Dünyanın en büyük yürüyüşü başladı

Mekke'nin yaklaşık 20 kilometre kadar güney doğusunda bulunan Arafat'ta yarın 'vakfe'ye duracak olan üç milyondan fazla Müslüman, kaldıkları yerlerden bölgeye intikal etmeye başladı.

06-12-2008


Mekke'nin yaklaşık 20 kilometre kadar güney doğusunda bulunan Arafat'ta yarın 'vakfe'ye duracak olan üç milyondan fazla Müslüman, kaldıkları yerlerden bölgeye intikal etmeye başladı.

Dünyanın bu en büyük yürüyüşünde, konakladıkları mekanlar Arafat'a yakın olan bazı Arabistanlılar yürüyerek Arafat'a ulaşmaya çalışırken, Türkiyeli hacı adaylarının nakilleri ise üç bölüm halinde gece yarısına kadar tamamlanacak.

Arafat'ta kurulan çadırlarda kalacak hacı adayları, arefe günü güneş, batıya yönelmeye başladığı andan, batana kadar ihramlı olarak Arafat'ta kalacaklar. Mahşerin provası olarak adlandırılan bu zaman diliminde, ellerini açarak Allah'a yakaracaklar.

Dünyaya ait her şeyin geride bırakıldığı bu bu kutsal yolculukta, sadece mal değil, dünyaya dair duygulardan da soyunuyor hacılar... Hacıların bir kısmı, Mekke'den Arafat'a yürüyerek gidiyor.

20 kilometreye yakın yol, ırkları, renkleri ve dilleri buluşturuyor. Sabahtan itibaren başlayan yürüyüşe katılmayanlar ise, öğle saatlerinde araçlarla geçmeye başlıyorlar yolu. Dönüşte Mina'da kalmayı planlayanlar, yanlarına birkeç günlük eşyalarını da alıyor.

Arafat, 1375 yıl önce veda haccında Efendimiz (s.a.s)in de Müslümanlara hitap ettiği tepe.

Kayalıklardan oluşan tepe ve etrafındaki geniş bir arazi Arafat sınırları içinde sayılıyor.

Haccın en önemli şartı olan vakfede, belirlenen zaman dilimi içinde bir an bile kalmak yeterli sayılıyor.

Hacı adayları bu geceyi Arafat'ta ibadetle geçirecek. Arefe günü öğle ve ikindi namazını birlikte kılacak hacılar, daha vakfe duasına birlikte el açacak... Üç milyonu aşkın Müslüman, aynı anda, kendilerinin ve ümmetin kurtuluşu için 'amin' diyecek.

Hacı adayları, arefe günü akşamdan itibaren bu kez yürüyerek önce Müzdelife'ye, ardından şeytan taşlamak için Mina'ya gelecek.

Daha sonra Mekke'ye dönecek hacı adayları, pazartesi günü kurban kestikten sonra ihramdan çıkarak haccı tamamlamış olacak.

Suudi Arabistan bugünden itibaren beş gün devam edecek hacc ibadetlerinde düzeni sağlamak için 100 bin güvenlik görevlisi konuşlandırdığını açıkladı.

Mekke'ye giden yollara emniyet barikatları kurulurken, şehir girişinde polis kimlik ve pasaportları kontrol ediyor.

Yaklaşık 50 yıl önce hacca sadece 10 bin kişi giderken, Suudi Arabistan temsilcileri bu yıl iki milyondan fazla kişiye vize verdi. Suudi Arabistan'dan da bir milyonu aşkın kişi hacca katılıyor.

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Dünyanın   #en   #büyük   #yürüyüşü   #başladı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN