Duman: Kuran’i tebliğ her Müslümanın görevidir (VİDEO)

İLKAV Alternatif Eğitim konferansları Şeyho Duman Hocanın ‘Kuranda Tebliğin Manası ve Tebliğ Nasıl Yapılmalıdır’ başlıklı sunumu ile başladı.

18-10-2016


 İLKAV Konferans salonunda yapılan konferanslar ayda bir olmak üzere 2016-2017 yılı boyunca devam edecek.

Konferansta Şeyho Duman Tebliğ vazifesinin peygamberlerin misyonunun Allah tan aldıkları vahyi olduğu gibi örnekleyerek insanlara aktarmak olduğunu, biz müminlere de aynı görevin düştüğünü belirtti.

Konferans Kenan Doğan’ın okumuş olduğu Kuran ve mealiyle başladı Şeyho Duman konuşmasında şu hususlara değindi.

‘Peygamberlerimiz Allahu Teala dan aldığı mesajı elçilik görevi gereği olduğu gibi insanlara aktarmak zorundadır emir Rabbimizdendir ona ağır bir söz indireceği bildiriliyordu. Yol zor. Kafirler tebliğe karşı çıkacak bu da ancak sabredenlerin başarabileceği birşeydir.

Veda hutbesinde “ Ey insanlar beni dinleyin. Mutlak Rabbinize varacaksınız. Hesabınızı vereceksiniz.Ashabına dönüp tebliğ edip etmediğini şahit tutuyor ve orada olanlar olmayanlara bunu anlatsın diye ümmete bir görev yükleniyor.Bazen olur ki benim sözlerimin tebliğ edildiği insanlar sizden daha iyi anlayabilirler.Tebliğ bildiğini olduğu gibi aktarmakla,muhatabının bilgi sosyal konum ve kabiliyetine göre hikmetle olup olmamasına göre değişir. Nahl suresi 125-128’e göre ikincisi.

Tebliğci önce dediklerine inanacak,dediklerini yaşayacak.Fırınında pişirecek. Siz insanlara iyiliği emredip kendinizi unutuyor musunuz? Kitabı da okuyorsunuz. İnandıklarınızı yaşamadıkça tebliğiniz işe yaramaz. Emirlere itaat Allaha davet edip kendisi de salih amel işleyenden daha güzel sözlü kim olabilir? En güzel söz Allaha davet amaçlı olandır. Yoksa güven övgüye layık olmaz.

İnanmak, yaşamak, anlatmak metot tebliğ metodu tebliğ zordur, kolay yok. Tebliğ mesajı gizlememektir. Tağutu açıklamam yüzünden yıllarca mahkemelerde dolaştım. İman, akide, ahlak tebliğin üç unsurudur. Tebliğde bir engelle karşılaştığın zaman sen en güzel bir şekilde karşılık ver. Güzel bir şekilde ayrıl. Buna da ancak sabredenler güç yetirebilir. Şeytanın iğvasına uyma. Bana sığın. Bilesin ki Allah işitir, bilir.

Tebliğ

Davet

Emri bil maruf Nehyi anil münker

Hakkı ve Sabrı tavsiye

Tebliğ önemli bir bilgiyi ulaştırılması gereken yere ulaştırmaktır. Rasulun örnekliği çok önemli. Usvetül hasene. Her birimiz tebliğe memuruz. Ailemize, akrabalarımıza, işimize, arkadaşlarımıza tebliğ yapmalıyız. Resulde, peygamberlerde ve onlarla beraber olanlarda sizler için güzel bir örnek vardır.

Metod Nasıl Olacak :

Ben size iki şey (veya bir) bırakıyorum.Allahın kitabı ve (sünneti) bırakıyorum.Ona sarıldığınız müddetçe sapıtmazsınız.Rabbimizi şahid tutuyor.Tebliğde tevhid anlatılır.Şirk

bulaştırılmaz.Günümüzde insanlar mesaja şirk bulaştırılmasını beklerler.Kitleler öyle çoğalır..Bizim işimiz zor.Hikmetle olacak. Güzel öğütle olacak. En güzel biçimde mücadele edilecek. Tebliğde hikmetin kısımları:

a) Tedricilik(Sünnetün Tederrüç)

Kuranda da tedricilik vardır.İçkinin yasaklanışı gibi.

b) Zamanlılık (Sünnetül Ecel) Ribanın Yasaklanması gibi.

c) Cemiyetin gelişmişliği

Cemaati, Cemiyeti tanımak lazım. Muhatapları da tanımak.Peygamberimize (AS) bir soru soruldu.(Hangi amel efdaldir.) 6 ayrı cevap verdi.İnsanların durumuna göre…

d) Savunma,güzel temsil

Ashabı Kehf gibi. Birkaç genç o günün küfür sistemine başkaldırırlar.Yönetici olanlar çağırır. Onların kalplerini sabit kıldık. Bizim sahibimiz gökleri ve yeri yaratandır.Biz ondan başka hiçbir ilaha dua etmeyiz. Yoksa biz kötü bir şey yapmış oluruz.Mücadele verdiler.Gençler mağaraya çekildiler.Kavmimiz delilsiz başka ilah edindiler.Onların kanun hayat nizam olarak tanıdıklarından yüz çevireceğiz. Bunun üzerine iki müjde. Şirke sizi bulaştırmayacağız. Kurtuluş mağarasına gireceksiniz. Rahmetin nimetini tadın.

e) Sünneti Tehsir; İdare politikası yeri gelince güç kullanımı…

Rabbimiz bize gönderdiği vahyi gereği gibi yaşamayı nasip etsin.Böylece sizi orta/vasat bir ümmet yarattı. Şahidlik için.Velhamdulillahi Rabbil Alemin…’

Konferans çay ve simit ikramı ile son buldu….

Etiketler : #Duman:   #Kuran’i   #tebliğ   #her   #Müslümanın   #görevidir   #(VİDEO)   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN