Haiti yerle bir, 10 binlerce ölü var

Karayiplerin fakir ülkesi Haiti, 7,3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Bir dakika süren deprem sonucu otel, hastane, devlet başkanlığı sarayı ile Birleşmiş Milletler karargâhının da aralarında bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. 10 binlerce ölü olduğu söyleniyor.

14-01-2010


Karayiplerin fakir ülkesi Haiti, 7,3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Bir dakika süren deprem sonucu otel, hastane, devlet başkanlığı sarayı ile Birleşmiş Milletler karargâhının da aralarında bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. 
 
Haiti Başbakanı Jean Max Bellerive, "Öyle çok bina, öyle çok inşaat yıkıldı ki, içindekilerle birlikte ölenlerin sayısının 100 binin üzerinde olduğunu düşünüyorum.'' dedi. 3 milyon kişinin etkilendiği depremde BM Barış Gücü'nde görevli 3 Ürdünlü, 4 Brezilyalı ve 8 Çinli askerin de öldüğü tespit edildi. BM bünyesindeki İstikrar Misyonu'nda görevli olarak Haiti'de bulunan 52 Türk polisin sağlık durumunun ise iyi olduğu bildirildi. Dünya, Haiti'ye yardım için harekete geçti.

Karayip ülkelerinden Haiti, 7,3 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Bir dakika süren deprem sonucu otel, hastane, devlet başkanlığı sarayı ile Birleşmiş Milletler karargâhının da aralarında bulunduğu çok sayıda bina yerle bir oldu. Çöken BM merkez binasının enkazı altında kalan BM Haiti temsilcisi Hedi Hannabi'nin öldüğü açıklandı. Elektrik ve telefon şebekesinin kesildiği ülkede binlerce kişinin hayatını kaybettiği veya enkaz altında kaldığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Rene Preval, CNN'e yaptığı açıklamada 'binlerce ölü' derken, Başbakan Jean-Max Bellerive, '100 binin üzerinde ölü var.' dedi. Ülkenin kıdemli senatörü Youri Latortue, 7.3 büyüklüğündeki depremin 500 bin kişiyi dahi öldürmüş olabileceğini söyledi. Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, depremden 3 milyon kişinin etkilendiğini duyurdu. Acı bilançonun ise tam olarak ortaya çıkarılması için 48 saate ihtiyaç olduğu kaydedildi. Bölgedeki AFP muhabiri, başkent Port-au-Prince'in kuzey kesiminde çöken bir süpermarketin yağmalandığını, birçok ceset ve yaralının görüldüğünü bildirdi. AB Komisyonu, Haiti'ye 3 milyon Euro acil insani yardım kararı aldı. Belçika, İsveç ve Lüksemburg başta olmak üzere birçok AB üyesi, ülkeye arama kurtarma yardımında bulunacaklarını açıkladı.

Deprem, önceki gün başkent Port-au-Prince'in 15 kilometre güneyinde yerin 8 kilometre altında meydana geldi. Ana depremin ardından 13 büyük artçı yaşandı. Bu artçı şoklar sebebiyle cumhurbaşkanlığı sarayı, parlamento binası, bakanlıklar, katedral ve benzeri yüksek birçok yapı yıkıldı. New York'ta konuşan BM yetkilisi Alain Le Roy, 5 katlı binalarının çöktüğünü belirterek BM Barış Gücü askerlerinin enkazın etrafında bulunduğunu söyledi. Le Roy, deprem sırasında kaç kişinin binada olduğunu bilmediklerini söyledi. İnsanların panik içinde sağa sola koşturduğu başkentte, gökyüzü de yıkılan binaların etkisiyle toz duman içinde kaldı. Başkentteki durum 'tam bir felaket ve kaos' olarak tanımlanıyor. Amerikan Jeoloji Kurumu (USGS) uzmanlarından Kristin Marano, bu büyüklükteki bir depremin Haiti'de 1770'lerden bu yana görülmediğini bildirdi. Sarsıntı ülkenin sınır komşusu Dominik Cumhuriyeti ile Küba'da da hissedildi ancak bu ülkelerde zarar meydana gelmedi.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Haiti   #yerle   #bir   #   #10   #binlerce   #ölü   #var   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN