Güney Kore’nin "rengârenk" Müslümanları

Kore'de yaşayan Hasib, ülkede hızla büyüyen müslüman nüfusu ve yapılan çalışmaları anlattı. Hasib Ahmed Han, her renkten ve her ırktan insanı bir araya getiren mekânın camiler olduğunu söylüyor.

24-03-2009


Hasib Ahmed Han her ne zaman Güney Kore’deki kasabasındaki küçük camiye girse hemen etrafını değişik aksanlar, renkler ve milletlerden insanların sardığını görüyor.

Bir liman şehri olan Busan’da ikamet eden Hasib şöyle diyor: İçimizde Kore’liler, Endonezyalılar, Malezyalılar, ve Özbekler var. Ayrıca amerikadan da bazı Müslümanlar aramızda bulunuyor. Aşağı yukarı 12 ile 14 farklı ülkeden insanlar var camimizde.

Budistlerin çoğunlukta olduğu ülkede Müslüman toplum zengin ırk ve etnik farklılıklarıyla dikkat çekiyor.

Bu Müslüman toplum içerisinde yerli Koreliler ve Kore savaşında İslam’a dönen Korelilerin torunları da var.

Ayrıca bölgede Güney ve Güneydoğu Asyadan çalışmaya veya iltica etmeye gelen on binlerce Müslüman var.

10 yılı aşkın bir süredir Güney Kore’de yaşayan Pakistan asıllı bir işadamı olan Hasib yaşadığı metropolitik şehirdeki Müslüman nüfusun hızla büyüdüğünü ve İslami eğitim veren bir okul açmak için çalışmalar yaptığını aktarıyor.

Küçük çocuğu olan evli çiftlerin çocuklarına İslami eğitim vermek istediklerini belirten Hasib, Busan bölgesinde İslami bir okul açacaklarını müjdeliyor.

1967 yılında kurulan Kore Müslüman Federasyonu (KMF)’e göre Güney Kore’de yerli ve yabancı yaklaşık 120.000-130.000 arasında Müslüman yaşıyor.

Müslüman Nüfusun çoğunluğunu Pakistan ve Bangladeş’ten gelen göçmen işçiler oluşturuyor.

Aslen Koreli olan Müslümanların sayısı ise yaklaşık 45.000 olarak tahmin ediliyor.

Camiler

Hasib, Güney Korenin bu rengarenk Müslüman toplumunu bir araya getiren temel kurumun camiler olduğunu belirtiyor. Bundan 10 yıl önce Kore’ye geldiğinde burada yeterince cami olmadığını aktaran Hasib, “Şimdi ise bütün ülkede bir çok cami var” diyor.

Ülkenin en büyük camisi başkentin Itaewon bölgesindeki Seul Merkez Camisi.

Ülkenin bütün önemli şehirlerinde küçük camiler bulmak ise mümkün.

Hasib şimdi, Gwangju, Busan, Daegu gibi şehirlerde 10'dan fazla cami olduğuna dikkat çekerek, camilerin Müslümanlar için sadece ibadet yeri olmadığını belirtiyor.

Hasib, “Cuma namazı insanları bir araya getiriyor. Ve bu ibadetten sonra insanlar daha iyi bir toplum oluşturabilmek için bir araya geliyorlar. İnsanlar Cuma namazlarında ve vaazlarında konuşmayı ve dinlemeyi bir arada yaşamayı ve paylaşmayı öğreniyorlar” diyor.

Örneğin hasta olan bir kişiye yardım edip hastaneye götürüyorlar. Veya başka ihtiyacı olan kimselere kendi aralarından destek oluyorlar ve ihtiyacını gideriyorlar. Kısacası Camiler bir kaynaşma ve eğitim merkezi.

Camiler ayrıca İslam’ı öğrenmek isteyen kimselere de yardımcı olan kurumlar.

Hasib, camilerin bölgede sözlü ve yazınsal materyaller sunduğunu ve İslamı öğrenmek isteyenlere yardımcı olduğunu aktarıyor.

İslam’ı öğrenmek isteyen İslam ile alakalı materyalleri ücretsiz edinebiliyorlar.

(Kaynak: Timeturk)

Etiketler : #Güney   #Kore’nin   #rengârenk   #Müslümanları   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN