GECE KALKMAK İÇİN GÜNDÜZ KALKMAK LAZIM.

Yüksel YILMAZ

30-12-2017 23:13


Kur’an’ın peygamberi nasıl inşa ettiğini ilk inen ayetlere bakanlar rahatlıkla görürler. Fikri inşanın temeli olan Alak suresi ilk beş ayeti ve peşi sıra Ameli inşanın temeli olan Müddessir suresi ilk yedi ayeti ve Ruhi, nefsi inşanın temeli olan Müzzemmil suresi ilk sekiz ayeti bu inşanın temellerini oluşturmaktadır.

 

Hepimizin söylendiği, şikayet ettiği Müzzemmil suresindeki “kum’ul-leyl/gece kalk” işini bir türlü yapamıyor olmamızdır. Neden yapamıyoruz ? Üzerimizdeki örtüler çok mu ağır ki kaldıramıyoruz? Yoksa gece neşesine kalkacak neşemiz, isteğimiz, şevkimiz mi yok? Aslında tüm bunlar birbirleriyle bağlantılı olan gündüzümüzle alakalıdır. Gündüzümüz, gecemizi belirlemektedir. Gündüz kalkıyorsak gece kalkmamız daha kolay olur.

 

Nasıl mı? Dünya hayatının örtüleri hafif ve zayıftır. Bu örtüleri atabilmek için tek yapmamız gereken ayağa kalkmak. O kadar hafifdir ki kalkınca kendiliğinden üzerimizden düşer. Kalkacağız ama örtülerinde kaybolmuş insanlığı kaldırmak için. Yoksa yeni bir örtü örtmek için değil. Kalkıp ailemizi, çevremizi, akrabalarımızı, dostlarımızı kendilerini bekleyen son olan ahiret hayatını hatırlatarak uyaracağız.

 

Dünya hayatının değersiz örtülerinde kaybolmamalarını ahiret hayatının değerli örtülerine talip olmaları gerektiğini anlatacağız. Rabbimizin tek büyük olduğunu sahte rabbler edinilmemesi gerektiğinin mesajını ulaştıracağız. Ama kalkmıyorsak nasıl kaldırabiliriz. Yada bu ameli işlemiyorsak rabbimizle gece buluşmaya nasıl kalkabiliriz? Gündüz ayağa kalkmıyor örtülerimiz içinde yaşıyorsak ki Gündüz üzerimizdeki ağırlıklar daha hafiftir ve kaldırıp atmak daha kolay olduğu halde gece üzerimizdeki ağırlıkları gündüzün ağırlıkları ile birleştirince nasıl kalkabiliriz ki? İslami şahsiyet elbisemizi temiz tutmayıp kirletiyorsak gece kirli elbise ile nasıl kalkalım ki?

 

Kalbimiz, aklımız, ruhumuz kirlenmişse gece nasıl kalkalım ki? Azaba sebep olacak şeylerden uzak durmadıysak gece nasıl kalkalım ki? Gece kalkabilmek için temiz bir ruh, kalp, akıl gerekli. Onlarda kirlenme varsa gece kalkmak tabi ki zor olacaktır. Haftada bir kaç gün derse, sohbete gitmeyi çok görüp kendini tam görürsen geceye kalkmak nasıl kolay olsun? Herkesi müşrik bir kendini müslüman görürsen, karşılık bekleyerek bu amelleri işlersen kimsenin görmediği bir vakitte kalkmak tabi ki zor olacaktır.

 

Şahsiyetini korumak ve başına gelenlere sabretmeyip yan çizersen, dünyevi örtüleri tercih edip ahiret örtüsünün bedelini ödemek istemezsen gece kalkmak tabi ki zor olacaktır. Gündüz sorumluluklarımızı ortaya koymaz, salih ameller işlemezsek gece kalkmamız da o kadar zor olacaktır. Bu yüzden gece kalkmak için gündüz ayağa kalkıp rabbimizin yolunda çalışmalı, mücadele etmeli, mücadele edenlere destek vermeliyiz ki gece rabbimizle buluşmaya isteki ve yüzümüz olsun. O zaman kalkmak daha neşeli olacaktır.

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN