Emperyalist ABD katletmeye devam ediyor

Yemen ve Pakistan'da Amerika'nın insansız uçaklarla yaptığı saldırılar sürerken Obama yönetimi bu saldırıları meşrulaştırmanın yollarını arıyor...

28-11-2012


Amerika Birleşik Devletleri yönetimi, bu sıralarda insansız hava araçlarıyla (İHA) yaptığı katliamları meşrulaştırmanın yolunu arıyor. Uluslarası İnsan Hakları kuruluşları ve çeşitli örgütler tarafından gelen tepkiler üzerine Barack Obama yönetimi İHA saldırılarının nasıl meşrulaştırılacağı üzerine çalışmalar yapmaya başladı.

 
Özellikle Yemen ve Pakistan'da ülkelerin bağımsızlığını zedelemesi sebebiyle yerel siyasetçiler ve cemaatler saldırıların hemen durdurulmasını istiyor. ABD ise kendileri için tehlikesiz ve kolayca "hedeften fazlası"nı ortadan kaldıran İHA'ları nasıl meşrulaştırabilirim sorusunu çözmeye çalışıyor.
 
Savaş suçu 'sayılabilir'
 
Son olarak BM İnsan Hakları Komisyonu, ABD'nin insansız uçaklarla düzenlediği saldırıların uluslararası hukuku ve insan haklarını tehdit ettiğini açıklamıştı. Konsey, "ABD'nin insansız uçaklarla düzenlediği saldırılar savaş suçu teşkil edebilir" uyarısında  bulunmuştu.
 
BM İnsan Hakları Konseyi özel raportörü Christof Heyns, bu saldırıların İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana uygulanan uluslararası hukuku ve insan haklarını tehdit ettiğini söylemişti.
 
ABD'ye söz konusu saldırıları araştırması çağrısı yapan Konsey, bu konuda gerekli adımların atılmaması halinde BM'nin araştırma yapacağı uyarısında bulunmuştu.
 
Obama yönetimi ise bu çıkışlara, örgüt üyelerini hedef alan insansız uçak kullanımının, hukuka ve ahlaka uygun olduğu ve 11 Eylül saldırılarına meşru bir cevap niteliği taşıdığını savunarak cevap veriyor.
 
Obama uçakları artırdı
 
Obama yönetimi, ABD'deki bir kumanda merkezinden idare ettiği insansız hava araçlarını Pakistan, Yemen, Afganistan gibi bölgelerde tehdit olarak gördüğü insanları hedef alarak kullanıyor.
 
Herhangi bir yargılama ve neyle suçlandığını bilmeyen insanların öldürülme sebepleri ise ABD'nin kendilerini stratejik çıkarlarına bir tehdit unsur olarak görmesi. Çoğunlukla sivillerin öldürüldüğü saldırılar bölge insanlarında aynı zamanda ciddi ruhsal rahatsızlıklara da sebebiyet veriyor.
 
İnsansız hava araçları ilk kez 1 Temmuz 2002'de bir düğün evinin vurulması ve 50'den fazla sivilin hayatını kaybetmesiyle büyük tepki çekti. Saldırıyla ilgili hazırlanan BM raporunda delillerin yok edildiği belirtildi.
 
Obama döneminde insansız uçak kullanımı 6 kat arttı ve uçakların sayısı 337'ye yükseldi. İnsansız hava aracı saldırılarında yaklaşık 4 bin insan hayatını kaybetti.
 
Meşruiyet kazandırma çabaları
 
Kara operasyonlarında büyük yenilgiler alan ABD, insansız hava araçlarıyla hem bölgeye inmeden saldırılarını sürdürüyor hem de ekonomik olarak karlı çıkmaya çalışıyor.
 
New York Times gazetesinin ve ABD kanallarının şu sıralar yeniden gündeme getirdiği İHA saldırılarında, yayın kuruluşları Obama yönetiminin saldırılara meşruiyet kazandırmak için yeni bir strateji izlediğini aktarıyor.
 
Yakın zamanda bir televizyon programında konuşan Obama İHA saldırılarıyla ilgili olarak  "Biz bunlara legal bir yapı kazandırmalıyız, bu konuda kongrenin yardımına ihtiyacımız var, başıboş bir şekilde karar veremem, hiçbir başkan böyle önemli kararları tek başına alamaz" diye konuştu.
 
Mark Bowden'ın "The Finish" isimli kitabında Obama'yla yapılan röportajda Obama   "İHA'ların nasıl legal bir şekilde kullanılacağı ve bu konuda yasal bir yapı oluşturulacağı benim için bir mücadele konusu" demişti.
 
Obama'nın saldırılardan önce kendsine bir ölüm listesi getirildiği ve onaylandığı aktarılarak, saldırıların bu çerçevede yapıldığı söyleniyor.
 
ABD'nin saldırılarını önümüzdeki yıl Cenevre'de soruşturmaya açacak olan BM, Amerika Birleşik Devletleri'nin saldırılarını etik ve yasal olarak görmediğini sıklıkla açıklıyor.
 
ABD yönetimi ise George Bush döneminde başlattığı İHA saldırılarını meşrulaştırıcı bir formülü, Obama döneminde genişletmenin mücadelesini veriyor.
 
(Kaynak: Press Medya)

Etiketler : #Emperyalist   #ABD   #katletmeye   #devam   #ediyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN