Haksöz, Annapolis'e hayır, Kudüs'e evet diyor

Haksöz dergisi Aralık ayı sayısı çıktı. Annapolis Konferansı ve Kudüs Buluşması derginin ana gündem maddesini oluşturuyor.

04-12-2007


Haksöz dergisi Aralık ayı sayısı çıktı. Annapolis Konferansı ve Kudüs Buluşması derginin ana gündem maddesini oluşturuyor.
Bu ay 201. sayısı yayınlanan Haksöz dergisi, Aralık 2007 gündeminde ABD’nin Annapolis kentinde düzenlenen “barış” konferansını işliyor. Annapolis’in, emperyalizmin Ortadoğu çıkmazını ve bunu aşmaya yönelik girişimlerini simgelediğinin belirtildiği gündemde ABD’nin Oratdoğu’da yaşadığı hezimetleri koza dönüştüremeyeceği vurgulanıyor. Filistin direniş hareketlerinin Annapolis’e karşı tutumunun öne çıkartıldığı gündem yazısında Annapolis aldatmacasının Filistin direnişini kıramayacağı belirtiliyor. Konuyu, konferansı değerlendirdiği yazısıyla Oktay Altın da devam ettiriyor. Altın, adil ve kalıcı barışın işgalci Siyonistlere geldiklere yere geri göndermekle mümkün olacağını ifade ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Feshane’de düzenlenen Uluslararası Kudüs Buluşması’nı değerlendiren Hamza Türkmen, İslam coğrafyasının muhtelif bölgelerinden gelen Müslümanlarla oluşan diyalog ortamının önemli bir açılım sağladığını ancak reel-politik hesapların bu buluşmayı gölgelediğini belirtiyor. Buluşmayı etraflıca yorumlayan Türkmen, böyle bir imkanın yeterlice müspet kullanılmadığını tespit ediyor.

Bu ay öne çıkan bir başka konu DTP’nin kapatılma davasını ise Rıdvan Kaya ele alıyor. Toplumsal sorunlar ve taleplerin mahkeme kararlarıyla bastırılamayacağının altını çizen Kaya, egemenlerin Kürt sorununa yaklaşımı üzerinden yargıdaki keyfilik, linç kampanyaları, parti kapatmalar ve Genelkurmay’ın toplumu hizaya sokma girişimlerini değerlendiriyor. DTP eleştirisi de yapan Kaya, ancak Müslümanların muhalif yaklaşımlara karşı sergilenen yasakçı tutuma karşı çıkmaları gerektiğini vurguluyor.

Kozan’daki Tevhide Kütük olayı üzerinden Tayyip ve Emine Erdoğan ve Yeni Şafak gazetesinin eleştirildiği; Diyarbakır’da şehrin merkezinde askerlerin ırkçı sloganlarla yürütülmesi şeklinde ortaya çıkan devlet provokasyonunun, İstanbul’daki Şimon Peres protestosu ve Antalya’da çocukların gözaltına alınmasının değerlendirildiği analizlere de yer veren Haksöz’de, Güney Uzun emekli generallerin Kürt sorunuyla ilgili itiraflarını; Nuri Özyurt ise İLKAV’ın salonunda Cuma namazı kılınmasının laik yargı tarafından yasaklanmasını değerlendiriyor.

Sivil anayasa tartışmalarının da dergide değerlendirildiği bu ay, Av. Cüneyt Toraman’ın, anayasanın özgürlükçü bir içerikle düzenlenmediğini belirten “AK Parti Anayasa Taslağının Kodları” başlıklı yazısının yanı sıra Bahadır Kurbanoğlu’nun anayasa tartışmalarında Müslümanların durması gereken safı irdelediği yazısı dikkat çekiyor.

Müslüman halkların zihinlerinde derinlemesine tesirler oluşturmuş sömürgeciliğin etkinliğini kırmanın hayati önemine dikkat çeken Yusuf el-Habbaz’dan yapılan çeviri yazı, Müslümanlarını, zihinlerini sömürgeleşmeden kurtarması gerektiğini tartışırken; Norman G. Finkelstein ile yapılan çeviri-röportajda holokostu sömüren Siyonist lobinin güç kaybetmeye başladığı bilgisine yer veriliyor.

Ahmed Kalkan, çağdaş insanın girdabı olduğu gibi Müslümanların da temel hastalıklarından olan “dünyevileşme”yi ve bu hastalıktan nasıl kurtulmak gerektiğini irdelerken Mehmet Pamak da geleneksel cahiliyeyi sorguladığı yazısında Müslümanların “ıslah” sorumluluğuna işaret ediyor.

Kur’an Temelli Hayat Dersleri’nde bu ay Hülya Şekerci, Kur’an ayetlerini baz alarak niceliğin önemi ve niteliğin belirleyiciliğini ele alırken; Fevzi Zülaloğlu da Kur’an’daki meseller üzerinden Ehl-i Kitap tablosu çiziyor.

Asım Öz, edebiyat yazılarına Mehmet Akif’in sorumluluk anlayışını merkeze alan yazısıyla devam ederken Zehra Çomaklı Türkmen de çocuk psikolojisi üzerinden “Sevgili Atatürkçüğüm” kitabını değerlendiriyor. Bünyamin Doğruer de “Kurak Mevsimler” başlıklı bir şiirinin yanı sıra bir de denemesiyle bu sayıya katkıda bulunuyor.

Kudüs Buluşması dolayısıyla Feshane’de konser veren ve Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Fırkatü’l İsra’nın müzik yönetmeniyle bir röportajın yapıldığı dergide Zekeriyya Kasir, Fırkatü’l İsra’nın müzik perspektifini Haksöz okuyucularıyla paylaşıyor: “Direniş’i müzikle yorumluyoruz!”

İrtibat Tel: 0212 524 10 28

Etiketler : #Haksöz   #   #Annapolis'e   #hayır   #   #Kudüs'e   #evet   #diyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN