Gazze'de "Nekbe" Eylemi

Gazze'de Filistin'li kadınlar BM ofisi önünde İsrail çetelerinin Nekbe döneminde Filistinlilere uyguladığı katliamların 67'nci yılı anısına eylem düzenledi.

07-05-2015


Gazze'de Hamas'ın kadın kollarının çağrısıyla Birleşmiş Milletler (BM) ofisi önünde "İsrail çeteleri"nin Nekbe(Büyük Felaket)döneminde Filistinlilere uyguladığı tehcir, işkence ve katliamların  67'nci yılı anısına" eylem düzenledi. BM ofisi önünde toplanan kadınlar, İsrail'in 1948 yılında Filistinlilere uyguladığı şiddet olaylarını protesto ederek, üzerinde Filistinlilerin zorla çıkarıldıkları topraklarına dönme hakkı olduğunu belirten pankartlar taşıdı.

Gösteride konuşan Hamas yöneticilerinden İsmail Rıdvan, "Dönüş hakkı, Filistinlilerin sahip olduğu sabit bir haktır. Ne şartta olursa olsun bu haktan vazgeçilemez. Filistinli mülteciler, kamplarda zor şartlar altında sıkıntı çekiyor" dedi.

Rıdvan, BM, uluslararsı toplum ve Arap ülkelerine, Filistinlilere dönüş hakkı konusunda yardımcı olmaları çağrısında bulundu.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe(Büyük Felaket) olarak anıyor. İsrail ise kuruluş yıl dönümünü 23 Nisan olarak kabul ederek, ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutluyor.

BM'nin 1950 yılında yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası (957 bin kişi) vatanını terk etmek zorunda kalarak sığınmacı konumuna düştü.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, tarihi Filistin topraklarının yüzde 85'i İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Filistin halkı ise topraklarının ancak yüzde 15'ini kullanabiliyor. İsrail, 1967 yılında işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına devam ediyor. 

AA

Etiketler : #Gazze'de   #Nekbe   #Eylemi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN