Eğitim sistemi geçer not almadı

ERG ve TEGV çocukların gözüyle eğitim şartlarını araştırdı. Araştırma, okulların fizikî ve sosyal yönden yetersiz olduğunu ortaya koyuyor.

16-10-2016


Eğitim Reformu Girişim (ERG) ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) çocukların gözüyle eğitim şartlarını araştırdı. Çocukların anlattıkları çarpıcı. İkili eğitim yapan çocuklar kahvaltı ve öğle yemeğinden mahrum, 10 çocuktan sadece 4’ü “tuvaletler temiz” diyor, ‘akranları ve öğretmenlerinin kötü davranışlarına maruz kaldıklarını’ söylüyor. 

Sabahın 5’inde kalkıyorum

“Teneffüslerimiz çok kısa, nasıl geçtiğini bile anlamıyoruz. Dışarıya çıkıyoruz bir bakıyoruz zil... 10 dakika teneffüs çok az.” “Tuvaletler pis, böyle burnunu tıkıyorsun öyle giriyorsun. Ben elimden geldiğince girmiyorum, elimden geldiğince tutmaya çalışıyorum.” “Yani bence, hani öncelikle insan okula gelmek istiyorsa yani okulun biraz güzel olması gerekir. Hani kendine doğru çekmesi gerekir insanı, yoksa iç açıcı değilse kimse gelmek istemiyor.” Çocuklar okullarındaki şartları böyle anlatıyor.

Fiziki ve sosyal şartlar yetersiz

“Çocukların Gözünden Okulda Yaşam” isimli bir araştırma, TEGV’in eğitim birimlerindeki çocuklarla görüşülerek yapıldı. 25 ilde yapılan çalışmaya 2014-2015 eğitim yılında 4,5 ve 7. sınıfta okuyan 2 bin 72 çocuk katıldı. Araştırma 2019’a kadar kaldırılması planlanan sabahçı-öğlenci olarak uygulanan ikili öğretimin oluşturduğu sorunlara dair de önemli veriler sunuyor. 

Beslenmelerinde sıkıntı var

Türkiye’de ilkokul öğrencilerinin yüzde 54’ü, ortaokul öğrencilerinin yüzde 47’si ikili öğretim görüyor. Araştırma, ikili eğitim alan çocukların en çok beslenme ve sosyal faaliyetlere katılım açısından olumsuzluk yaşadığını gösteriyor. Araştırmaya katılan ve sabahçı olan çocukların yüzde 78’i okula saat 07.30 veya daha önce başlıyor. Sabahçı çocuklar tam gün eğitim veren okullarda okuyan yaşıtlarına göre daha az oranda kahvaltı edebiliyor. Öğlenci çocuklar da tam gün eğitim alanlara göre daha az oranda öğle yemeği yiyebiliyor.

Sabahçılara kahvaltı, öğlencilere yemeği yok

Sabahçı çocukların yüzde 24,6’sı her zaman kahvaltı edebildiğini söylerken, tam gün eğitim alan çocuklarda her gün kahvaltı edenlerin oranı yüzde 51,9. Öğlenci olan çocukların sadece yüzde 26,8’i öğle yemeği yiyebiliyorken, tam gün eğitim alanların yüzde 66,1’i her zaman öğle yemeği yiyebiliyor. 

Etiketler : #Eğitim   #sistemi   #geçer   #not   #almadı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN