Genç Birikim'de gündem Ramazan ve oruç

Ramazan ayı içinde bulunuyor olmamız nedeniyle Genç Birikim önemli bir bölümünü oruca ve bu ayda yapılacak diğer ibadetlere ayırmış.

22-09-2008


Sadece üzerinde yaşadığımız coğrafyada değil tüm dünyada Müslümanları ilgilendiren olayları yakından izleyen Genç Birikim bu ayki sayısında da önemli konuları ele alıyor.

Ramazan ayı içinde bulunuyor olmamız nedeniyle, dergi önemli bir bölümünü oruca ve bu ayda yapılacak diğer ibadetlere, bu ibadetlerden haz almanın ipuçlarına ve mü'minden beklenen halet-i ruhiyeye ayırmış. Oruç konusunu Beşir Eryarsoy'un kaleminden okuma zevkine varabilirsiniz.

Ali Kaçar 6-7 Mart 1955 yılında gerçekleştirilen ve başkalarının boynuna yüklenen hadiseleri ve çirkin planı okuyucularına sunuyor.

Rusya-Gürcistan-Osetya meselesi ise Süleyman Arslantaş tarafından incelendi. Mesele çok yalın haliyle ifade edilmiş, neden ve sonuçları üzerinde çok ince ve ustaca tahliller yapılmış. Yazısının bir yerinde şöyle diyor yazar: "Gürcistan, bölgede ikinci bir İsrail olarak tasarlanmıştı. Tıpkı K. Irak'ın tasarlandığı gibi. Ama gelişen olaylar bunun artık mümkün olamayacağını ortaya koydu. Amerika'nın ve İsrail'in bugün dünden daha etkisiz ve güçsüz olmalarının elbette önemli rolü var. Fakat esas gözardı edilmemesi gereken husus Rusya, İran ve Türkiye gerçeği. Soğuk savaş dönemini tekrar hatırlayalım. 1945 Yalta sonrası iki kutuplu bir dünya olarak bilinir o dönem. Yani Sovyetler ve ABD'nin başını çektiği Batı dünyası. Oysa şimdi dünya irili ufaklı ve çok kutuplu bir dünya haline geldi. Özellikle Rusya, kendisine Yalta'da giydirilen deli gömleğini çıkarttıktan sonra bugün daha güçlü, daha zengin ve daha çok sözü dinlenir bir ülke haline geldi..". Aynı konuda Salih Genç'in çevirisi 'G. Osetya Savaşı'nda İsrail Parmağı'nı okumayı unutmayın.

Osmanlı'nın başına hep sıkıntı açan Yeniçeri'yi konusunun uzmanı Şahin Özdaş'ın kendi üslubuyla okumanız öneririz.

Celal Sancar, bu ayki yazısında Kur'an'da Müslüman portresini anlatıyor.

Ebu Zerr kişiliğini ve iktidara karşı tavrını Tevfik Uğur'un; cumhuriyetin dış siyasetindeki çarpıklıkları Mahmut Celal Özmen'in kaleminden okuyabilirsiniz.

Eğitim, değişim, aidiyet/mensubiyet, okumak, özeleştiri gibi Müslümanları yakından ilgilendiren kavramlar üzerindeki tartışmalar da dergide yer alan diğer içerikler arasında yer alıyor.

Etiketler : #Genç   #Birikim'de   #gündem   #Ramazan   #ve   #oruç   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN