Davutoğlu: NATO'yu yavaşlatmıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, NATO'nun Libya'daki operasyonunu Türkiye'nin yavaşlattığı söylentilerinin doğru olmadığını söyledi.

10-04-2011


Mısır'daki temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısırlı mevkidaşı Nebil El Arabi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında sorulara cevap veren Davutoğlu, Libya'daki NATO operasyonunu Türkiye'nin yavaşlattığı söylentilerinin doğru olmadığını söyledi.

Davutoğlu, "Bu konuda pozisyonumuz nettir. Libya'da her şey sivillerin korunmasına yönelik yapılmalıdır. NATO'nun Libya'daki operasyonunu Türkiye'nin yavaşlattığı söylentileri doğru değildir. Çünkü BM'nin 1973 sayılı kararı tamamıyla uygulanmalıdır ve siviller korunmalıdır. Bütün şehirlerden bütün güçlerin çekilmesine yönelik gerçek bir ateşkes sağlanmalıdır. İnsan hakları, demokrasi ve Libya halkının politik isteklerine dayalı politik bir değişim sağlanmalıdır" diye konuştu. Bakan Davutoğlu bu konuda daha somut bir yaklaşım sağlanması için bütün ülkelerle ve Arap Birliğiyle beraber çalışacaklarını için yaklaşan Doha'daki zirveyle temas halinde olacaklarını söyledi.
İsrail-Gazze konusunda sorulan bir soruya cevap veren Davutoğlu, "Bu konudaki pozisyonumuz da açıktır. İsrail mutlaka saldırılarını durdurmalı ve ambargoya son vermelidir. Uluslararası toplum da Gazze'ye geçişlerin sağlanması için mümkün olan her şeyi yapmalıdır" dedi.

Filistinli gruplar arasındaki uzlaşma girişimi konusunda sorulan bir soruya cevap veren Davutoğlu, "Bu konuyu Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ile de görüşeceğiz. Eğer bu yönde Arap Birliği'nden yeni bir teklif gelirse Türkiye kesinlikle destek verecektir. Yeniden uzlaşmaya ihtiyacımız var ve yapabileceğimiz her şeyi yapmaya hazırız. Mahmud Abbas'la telefonda görüşme yaptım, geçen hafta da Halid Meşal'le Şam'da görüşme gerçekleştirdim. Bugün de bu konuyu görüşmeye devam ediyoruz. Bu konudaki prensibimiz nettir. Bölünme değil birlik zamanıdır. Bölgemizdeki bu tarihi dönüm noktasında Filistinli kardeşlerimiz arasındaki bölünmeyi göze alamayız. Detayları ele alacağız ve eğer Mısır'dan bu yönde bir teklif gelirse Türkiye tam destek verecektir. Eğer bu yönde ortak bir teklif olursa da birlikte çalışmaya hazırız" dedi. 

(Kaynak: Haber 7)

Etiketler : #Davutoğlu:   #NATO'yu   #yavaşlatmıyoruz   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN