Et ithalatında haram endişesi

GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, et ithalatının yapılacağı ülkelerde İslami usullere uygun kesim yapılmamasının Müslüma Türkiye halkını korku ve endişeye sevk edeceğini söyledi.

29-04-2010


GİMDES Başkanı Hüseyin Büyüközer, et ithalatının yapılacağı ülkelerde İslami usullere uygun kesim yapılmamasının Müslüma Türkiye halkını korku ve endişeye sevk edeceğini söyledi. Büyüközer, et fiyatlarının bir yıl içinde iki katına çıkmasının ardından hükümetin Et ve Balık Kurumuna ithalat izni vermesinin kafaları karıştırdığını belirtti.

Haram şüphesi korkutuyor

Canlı hayvan ithalatının yanında, et ithalatına izin verilmesinin kafa karışıklığına neden olduğunu kaydeden Büyüközer, ''Et ithalatının yapılacağı ülkelerde kesimlerin İslami usullere uygun yapılmaması ve ismi geçen ülkelerin tamamında kesimlerin iğne veya tabanca ile bayıltarak ya da kan akıtılmaksızın yapılıyor olması, yüzde 99'u Müslüman olan halkımızı korku ve endişeye sevk edecektir.

Hassas toplum kesimlerimiz için etin İslami usullere uygun kesilmesinin önemi bilinmektedir. Bu kez de et tanzim satışlarında helal et kaygısının yaşanabileceği göz ardı edilmemelidir'' diye konuştu.

İlk olarak 1980'li yıllarda et ithalatının serbest bırakıldığını hatırlatan Büyüközer, söz konusu uygulamanın besiciliğe darbe vurduğunu, İslami kesim şartlarına uyulmadığı gerekçesiyle halkın tedirgin olduğunu söyledi.

Domuz eti karışabilir

Geçmişte denetimin tam olarak yapılamaması nedeniyle kaçak et ithalatında patlama yaşandığını ifade eden Büyüközer, şunları dile getirdi: ''Hatta bazı ithalatçıların sığır ya da koyun eti diye 'domuz eti' ithal ederek büyük market ve şarküteri zincirlerinde satışa sundukları belirlenmişti. Bugün de özellikle Et ve Balık Kurumunun ithalatla yetkilendirilip görevlendirilmesinin ardından, ithal edilecek etlerin haram ve helal niteliği tartışılmaya başlanacaktır. Dolayısıyla da et ithalatı yerine Türkiye'de kesilmek üzere canlı hayvan ithalatına gidilmesi düşüncesinin ağırlık kazanması söz konusudur. Et ithalatı sorunları çözeceğine artıracaktır. Yaptığımız incelemelerde, Türkiye'de dahi helal kesim şartlarında pek çok zorluk yaşanırken, nüfusumuzun yüzde 99'unu teşkil eden Müslümanlar'a yeni bir kabus yaşatmaya kimsenin hakkı yoktur. Canlı hayvan ithaline 'evet', et ithaline 'hayır' diyoruz."

(Kaynak: Milli Gazete)

Etiketler : #Et   #ithalatında   #haram   #endişesi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN