Hama'da bir haftadır katliam yapılıyor

Suriye tankları 6 gündür kuşatma altındaki Hama şehrini dün yeniden vurdu. Tankların meskûn bölgeleri hedef aldığı 700 bin nüfuslu şehirde saldırıların başladığı pazar gününden beri ölü sayısının 250'yi bulmuş olabileceği belirtiliyor. Bir görgü tanığı Hama'daki vahşeti, "İnsanlar sokaklarda yürürken adeta koyun gibi katlediliyor." sözleriyle anlattı.

06-08-2011


Suriye tankları 6 gündür kuşatma altındaki Hama şehrini dün yeniden vurdu. Tankların meskûn bölgeleri hedef aldığı 700 bin nüfuslu şehirdeki operasyonun başladığı pazar gününden beri ölü sayısının 250'yi bulmuş olabileceği belirtiliyor. Bir görgü tanığı, Hama'daki vahşeti, "İnsanlar sokaklarda yürürken adeta koyun gibi katlediliyor." sözleriyle anlattı.

Ramazan'a şiddetin gölgesinde giren Suriye'de on binlerce kişi cuma namazı sonrasında Beşşar Esed rejimini protesto ederken, tanklar 6 gündür kuşatma altındaki Hama şehrini dün yeniden vurdu. Associated Press haber ajansına konuşan bir Hamalı, yaşanan dehşeti şöyle anlattı: "Keskin nişancılar sokağa çıkanlara ateş açıyor. Mezarlığa gitmeye korkan insanlar, ölen yakınlarını evlerinin bahçelerine veya yol kenarlarına gömüyor. İnsanlar sokaklarda adeta koyun gibi katlediliyor. Sebze taşıyan motosikletli bir gencin tank tarafından ezildiğini gözlerimle gördüm."

Telefon, internet, elektrik ve suyun kesik olduğu şehirde gıda ve ilaç bulma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Askerlerin Ramazan ayı olmasına rağmen yerleşim alanlarına gıda sevkiyatı yapılmasını engellediği kaydediliyor. 1982'deki Sünni ayaklaması sırasında yerle bir edilerek 30 bine yakın insanın katledildiği Hama temmuz ayından bu yana Esed yönetiminin kontrolünde değildi. Ancak altı gün önce Suriye ordusu tanklarla şehre girmiş ve kanlı bir harekât başlatmıştı. Tankların meskûn bölgeleri hedef aldığı 700 bin nüfuslu Hama'da operasyonun başladığı pazar gününden beri ölü sayısının 250'yi bulmuş olabileceği belirtiliyor Ülkede dün başkent Şam ve güneydeki Dera'da düzenlenen protestolara da askerlerin silahla müdahale ettiği, en az 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Suriye'de güvenlik güçlerinin yaptığı vahşetin boyutu, Şam'ın geleneksel müttefiki Rusya'yı da rahatsız etti. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, çok sayıda insanın ölmesini büyük endişeyle karşıladıklarını dile getirerek, "Bu durumda biz de bazı kararlar almak zorunda kalırız. Gidişatı takip ediyoruz. Durum değiştikçe, bizim yaklaşımımız da değişiyor. Suriye lideri reformlar yapmazsa sonu hüsran olur." uyarısında bulundu. Suriye lideri Beşşar Esed'e bir mektup gönderdiğini açıklayan Medvedev, kendisini acilen reform yapması, muhalefetle müzakere etmesi, iç barışı sağlaması ve modern bir devlet oluşturması için uyardığını söyledi. Rusya, Çin'le birlikte gösterilerin kanlı şekilde bastırıldığı Suriye'ye yönelik BM yaptırımlarına şu ana kadar engel oluyordu. BM Güvenlik Konseyi, Hama'daki kanlı saldırıların ardından önceki gün Suriye rejimini kınayan bir karar almıştı.  

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Hama'da   #bir   #haftadır   #katliam   #yapılıyor   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN