kardeşiz. O yüzden o benim öz olmasa da kardeşim sayılır, senin de amcan. Senin Hasan amcan çok büyük bir Müslümandı. Ülkesinde insanlar Müslümanlara kötü davranırlarken, o herkese yardım etti. Kimsenin kötü bir şey yapmasını istemiyordu. Biri Allah’ın izin vermediği yani haram bir iş yapacak olsa, Hasan amcan çok üzülüyordu ve ona yardım etmek istiyordu. Çünkü Allah kullarının yani bizim, izin verdiği şeyleri yapmamızı sever. İşte Hasan amcan da din kardeşlerinin yani diğer Müslümanların böyle kötü şeyler yapmasından üzüntü duyuyordu ve bir şeyler yapmaya karar verdi. Hem de bunu düşündüğünde henüz çocuktu. Düşünsene senin kadar.

– Peki ne yaptı baba/anne?

– Hemen arkadaşlarının yanına gitti. Bir cemiyet yani grup oluşturdular. Kendilerine ‘’Haramların işlenmesini önleme cemiyeti’adını verdiler. Adından da anlayabileceğin gibi insanların haramı yani Allah’ın izin vermediği şeyleri yapmalarını önleyeceklerdi. Sence bunu yapabilmişler midir?

– Bunu başarmak için şöyle bir karar aldılar. Gün içerisinde onlar oyun oynarken,okula giderken, dışarıda, evde.. yani her yerde, herhangi biri, haram bir şey yapacak olursa onu tespit edeceklerdi. Sonra sence ne yapmışlardır? Mesela gidip direk yüzüne söyleseler, o kişi kendini nasıl hisseder?

– Elbette kötü hisseder, belki kızar değil mi? O yüzden onlar da öyle yapmadılar. Böyle birini görünce hemen cemiyeti topladılar. O kişiye kendilerini belli etmeden güzel dilli bir mektup yazdılar ve kimseye fark ettirmeden ona ulaştırdılar. Böylece o kişi kimden geldiğini bilmediği bu mektubu okuyunca belki de hatasını anlayıp tövbe etti. Tabii sonucunu bilmiyoruz. Çünkü biz elimizden geleni yaparız ama sonucunu yani taktiri Allah bilir. Buna biz ne diyorduk?

– Tevekkül etmek.

– Aferin. İşte böylece tüm çocukluğu boyunca hem okudu, hem oyun oynadı, hem ilim öğrendi, hem de etrafıyla böyle ilgilendi. Ne kadar güzel şeyler yapmış değil mi Hasan amcan? Sevdin mi Hasan amcanı?

– ….

[ Neden böyle bir hikaye?

Çünkü çocuklar yakın gördükleri insanları daha çabuk benimserler ve onların davranışlarını daha çok kabul ederler. Bu yüzden Hasan el Benna, Hasan amca. Araya sıkıştırılmış soru cevaplar hem çocuğun tepkisini ölçer, hem daha önce öğrendiklerini pekiştirme fırsatı sunar, hem de ilişkilendirme yapmasını sağlar. Modern olarak empati, aslında hemhal olmak anlamına gelen birini yerine koyma aşamaları, çocuğa durumun hissiyatını kavratır. Cemiyeti kendi çevresinde, oyun oynadığı çocuklarla kurması, çocuğun gözünde bu işi kolaylaştırır. Hayatını devam ettirirken ekstra bu cemiyeti sürdürmesi ise endişeleri ortadan kaldırır. Tevekkül eğitimi ise başarısızlığın sonucundaki yıkıntıyı önler.]

Eğer çocuk bu hikayeyi hissederse, sizden haramları öğrenmek isteyecektir ve gözleme başlayacaktır. Çünkü çocuklar güzeldir ve kimsenin üzülmesini istemezler.

Peki çocuklarımız biraz daha büyükse, mesela ortaokul lise gibi, o zaman nasıl bir Hasan el Benna?

İşte o zaman da temeli atılmışsa bu çocuğun, artık sahneye çıkma zamanı gelmiş demektir. Meydanlar onu bekler. Hasan el Benna, biraz daha büyüyünce ne yapıyordu, meydana çıkıyordu. O halde bizler dünyanın fitnesi olan evlat korkusuna kapılıp tereddüt etmeyerek, meydanlar için hazırladığımız çocuklara oraya göğüs gere gere göndereceğiz. Cihada uğurlar gibi uğurlayacağız. Çünkü bu çocuğumuzun ve kısmen de bizim cihadımızdır.

Erkek evlatlarımız internet cafeleri kendine mekan edinmeli. Buralar beyni uyuşturulmuş ve bir çoğu ev baskından buraya sığınmış olan masum yavrucaklarla dolu. Saf ve temiz olarak gelen bir evlat bile aylar sonra kendine ne olduğunu anlayamıyor. Çünkü ahir zamanın en büyük zilletinin içine düşmüş.Eğer din anlatılacaksa, evvela buralardan başlanmalı. Çünkü camiye gelen zaten ipi tutmuş, mühim olan düşmekte olana el uzatmaktır.

Kız evlatlarımız nereye gidebilir sizce? Bugün genç kızları biz nerelerde kaybediyoruz? Açık olsun, kapalı olsun fark etmez, kuaför, moda evleri ve mağazalar bizim gelecek umudumuzun karanlık batağı olmadı mı? Öyleyse genç kızlarımız burada cihad edebilirler, kendilerini gösterebilirler. Saçına tutsak olmuş bir nesil kurtaramaz bizi. Bize cihada er yetiştirecek saliha kadınlar lazım. Bize İslamı yaşayacak ve yaşatacak hanımlar lazım. Bu da sohbete gelen kızlarla konuşmakla değil, hayata saçlarından tutunan kızlara Kuran uzatmakla olur inşaAllah.

Ancak tekrar vurgu yapmakta fayda var ki, meydana çıkacak çocuğumuzun temeli sağlam olmalıdır. Zira meydana uğurladığımız evladımızı kaybetmek istemeyiz. O yüzden bu konuya dikkat etmek gerekir.

3. Adım: Haram nedir?

hasan-el--bennadan-genclere-tavsiyeler

 

Çocuklara yaş seviyesine göre anlatılacak bu konu en temel haliyle, Allah’ın yapmamıza izin vermediği, yaptığımızda mutlu olmadığı, yapmadığımızda ise bizi daha çok sevdiği durumlardır. Haramları çocuklarınıza liste yapıp söylemektense, gün içerisinde aktarmak, yaşanan olay üzerine ifade etmek daha etkili olacaktır. Mesela bir durum söyleyip etrafta bunu gözlemlemesini sağlamak daha çabuk sonuç verir. Mesela ilk etapta ezan okununca namaz hareketliliği göstermeyen kişileri gözlemleyebilir.

 

4. Dava bilinci

 

ihvan- müslüman-kardeşler

 

Hasan el Benna’yı dava şuurundan ayrı düşünmek imkansızdır. Onu davasız anlatmak, tanımlamak da mümkün değil. O halde çocuğumuza davamızı da anlatmalıyız. Biz ne istiyoruz, niye istiyoruz, nasıl istiyoruz?

Hasan amca bunun için  ne yapmıştı? Niye bazı insanlara kızıyoruz, karşı duruyoruz da bazılarına muhabbet besliyoruz.

Çocuğumuza neden İsrail karşısındayız, bunu anlatmazsak; Kudüs neden bizim derdimiz bunu asla hissettiremeyiz. Ve akabinde Hasan amcası da aklında bir anı kalır. Öyleyse eğitim saatlik olmaz. Her an eğitim fırsatıdır, değerlendirmelidir. Bir fotoğraf, bir soru, bir isim…

5. Nasıl biri?

 

hasan-el-benna

Çağımızın en büyük sorunu yozlaşmaktır. Köhneleşmiş bir Müslümanlık anlayışı… İşte buna karşı koymak için çocuğumuza kim gibi olmayacağımızı anlatmaktan çok, kim gibi olmamız gerektiğini vermeliyiz. Her cümle mühim. Bu cümlelerin olumsuzlukları kafada yankılanırken, çocuğun dünyasında gerçeğe yer kalmayabiliyor. O halde Hasan amcasının kişilik özelliklerini, yapısını, neler yaptığını, vaktini nasıl geçirdiğini, çocukluğunu, gençliğini de bilmek evlatlarımız hakkıdır. Hem bu bilgiler yol gösterici niteliktedir. Kendini böyle geliştirmek için neler yapmıştır? Bu cemiyetin ardından ne yapmıştır? Bu kadar büyük bir grup ile İslamın sancağını nasıl göğüslemiştir? İşte tüm bunlar için sizin iyice öğrenmeniz şart kardeşlerim. Hasan el Benna’nın hayatını da, İslam’ı da… Ümit nedir, ümitsizlik neden yoktur, çocuk nasıl eğitilir, çocuğa sorumluluk nasıl verilir…? Ve cihad.. Çocuğumuza cihad nedir, nasıl yapılır, kime karşıdır.? Bunları verebilirsek ve anlattıklarımızın uygulama kısmında arkasında duran anne babalar olursak, gelecek vallahi de bu minik ellerin ışığında büyür de büyür…

Öyle ya, çocuklar için seçtiğimiz bu önder şöyle diyor;

“Gayemiz Allah, önderimiz Rasulullah, anayasamız Kur’an, yolumuz Cihad, en büyük arzumuz Allah yolunda şehit olmaktır.”

Şehitliği arzulayan evlatlara sahip olmak,

ve bu evlatları dualarıyla destekleyen ebeveynler olabilmek arzusuyla…

 

Suffagah

Etiketler : #Çocuğum   #nasıl   #Hasan   #el   #Benna   #olur?    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN