Haleb'in hayat koridoru tehlikede

Suriye'nin en büyük kenti Halep'te rejim, muhaliflerin dışarı ile tek bağlantı hattı olan 4 kilometrelik dar koridoru da kapatıp kenti tamamen kuşatmak üzere. Rejim bu koridoru kapatmayı başarırsa Halep-Kilis hattından Türkiye'ye büyük bir göç dalgası olabilir.

04-11-2014


Esed güçleri, Suriyeli muhaliflerin Halep'in merkeziyle bağlantı noktasında yer alan Handerat'a saldırıyor. Handerat düşerse Halep rejim tarafından dört bir yandan tamamen kuşatma altına alınmış olacak ve kentin içinde kalan muhaliflerin dışarı ile bağlantısı kopacak.  

Esed güçlerinin Kurban Bayramı'nın ilk günü Halep'i kuşatmak için başlattığı operasyonda çatışmalar Handerat ve Sifat köylerinde şiddetli biçimde sürüyor. 2013 yılında Hama yönünde başlattığı saldırı ile Hanasır bölgesini kontrolü altına alan Esed rejimine bağlı güçler daha sonra Suriye'nin en büyük askeri üslerinden biri olan  Sifira'yı muhaliflerden geri aldı ve Tel Aran, Halep Havalimanı, Nekkarin, Şeyh Yusuf, Şey Neccar ve organize sanayi bölgelerinde ilerleyişini sürdürdü.

Ardından Halep Merkez Cezaevi bölgesini ele geçiren rejim güçleri, Halep şehrini kuşatan bir yay çizerek ilerlemeye devam etti.

Suriyeli muhalif grupların Halep'in merkeziyle olan bağlantısı, Leyramon bölgesiyle Handerat arasında kalan 4 kilometre genişliğindeki dar bir koridor vasıtasıyla devam ediyor.

Bölgenin Esed güçlerinin eline geçmesi durumunda muhaliflerin geçiş güvenliği tamamen ortadan kalkacak. Bu durumda daha önce Guta, Yermuk ve Humus'tan sonra Halep de rejim tarafından tamamen ablukaya alınmış olacak.

Türkiye'ye büyük göç kapıda mı?

Rejimin Suriye'nin en büyük kenti Halep'i kuşatması durumunda kentteki insani durum daha da kötüleşecek. Halep kuşatılırsa muhaliflerin Suriye genelinde aktif savaş yürüttükleri hiçbir büyük kent merkezi de kalmayacak ve rejim ŞİD'in elindeki Rakka ve Dey Ez-Zor dışında Suriye'deki bütün kentlerde kontrolü büyük oranda ele geçirmiş olacak.

Halep aynı zamanda kuzey Suriye'nin en stratejik kenti durumunda. Rejimin Halep'i kontrol altına alması durumunda muhaliflerin Suriye'nin derinlerine inme imkanı da büyük oranda ortadan kalkacak.

Halep'ten başlayıp Kilis'e uzanan 80 kilometrelik hat aynı zamanda muhaliflerin Türkiye ile tek bağlantı noktasını oluşturuyor ve bu hat boyunca yayılan bölgelerde hala büyük bir nüfus yaşıyor. Halep'in tamamen rejimin kontrolüne geçmesi bir yandan muhalifleri Türkiye sınırına doğru çekilmek zorunda bırakacak bir yandan ise Türkiye'ye doğru büyük bir göç dalgasının yaşanmasına neden olacak.

Şam rejimi daha önce de Humus'ta benzer bir şekilde yaklaşık iki yıl boyunca kuşatma uygulamış ve bölgede büyük bir insani dram yaşanmıştı.

Kuşatma altında tuttuğu bölgelere ilaç ve gıda girişine izin vermeyen rejim güçleri, bu şekilde kenti teslim olmaya mecbur bırakma politikası güdüyor.

Rejimin Humus'ta uyguladığı abluka, Cenevre 2 Konferansı'nda da gündeme gelmiş, varılan anlaşma ile bölgeye gıda ve insani yardım girişine bir süre izin verilmişti.

 

(Kaynak: Al Jazeera ve Reuters)

Etiketler : #Haleb'in   #hayat   #koridoru   #tehlikede   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN