Felluce ateş altında

Yukarıda Amerikan uçakları, aşağıda İran uşakları el ele Felluce'ye saldırıyor. Bölgeyi kana ve gözyaşına boğan Washington–Tahran işbirliğinin yeni bir faslına şahit oluyoruz. Felluce'yi hedef alan saldırılara Irak ordusu ve Şii milis gruplarının yanında "Sünni aşiret güçleri" de katılıyor.

26-05-2016


İran destekli Irak ordusu ve "El Haşd El Şaabi" denilen mezhepçi milis güçleri Irak'ın en büyük vilayeti El Enbar'ın Amerikan işgaline direnişiyle ünlü kenti Felluce'ye yoğun bir saldırı başlattı.

Saldırı "kenti IŞİD'in elinden kurtarmak" adı altında gerçekleştirilse de Sünniler arasında bunun bir intikam operasyonu olduğu görüşü hakim.

"Minareler kenti" Felluce'nin böylesine yoğun saldırıya ve adeta bir katliama maruz kalması ilk değil.

İşgalin ilk yıllarında Amerikan askerleri ve Şii milisler yine Felluce'yi kuşatmış, camileri bombalamış ve kadın, çocuk, yaşlı, genç binlerce kişiyi katletmişti.

Yasak silahlar ve fosfor bombası kullanılan o saldırılardan geriye binlerce ölü ve yaralının yanında özürlü doğan çocuklar kaldı.

Felluce'ye düzenlenen operasyonun komuta merkezinde tanıdık bir isim dikkat çekiyor:

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani.

Yukarıda Amerikan uçakları, aşağıda İran uşakları el ele Felluce'ye saldırıyor.

Bölgeyi kana ve gözyaşına boğan Washington–Tahran işbirliğinin yeni bir faslına şahit oluyoruz.

Felluce'yi hedef alan saldırılara Irak ordusu ve Şii milis gruplarının yanında "Sünni aşiret güçleri" de katılıyor.

Bu güçlerin temel işlevi, Sünni direnişi kırmak ve saldırıların gerçekte mezhepçi bir intikam operasyonu olduğu gerçeğini gizlemek.

Kasım Süleymani komutasında Felluce'ye saldıran "Sünni aşiret güçleri", tıpkı Suriye'nin kuzeyinde PKK/PYD'nin operasyonlarına payanda olarak kullanılan "Suriye Demokratik Güçleri" gibi Amerika'nın asıl planını gizlemek için başvurduğu bir manevra.

ABD'nin tek amacı Felluce'yi IŞİD'in elinden kurtarmak olsaydı, halkının tamamı Sünni olan bölgelerde gerçekleştirilecek operasyonlara Şii milislerin katılmaması yönündeki uyarıları dikkate alırdı.

Felluce yeniden ağır saldırı altında.

Dünün bahanesi El Kaide idi, bugününkü IŞİD ve maalesef herkes sessiz.

Nasılsa "IŞİD'le mücadele" söylemi her türlü pisliğin üstünü örtüyor ve tüm itirazları bastırıyor.

Mezhepçi sloganlarla Felluce'ye saldıran Irak ordusunun ve Şii milislerin motivasyonu kenti bekleyen katliamın habercisi gibi.

"Terörü kırma" adıyla Felluce'ye düzenlenen operasyonun başlangıç tarihi, Şii milisler için oldukça anlamlı.

Ebu'l Fadl El Abbas milis grubu komutanı Ebu Mehdi, saldırıların başlamasından hemen önce yaptığı konuşmada, Şiilerin 15 Şaban'ı "Mehdi'nin doğum yıl dönümü" olarak kutladıklarını hatırlatarak, "Bu mübarek günde terörün simgesi ve üssü Felluce'yi kurtarma operasyonuna başlayacağız" dedi.

Felluce halkının tamamını terörist ilan eden Ebu Mehdi, Irak'ı ve İslam'ı "Felluce kanseri"nden kurtaracaklarını ve bunun kendileri için büyük bir şeref olacağını söyledi.

Şii milislerin mezhepçi sloganlar ve bayraklar eşliğinde başlattıkları saldırıda Felluce'ye attıkları roketlerin üzerine Suudi Arabistan'da idam edilen Şii din adamı Nimr El Nimr'in adını yazmaları da kent halkını önümüzdeki günlerde bekleyen tehlikenin bir başka habercisi.

Bölgedeki gelişmeleri takip eden herkes bu tehlikenin farkında.

Iraklı Sünni liderlerden maliye eski bakanı Rafi' El İsavi, Felluce'yi yerle bir eden IŞİD'in misyonunu tamamladığını ve örgütün çok çabuk çökeceğini söyledi.

Sünni aşiretlere çağrıda bulunan El İsavi, IŞİD'in kentten çekilmesinin ardından terörün bir diğer yüzü olan Şii milislerin Felluce'yi kirletmelerine izin vermemelerini istedi.

Irak'ta tarafların birlikte barış içinde yaşamaları her geçen gün daha da imkansızlaşıyor.

İsmail Yaşa/Diriliş Postası

Etiketler : #Felluce   #ateş   #altında    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN