Doha toplantısı "baskı sonucu uzlaşma"yla sona erdi

Doha'da yapılan Suriyeli muhaliflerin toplantısında SUK'un baskılar sonucunda uzlaşma maddelerine evet dediği bildirildi.

11-11-2012


Katar'ın başkenti Doha'daki Suriye muhalefeti toplantısının sona erdiği ve gruplar arasında büyük ölçüde ittifak sağlandığı bildirildi. Taraflar geçiş hükümetinin başkanı konusunda anlaşma sağladı. Bu akşam imzalar atılacak.

Suriye Ulusal Konseyi'nin anlaşma maddeleri konusunda endişeleri bulunduğu öne sürülürken ABD ve diğer grupların SUK'a son şans baskısı yaptığı ve yola SUK olmadan devam etme resti çektiği belirtildi.

Hafta başında başlayan ve dört gündür yoğun bir şekilde devam eden muhalefet toplantısının, bugün öğle saatlerinde bittiği belirtildi.

"Suriye İçin" adı altında yapılan müzakerelerde Riyad Seyf'in geçiş hükümeti önerisinin kabul edilmesinin ardından, Suriye Ulusal Konseyi ve diğer muhalif örgütlerin yeni oluşumdaki konumu, geçiş hükümetinin başkanının kim olacağı, askeri üst komuta ve hukuk komitesi oluşturulması konuları tartışıldı.

Görüşmelere, SUK Başkanı George Sabra ile Suriye Devrim Konseyi (SDK) Başkanı Heysem Malih başta olmak üzere Suriye muhalefetinin önemli isimleri katıldı.

Toplantıda Türk heyetine başkanlık eden Büyükelçi Ömer Önhon, muhalif grupların büyük ölçüde ittifak sağladığını, Türkiye'nin de uzlaşma için azami gayret sarf ettiğini ifade etti.

Müzakerelerin sonuçlarının bugün TSİ 17.00'da ilan edileceği, 20.00'da ise imza töreni düzenleneceği belirtildi.

SURİYE ULUSAL KOALİSYONU

SUK ve diğer muhalif grupların kendi arasında yaptığı toplantılarda, Riyad Seyf'in geçiş hükümeti önerisi üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Seyf'in önerisi çerçevesinde 50 ila 60 kişiden oluşan heyetin belirlenmesi ve bu heyetin daha sonra geçiş hükümetini kurması öngörülüyor.

Görüşmelerde, "Suriye Ulusal Koalisyonu'' (SUKO) adlı yeni bir çatı örgüt kurulması üzerinde de anlaşmaya varılırken, yeni oluşumun yapılanması, SUK ve diğer grupların oluşumdaki temsil oranı ve karar mekanizmasına yönelik ayrıntıların yine bu akşamki basın toplantısında açıklanması bekleniyor. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Doha   #toplantısı   #baskı   #sonucu   #uzlaşmayla   #sona   #erdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN