Firavun Mübarek 3 davadan da ceza almadı

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Mübarek'in "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine, yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada ise beraatine karar verildi.

29-11-2014


Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine, "yolsuzluk" suçlamasıyla yargılandığı davada ise beraatine karar verildi. 

Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisinde görülen duruşmada, Mübarek'in, "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın reddine, düşük fiyatla İsrail'e gaz ihraç ederek "yolsuzluk" yaptığı suçlamasıyla yargılandığı davada ise beraatine karar verildi.

Mahkeme ayrıca, Mübarek ile oğulları Ala ve Cemal'in "rüşvet aldıkları" suçlamasıyla yargılandığı davanın ise zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesine karar verdi. 

 Mübarek döneminin İçişleri Bakanı Habib el-Adili ile 6 yardımcısı da 25 Ocak 2011 devriminde "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti.

Mısır yasalarına göre, söz konusu kararlara 60 gün içinde itiraz edilebiliyor.

Karar sonrası tepkiler

Mübarek'in lehine çıkan kararlar, 25 Ocak devrimi sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından üzüntü, çığlık ve gözyaşlarıyla karşılandı. 

Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi önünde toplanan, 25 Ocak devrimi sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları, kararı kabul etmedikleri ve kısas istedikleri yönünde slogan attı.

Kalabalık arasında karar sonucu yaşadığı şok nedeniyle bayılanlar ve sinir krizi geçirenler oldu.

Öte yandan, davullar çalan ve dans eden Mübarek destekçileri sevinç zılgıtları attı.

Yönetime övgülerde bulunan ve mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi lehine slogan atan destekçiler, karar dolayısıyla birbirlerine sarıldı.

Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek bugünkü duruşmasında, yargılandığı 3 davadan da ceza almamış, "yolsuzluk" suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etmişti.

Mübarek döneminin İçişleri Bakanı Habib el-Adili ile 6 yardımcısı da 25 Ocak 2011 devriminde "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etmişti.

Mübarek: ABD veya başka bir ülkeyi suçlamıyorum

Mübarek, beraat kararının ardından yaptığı ilk açıklamada, "25 Ocak'ta (devrim sırasında) garipsediğim olaylara şahit oldum. Olanlardan dolayı ABD veya başka bir ülkeyi suçlamıyorum" dedi.

Mahkeme hakimi Reşidi, Mübarek dönemini kınadı

Mısır'da devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in davasının hakimi Mahmud Reşidi, kararı açıklamasının ardından Mübarek dönemini kınadı. 

Reşidi, beraat kararlarının okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Mübarek'in başkan yardımcılığından Cumhurbaşkanlığı makamına dek yaklaşık 36 yıl Mısır'ın yönetiminde kaldığını hatırlattı.

Reşidi, şöyle konuştu:

"Bu kadar ömrün sonrasında lehinde ya da aleyhinde verilecek karara ilişkin yöneticinin sorumlu olduğu kişilerle ilgili sorgusu hakimlerin hakimi olan Allah'a kalmıştır. Mübarek, yönetiminin son yıllarında yavaş karar almasıyla belirgin hale geldi. Bundan yönetimin gücünü parçalamaya çalışan bir kesim çıktı ve maslahatları gereği yönetimi ele geçirdi. Halkın iradesine sahtecilikle engel olundu. Vatanın sağlığı ve aydın akılları yok edildi."

Reşidi, 63 yıllık ömrünün 42 yılını yargıda geçirdiğini ve bu zaman zarfında kararlarını alırken, mezarında Allah'ın önünde hesaba çekileceğini gözünün önünden ayırmadığını ifade etti.

Mısır'da yüzyılın davası olarak bilinen Mübarek davasında Temyiz Mahkemesi, 25 Ocak Devrimi sırasında göstericileri öldürmek suçlamasıyla dava açılamayacağı, İsrail'e doğalgaz satışı davasına ilişkin yolsuzluk suçlamasında beraat ve haksız yere kazanç elde etme ve rüşvet davasından da zaman aşımından dolayı beraat kararı verdi. 

Tahrir Meydanı araç ve yayalara kapatıldı

Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin sembolü Tahrir Meydanının, araç ve yaya geçişlerine kapatıldığı bildirildi.

Güvenlik güçleri, meydanın tüm girişlerini zırhlı araçlar ve tellerle kapatarak geçişleri engelledi. Tahrir yakınındaki Abdulmunim Riyad meydanında da çok sayıda asker ve polisin konuşlandığı belirtildi.

Kahire'nin şehir merkezi olarak bilinen "Vasat el-Beled" bölgesinin tamamında güvenlik güçlerindeki yoğunlukla birlikte, Tahrir yakınlarındaki ABD Büyükelçiliği çevresinde de güvenlik önlemlerinin arttırıldığı gözlendi.

Mısır'da yüzyılın davası olarak bilinen Mübarekdavasında Temyiz Mahkemesi, 25 Ocak Devrimi sırasında göstericileri öldürmek suçlamasıyla dava açılamayacağı, İsrail'e doğalgaz satışı davasına ilişkin yolsuzluk suçlamasında beraat ve haksız yere kazanç elde etme ve rüşvet davasından da zaman aşımından dolayı beraat kararı verdi. 

AA

Etiketler : #Firavun   #Mübarek   #3   #davadan   #da   #ceza   #almadı    
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN